;

Autor Wątek: Kompleksowa pomoc przy wyborze ekspresu  (Przeczytany 972 razy)

Offline MSL

  • Wiadomości: 10
  • Pomógł: 0
  • Młynek: ceado e37s
Kompleksowa pomoc przy wyborze ekspresu
« dnia: 16 Wrzesień 2018, 22:38:05 »
Na początek zacznę od tego, że forum przeglądam już od dłuższego czasu, tak samo jak inne, zagraniczne (home-barista, coffeegeek). W końcu nadeszła ta pora, aby kupić odpowiedni sprzęt do domu i zacząć swoją przygodę z "dobrą kawą".

Przeczytałem dziesiątki tematów tutaj na wszelkie możliwe tematy związane z poprawnym przyrządzaniem kawy, czas więc na część praktyczną, naukę. Najpierw jednak trzeba mieć sprzęt do tego.

Zgodnie z zaleceniami zacząłem od młynka, z 2 tygodnie rzeźbiłem w temacie, aby ostatecznie kupić w dość okazjonalnej cenie - Ceado e37s. Dotarł do mnie kilka dni temu i szczerze powiem, że zrobił świetne wrażenie, choć nie mam żadnego bezpośredniego porównania.

Kawę zakupię od "forumowych" palaczy, mam już swoje typy na różne ziarna, z którymi chcę poeksperymentować. :) Pozostał więc ekspres, któy chciałbym nabyć w najbliższym tygodniu maksymalnie dwóch.

Zanim jednak podam moje typy i poproszę o poradę, pozostały mi jeszcze dwie kwestie, przy których mam sporą zagwozdkę. Mianowicie:

A) Woda - twardość/kamień - rozwiązania

- przeczytałem ponad 30 stronnicowy temat na forum o wodzie i szczerze mówiąc trudno z niego wywnioskować, która/jaka najlepsza. Z butelkowych jedna jest polecana, ale nie wydaje mi się praktycznym rozwiązaniem. W marketach u mnie jej nie ma, a kupowanie na Allegro, gdzie sama wysyłka kosztuje 120 zł wydaje się średnim pomysłem.

Logicznym pomysłem wydaje się zrobienie czegoś z domowa / kranową. Moja jest bardzo twarda, nie sprawdziłem tego w jakiś naukowy sposób, ale ilość kamienia w czajniku pomimo używania dzbanka z filtrem (według testów wybrany filtr najskuteczniej zmniejsza jego ilość) jest duża i szybko rośnie.

Jednym z pomysłów, prostszych w wykonaniu jaki padł we wspomnianym temacie jest filtr przepływowy/system nanofiltrujący i tak sprawdzałem dostępność tych rozwiązań - całkiem przyzwoita, wybór jest, ceny rozsądne. Pytanie jak ze skutecznością pod kątem kamienia?

Generalnie producenci obecnie odchodzą od zalecania odkamieniania na rzecz zalecenia dostarczenia wody miękkiej. Zakładam, że wynika to z wielu czynników.

B) Reakcja wody z miedzią?

Przeczytałem wiele tematów poruszających kwestie zdrowotną i w sumie mam mały mętlik w głowie. Generalnie ilość osób mówiących, że to nie ma większego znaczenia jest prawie taka sama jak mówiąca coś przeciwnego. Oczywiście to ma istotny wpływ na wybór ekspresu z mojej perspektywy. Może bowiem nie pakować się w miedziane bojlery tylko jeśli już stalowe ewentualnie termobloki? Jeśli faktycznie ma to jakiś znaczący wpływ, szczególnie, że mówimy tu o wieloletnim oddziaływaniu.

I dopiero mając odpowiedź na powyższe pytania mogę zacząć wybierać ekspres. Poniżej więc jedynie moje luźne przemyślenia, które mam nadzieję zweryfikuję dzięki waszej uprzejmości i wiedzy.

Założenia przy wyborze ekspresu: głównie do kaw mlecznych (95% Cappucino), minimum 4 w jednym rzucie (rodzina), espresso czasem też wypiję, ale to tylko ja. Dlatego na polu bitwy są tylko rozwiązania z wymiennikiem ciepła lub 2B/2TB.


z wymiennikiem ciepła:

- najtaniej Oscar II z OVP wychodzi 3,5k zł: sprawdzona konstrukcja, gdzie minusem jest fakt, iż płyta główna nie jest w żaden sposób osłonięta, brak manometru, brak możliwości zmiany czasu preinfuzji (a do tego zaprogramowana trwa tylko 1s) oraz fakt, że niektórzy wspominają o pewnej wadzie produkcyjnej, ale nie udało mi się zlokalizować, o co dokładnie chodzi. Dodatkowo rodzi się pytanie o "twarda woda / kamień" oraz "miedź i woda" j/w.

- Bezzera BZ10 lub Lelit PL62 Mara: dość podobne konstrukcje solidne zbudowane o dość klasycznym wyglądzie, solidnie zbudowane. Znalazłem bardzo szczegółowe recenzję osób, które rozłożyły te ekspresy na części pierwsze. Minus obu to brak możliwości zmiany czasu preinfuzji (ale przynajmniej domyślna wygląda znacznie sensowniej niż w Oscarze II). Jeden i drugi ekspres do kupienia za mniej więcej 4-4,2k zł. Dodatkowo rodzi się pytanie o "twarda woda / kamień" oraz "miedź i woda" j/w.

- Lelit Elizabeth: 2B i (prawie) wszystkie opcje jakie tylko przychodzą mi do głowy jeśli chodzi o kombinowanie z kawą, wygodne sterowanie za pomocą LCC. Cena oczywiście nieco wyższa niż HX, ale nadal do przeżycia, około 4,8k zł. Dodatkowo rodzi się pytanie o "twarda woda / kamień" oraz "miedź i woda" j/w.

- Ascaso duo prof pid: 2TB wszystkie opcje podobnie jak Lelit, ale nie mogłem znaleźć żadnej szczegółowej recenzji tego modelu, zobaczyć wnętrza. Martwią mnie też tematy na tym forum w odniesieniu do trudności z uzyskaniem stabilnej temperatury oraz ogólnych informacji, które zawsze padają w tematach termoblok vs bojler, że ten pierwszy ma szacowaną żywotność na 3 do 5 lat, a ten drugi jeśli o niego dbamy teoretycznie jest "nieśmiertelny". Sporą zaletą jest natomiast fakt, w takim rozwiązaniu nie ma miedzianego bojlerka, woda ma styczność z elementem raptem kilkadziesiąt sekund, a i tak przepływa przez stalowe rurki. Więc w kontekście "twarda woda / kamień" oraz "woda i miedź" jest to spory plus. Dużym minusem natomiast jest jego cena - 5,4k zł, robi się sporo. Do tego na zagranicznych forach Ascaso ogólnie jest w zasadzie postrzegane jako marka gorszego sortu i przy takim poziomie cen praktycznie wszyscy polecają coś innego. Na YT nie mogłem w zasadzie znaleźć żadnej recenzji tego modelu, poza kilkoma filmami użytkownika tego forum, co raczej potęguje mój "strach".

Na tym poprzestanę jeśli chodzi o moje propozycję, jeśli ktoś dotrwał do końca i będzie tak miły poradzić to oczywiście dziękuję już na zapas. Oczywiście jeśli ktoś ma inne propozycje to chętnie się z nimi zapoznam. Preferencje podałem, jeśli natomiast chodzi ogólnie o budżet to idealnie byłoby nie przekraczyć 5k zł.
« Ostatnia zmiana: 16 Wrzesień 2018, 22:41:32 wysłana przez MSL »

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6377
  • Pomógł: 93
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kompleksowa pomoc przy wyborze ekspresu
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Wrzesień 2018, 23:35:46 »
Test kropelkowy do twardości wody. Będziesz wiedział co masz, będziesz wiedział co lejesz do ekspresu.

Offline Damian

  • Wiadomości: 41
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: V60, kawiarka GAT 3tz, kolba marketowa
  • Młynek: ascaso i2 mini, Hario skerton "zmodowany"
Odp: Kompleksowa pomoc przy wyborze ekspresu
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Wrzesień 2018, 07:21:02 »
Powinni to przypiac jako watek pokazowy - jak zadac pytanie o wybor ekspresu. Widac ze autor sam faktycznie najpierw przesledzil forum i inne internety, aby zrobic rekonesans. Co do kwesti pomocy w wyborze - nie znam sie, to sie nie wypowiem.

Offline pmichal Mężczyzna

  • Wiadomości: 233
  • Pomógł: 4
  • Ekspres: Ascaso Steel Duo PID, V60, Kalita 185, Chemex, Aeropress + Prismo, Gabi
  • Młynek: Ascaso i-bar 15, Comandante
Odp: Kompleksowa pomoc przy wyborze ekspresu
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Wrzesień 2018, 07:42:15 »
@MSL  :brawa: ładnie napisany temat.

Jeżeli chodzi o recenzję Duo PID to kiedyś wstawiałem - filmiki na youtubie u mnie są z początku przygody więc jest tam mnóstwo moich błędów, a się biorę dość długo za nagranie nowego.

W przypadku takiej ilości kaw odpuściłbym 2B na rzecz HX - tu Rocket - lub właśnie termobloki.
W moim osobistym odczuciu 2B jest lepsze powyżej 10 kaw ze względu na świeżość wody. W HX czy termoblokach wystarczy odpowiedni flush.

Offline tom517

  • Wiadomości: 701
  • Pomógł: 10
  • Ekspres: Izzo Alex MKII <- (Ascaso Basic Termoblok, Gaggia Classic)
  • Młynek: Eureka Zenith 65E < - Fiorenzato F4E nano <- Ascaso i2-mini; Myy47 GS1 Timemore Chestnut <- Porlex Tall
Odp: Kompleksowa pomoc przy wyborze ekspresu
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Wrzesień 2018, 08:03:30 »

Offline Drinker

    • coffeedrinkers.pl
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 313
  • Pomógł: 7
    • coffeedrinkers.pl
  • Ekspres: V60, Clever, Chemex, Aeropress, Brewista smart, moka, Gabi, Severin
  • Młynek: Severin 3873, c40
Odp: Kompleksowa pomoc przy wyborze ekspresu
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Wrzesień 2018, 08:06:21 »
@MSL też chylę czoła za sposób rozpoczęcia Twojego wątku  :brawa:

Jeśli chodzi o ekspresy, to się nie wypowiadam. Jednak w temacie wody, jeśli ekspres nie będzie podpięty pod bieżącą wodę to polecam zamontowanie osmozy i mineralizację we własnym zakresie co pozwala zamknąć dywagację na temat tego co w tej wodzie się znajduje.
Gdzieś tutaj opisywałem sposób jak robię to u siebie, ale nie pamiętam gdzie, jeśli chcesz żebym powtórzył to pisz pw.
Właściciel sklepu www.coffeedrinkers.pl

Offline MSL

  • Wiadomości: 10
  • Pomógł: 0
  • Młynek: ceado e37s
Odp: Kompleksowa pomoc przy wyborze ekspresu
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Wrzesień 2018, 09:52:18 »
Test kropelkowy do twardości wody. Będziesz wiedział co masz, będziesz wiedział co lejesz do ekspresu.

Zamówiony, przyjdzie pewnie jutro lub pojutrze to naturalnie sprawdzę, ale raczej spodziewam się bardzo wysokiego wyniku czy raczej wielu kropel nim osiągnę zielony kolor. ;)

@MSL  :brawa: ładnie napisany temat.

Jeżeli chodzi o recenzję Duo PID to kiedyś wstawiałem - filmiki na youtubie u mnie są z początku przygody więc jest tam mnóstwo moich błędów, a się biorę dość długo za nagranie nowego.

W przypadku takiej ilości kaw odpuściłbym 2B na rzecz HX - tu Rocket - lub właśnie termobloki.
W moim osobistym odczuciu 2B jest lepsze powyżej 10 kaw ze względu na świeżość wody. W HX czy termoblokach wystarczy odpowiedni flush.

Dziesięć kaw jednym rzucie to tylko tylko od czasu do czasu jak znajomi się zejdą. Codzienność to 4 kawy jednocześnie, 3 razy w ciągu doby. Czemu akurat Rocket? Termobloki to w zasadzie tylko Ascaso lub jakieś marki "marketowe" typu Breville / Graef czy może coś pominąłem?

Mam spore obawy względem termobloka/ów, opisałem je w pierwszym poście, choć oczywiście dostrzegam również plusy takiego rozwiązania. Co do Twoich filmików, to ja absolutnie nic nie zarzucam, sam z pewnością lepiej bym nie zrobił. Chodziło o fakt, że szukałem jakiś recenzji tego modelu i nie znalazłem, co mnie mocno zdziwiło.

Może zauroczy: www konesso pl/search.php?text=bianca :)
Kusi jak cholera, już wcześniej kusił jak przeglądałem ofertę Lelita, ale jeśli jeszcze dorzucę 2,5k do budżetu na ten cel to mnie żona wymelduje z domu. :mrgreen:

@MSL też chylę czoła za sposób rozpoczęcia Twojego wątku  :brawa:

Jeśli chodzi o ekspresy, to się nie wypowiadam. Jednak w temacie wody, jeśli ekspres nie będzie podpięty pod bieżącą wodę to polecam zamontowanie osmozy i mineralizację we własnym zakresie co pozwala zamknąć dywagację na temat tego co w tej wodzie się znajduje.
Gdzieś tutaj opisywałem sposób jak robię to u siebie, ale nie pamiętam gdzie, jeśli chcesz żebym powtórzył to pisz pw.

Poszukam, jeśli nie znajdę to się odezwę na PW. Dzięki.

Pozostaje kwestia "woda i miedź" oraz wyboru konkretnego modelu. Jeśli ktoś jeszcze chce dorzucić swoje 3 gorsze w temacie, to będę wdzięczny.
« Ostatnia zmiana: 17 Wrzesień 2018, 09:55:24 wysłana przez MSL »

Offline burlap

  • Wiadomości: 34
  • Pomógł: 0
Odp: Kompleksowa pomoc przy wyborze ekspresu
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Wrzesień 2018, 10:11:08 »
Być może problem "woda + miedź" (typowa instalacja wodna w domu jest z miedzianych rurek) powinieneś przeformułować na "mosiądz (ołów) + woda". Mam podobną listę urządzeń do wyboru i przerabiam podobne tematy. Wspominasz o odejściu od odkamieniania - z różnych badań wynikało, że właśnie najwiecej ołowiu uwalniały urządzenia po odkamienieniu.

Nie udało mi się znaleźć jednoznacznych informacji o tym, gdzie ten ołów naprawdę jest, a gdzie go nie ma. Tym bardziej, że "lead-free" może oznaczać, że ołów jest, ale w ilościach prawnie dopuszczalnych.

Ze swojej listy skreśliłem za to urządzenia z programowaniem preinfuzji. Odczuwam nieracjonalny lęk związany z automatycznymi funkcjami w ekspresie kolbowym. W ramach DB w okolicach 5k możesz też rozważyć Profitec Pro 300 (ma PID, więc nie jest tak całkiem analogowy).

I sądzę, że dwa małe bojlery do zrobienia 4 cappu nadają się równie dobrze jak HX (i jak dwa termobloki). W tej kategorii długo szukałem jakiejś przewagi któregoś z rozwiązań, bezskutecznie.

I blisko tego budżetu jest Xenia - tam na pewno mógłbyś dowiedzieć się wiele na temat zastosowanych materiałów.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6377
  • Pomógł: 93
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kompleksowa pomoc przy wyborze ekspresu
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Wrzesień 2018, 10:11:18 »
raczej spodziewam się bardzo wysokiego wyniku
To jest mniej ważne jaki uzyskasz wynik. Ważniejsze jest to, że będziesz wiedział. Będziesz też wiedział czy filtr/RO (gdybyś zainstalował) działa, czy dana butelka jest OK. Po prostu te kilka złotych zamienia domysły w fakty ;)

Offline marcin102

  • Wiadomości: 30
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: ROCKET Mozzafiato Evoluzione R
  • Młynek: ECM Manuale 64
Odp: Kompleksowa pomoc przy wyborze ekspresu
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Wrzesień 2018, 10:11:55 »
Witaj jeśli chodzi o miedź to działa bakteriostatycznie więc nie będzie nic kwitło w boilerze, pokrywa się zielonym tlenkiem po kontakcie z tlenem z wody i później nie koroduje. Ja miałem dylemat czy ECM z boilerem ze stali czy miedź wybralem to drugie.

Offline MSL

  • Wiadomości: 10
  • Pomógł: 0
  • Młynek: ceado e37s
Odp: Kompleksowa pomoc przy wyborze ekspresu
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Wrzesień 2018, 10:39:10 »
Być może problem "woda + miedź" (typowa instalacja wodna w domu jest z miedzianych rurek) powinieneś przeformułować na "mosiądz (ołów) + woda". Mam podobną listę urządzeń do wyboru i przerabiam podobne tematy. Wspominasz o odejściu od odkamieniania - z różnych badań wynikało, że właśnie najwiecej ołowiu uwalniały urządzenia po odkamienieniu.

Nie udało mi się znaleźć jednoznacznych informacji o tym, gdzie ten ołów naprawdę jest, a gdzie go nie ma. Tym bardziej, że "lead-free" może oznaczać, że ołów jest, ale w ilościach prawnie dopuszczalnych.

Ze swojej listy skreśliłem za to urządzenia z programowaniem preinfuzji. Odczuwam nieracjonalny lęk związany z automatycznymi funkcjami w ekspresie kolbowym. W ramach DB w okolicach 5k możesz też rozważyć Profitec Pro 300 (ma PID, więc nie jest tak całkiem analogowy).

I sądzę, że dwa małe bojlery do zrobienia 4 cappu nadają się równie dobrze jak HX (i jak dwa termobloki). W tej kategorii długo szukałem jakiejś przewagi któregoś z rozwiązań, bezskutecznie.

I blisko tego budżetu jest Xenia - tam na pewno mógłbyś dowiedzieć się wiele na temat zastosowanych materiałów.


Masz rację, mogłem napisać mosiądz. Niestety wiadomości po pewnym czasie zmienić już nie można.


Przypuszczam, że to właśnie z tego powodu producenci ekspresów zaczynają odchodzić od zalecania odkamienia na rzecz stosowania odpowiedniej wody. Dlatego też napisałem o wodzie również, bo uzyskanie miekkiej wody o odpowiedniej zawartości minerałów (smak vs kamień) wcale takie proste mi się nie wydaje.

Profiteca 300 Pro dopiszę do swojej listy, bo faktycznie warto rozważyć. Xenia...hmm kurcze fajna sprawa, że można sobie samemu wybrać, co ma mieć dokładnie, ale póki co to tak minimum 1500 euro czyli dobrze ponad 6k zł. Pomyślę, ale generalnie nie chcę raczej przekraczać 5k zł za ekspress, już na młynek wydałem 4,5k zł i jeszcze woda do ogarnięcią (jakiś system filtracji) i zrobi się już i tak sporo ponad 10k.

raczej spodziewam się bardzo wysokiego wyniku
To jest mniej ważne jaki uzyskasz wynik. Ważniejsze jest to, że będziesz wiedział. Będziesz też wiedział czy filtr/RO (gdybyś zainstalował) działa, czy dana butelka jest OK. Po prostu te kilka złotych zamienia domysły w fakty ;)

Masz rację.

Witaj jeśli chodzi o miedź to działa bakteriostatycznie więc nie będzie nic kwitło w boilerze, pokrywa się zielonym tlenkiem po kontakcie z tlenem z wody i później nie koroduje. Ja miałem dylemat czy ECM z boilerem ze stali czy miedź wybralem to drugie.

Dzięki za informację. A jak to się ma do wspomnianego odkamieniania i wydzielania ołowiu?

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 246
  • Pomógł: 2
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R
  • Młynek: Rocket Fausto
Odp: Kompleksowa pomoc przy wyborze ekspresu
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Wrzesień 2018, 11:35:43 »
A) Woda - twardość/kamień - rozwiązania

- przeczytałem ponad 30 stronnicowy temat na forum o wodzie i szczerze mówiąc trudno z niego wywnioskować, która/jaka najlepsza. Z butelkowych jedna jest polecana, ale nie wydaje mi się praktycznym rozwiązaniem. W marketach u mnie jej nie ma, a kupowanie na Allegro, gdzie sama wysyłka kosztuje 120 zł wydaje się średnim pomysłem.

Logicznym pomysłem wydaje się zrobienie czegoś z domowa / kranową. Moja jest bardzo twarda, nie sprawdziłem tego w jakiś naukowy sposób, ale ilość kamienia w czajniku pomimo używania dzbanka z filtrem (według testów wybrany filtr najskuteczniej zmniejsza jego ilość) jest duża i szybko rośnie.

Jednym z pomysłów, prostszych w wykonaniu jaki padł we wspomnianym temacie jest filtr przepływowy/system nanofiltrujący i tak sprawdzałem dostępność tych rozwiązań - całkiem przyzwoita, wybór jest, ceny rozsądne. Pytanie jak ze skutecznością pod kątem kamienia?

Generalnie producenci obecnie odchodzą od zalecania odkamieniania na rzecz zalecenia dostarczenia wody miękkiej. Zakładam, że wynika to z wielu czynników.

Hej,

U mnie też woda jest dosyć twarda. Poszedłem w rozwiązanie bezpośredniego podłączenia wody z użyciem filtra Britta, opisane tutaj:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=3674.0

U mnie woda ma takie parametry (test kropelkowy): twardość wody 24 fH, 13.5 dH (twarda), za Brita Purity C150 - 7fH = 3,92 dH (bardzo miękka). Kupiłem filtr ze stałą głowicą 30% bypass (był w promocji).

Niestety, żeby takie podłączenie zrobić, potrzebujesz pompę rotacyjną - niestety, bo to zwiększa koszty (cena maszyny wzrasta o około 1000PLN). Poza tym taka pompa ma same plusy. Z mojej skromnej perspektywy:
- wspomniane filtrowanie bezpośrednio z sieci (w praktyce wymieniasz filtr w domu raz do roku - wg. instrukcji Britty i szacowanego zużycia)
- pompa jest cichsza niż wibracyjna (tu koledzy, którzy zaprojektowali fajne tłumiki do Ulki pewnie się nie zgodzą)
- pompa rota i bezpośrednie połączenie daje ci możliwość robienia preinfuzji o dowolnej długości - takiej mechanicznej - ciśnieniem z sieci bez włączonej pompy (bypass) - w tym aspekcie dla cytowanych kandydatów u każdego widziałeś ograniczenia

Ja mam taki setup i jestem z niego bardzo zadowolony. Uważam, że warto takie rozwiązanie rozważyć.
« Ostatnia zmiana: 17 Wrzesień 2018, 11:42:27 wysłana przez rubin »

Offline marcin102

  • Wiadomości: 30
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: ROCKET Mozzafiato Evoluzione R
  • Młynek: ECM Manuale 64
Odp: Kompleksowa pomoc przy wyborze ekspresu
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Wrzesień 2018, 11:37:24 »
Ja mam ekspres z połączeniem do wody z filtrem Brita po drodze. W HX woda do kawy nie zdąży się zagotować podczas przepływu przez rurki i tam nie powinno być dużo kamienia, natomiast w boilerze jak nie spieniam mleka to jest to układ zamknięty i też nie wydziela się dużo kamienia bo gotujemy cały czas tą samą wodę. Rocket nie zaleca odlamieniania ekspresu. Jak coś będzie nie tak to wtedy będę się zastanawiać i pewnie odeśle do serwisu albo samemu będę się bawił. Kiedyś odkamienialem ekspres z miedzianymi boilerem to szła zielona woda i tyle ale to był 1B.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6377
  • Pomógł: 93
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kompleksowa pomoc przy wyborze ekspresu
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Wrzesień 2018, 12:28:57 »
Niestety, żeby takie podłączenie zrobić, potrzebujesz pompę rotacyjną
Można zainstalować filtr bez podłączania pod ekspres. Albo z kranem przy zlewie, albo po prostu sam filtr i pobierać wodę z tej rurki do odpowietrzania. Znacznie szybciej to działa niż filtr dzbankowy, rzadziej wymieniasz, ale koszty wejścia są wyższe. Zaleta taka, że można używać tej wody również do innych sprzętów: gotowanie, żelazko, parowar.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Wiadomości: 1104
  • Pomógł: 22
  • Ekspres: Londinium R
  • Młynek: Mythos 1, C40
Odp: Kompleksowa pomoc przy wyborze ekspresu
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Wrzesień 2018, 12:39:06 »
głównie do kaw mlecznych (95% Cappucino), minimum 4 w jednym rzucie (rodzina), espresso czasem też wypiję, ale to tylko ja. Dlatego na polu bitwy są tylko rozwiązania z wymiennikiem ciepła lub 2B/2TB.

U Ciebie największy wpływ na smak kawy będzie miało użyte... mleko.

Moim zdaniem idealnie sprawdzi się u Ciebie najprostszy HX typu Oscar lub podwójny TB typu ASCASO DUO PROF (jeżeli naprawdę myślisz, że konstrukcja HX z miedzianym bojlerem może Ci zaszkodzić).

Jeżeli chcesz/możesz wydać więcej, wtedy coś w oparciu o e61/pompę rota i bezpośrednie podłączenie do wody (preinfuzja, ale takie niuanse stracisz w mleku)  lub DUO PID (znowu jeżeli boisz się HX z miedzianym bojlerem i chcesz mieć komputer na pokładzie do zabawy w niuanse, raczej zbędne w kawach mlecznych).

W Twoim budżecie nie znajdziesz solidnego DB (PL92T - to 300 ml, mało).

Twarda woda jest zła dla ekspresu. Tyle. RO i mineralizator lub nanofiltracja (ale nie u każdego się sprawdza jak wiemy z innego wątku). Niczego innego bym nie szukał.

Reasumując: Jeżeli jesteś pewien, że zostajesz przy mlecznych kawach, bierz najprostszy HX. Jeżeli myślisz, że z czasem pokochasz jedynie słuszna kawę, czyli czyste espresso, warto zainwestować ciut więcej w coś co da Ci się z czasem pobawić temperaturą i preinfuzją. Albo czarne kawy, zaczniesz robić metodami alternatywnymi, też warte grzechu. Warto filtrować wodę dobrze. Lepiej zapobiegać awarii niż ją potem naprawiać.

Z tym młynkiem każdy z wyborów sprawi, że będziesz zadowolonym kawoszem :)


PS.
Miedź i woda. Na Twoim miejscu bym się nie martwił. Ale jak się martwisz, musisz iść w termoblok ze stali nierdzewnej. DB z SS - za drogi.
A miedziane bojlery są piękne:




---
Paweł
Gardelli Specialty Coffees - Cignobianco Espresso

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi

anything