Autor Wątek: Bezzera Giulia R czy Rocket Cellini V2  (Przeczytany 1240 razy)

Lobo_M

• Gość
Bezzera Giulia R czy Rocket Cellini V2
« dnia: 27 Marzec 2016, 23:41:11 »
Dylemat jak w temacie. Po kilku przymiarkach do zakupu sprzętu używanego, finalnie skończę chyba na nowym. Każdy z używanych które w ostatnim czasie rozważałem, a niektóre prawie kupiłem nie w pęłni spełniały moje wymagania. Dwa Rockety jak w temacie, sprzedały się za szybko.
Jakie są moje wymagania? Teraz mam RS i czas na zmianę na coś co chciałbym aby było już docelowe, bynajmniej na piec lat. Skoro docelowe to musi mieć:
- bezpośrednie podpięcie wody i odpływ z ociekacza, o dla mojej wygody, bo nie lubię sobie tym głowy zaprzątać.
- pierwszy punkt wymusza pompę rotacyjną, ale to i dobrze bo sąsiad ma ww. Rocketa i cisza w porównaniu do mojej RS jest błogosławieństwem.
- skoro pompa rotacyjna to przy budżecie około 6000 wybór jest dość ograniczony.

On i zawoziłem go do ww modeli. Rocket znam dość dobrze bo jak wspomniałem sąsiad/znajomy takowy posiada i często z niego pije kawę bo i po części to tez powód do zmiany, bo coraz bardziej widzę różnice do mojej RS.
NO ALE JEST TEZ bezzera która wg cen sklepowych jest 700zl tańsza, nie znam jej i zastanawiam się z czego wynika różnica i czy warto dopłacać do Rocketa?

Lobo_M

• Gość
Bezzera Giulia R czy Rocket Cellini V2
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Marzec 2016, 23:41:30 »
Dylemat jak w temacie. Po kilku przymiarkach do zakupu sprzętu używanego, finalnie skończę chyba na nowym. Każdy z używanych które w ostatnim czasie rozważałem, a niektóre prawie kupiłem nie w pęłni spełniały moje wymagania. Dwa Rockety jak w temacie, sprzedały się za szybko.
Jakie są moje wymagania? Teraz mam RS i czas na zmianę na coś co chciałbym aby było już docelowe, bynajmniej na piec lat. Skoro docelowe to musi mieć:
- bezpośrednie podpięcie wody i odpływ z ociekacza, o dla mojej wygody, bo nie lubię sobie tym głowy zaprzątać.
- pierwszy punkt wymusza pompę rotacyjną, ale to i dobrze bo sąsiad ma ww. Rocketa i cisza w porównaniu do mojej RS jest błogosławieństwem.
- skoro pompa rotacyjna to przy budżecie około 6000 wybór jest dość ograniczony.

On i zawoziłem go do ww modeli. Rocket znam dość dobrze bo jak wspomniałem sąsiad/znajomy takowy posiada i często z niego pije kawę bo i po części to tez powód do zmiany, bo coraz bardziej widzę różnice do mojej RS.
NO ALE JEST TEZ bezzera która wg cen sklepowych jest 700zl tańsza, nie znam jej i zastanawiam się z czego wynika różnica i czy warto dopłacać do Rocketa?

Lobo_M

• Gość
Bezzera Giulia R czy Rcket Cellini V2
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Marzec 2016, 23:42:48 »

Offline Filip.S

• Ekspres: Przelewy
  • Młynek: Ręczny
Silvia zaczęła gotować kawę...
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Marzec 2016, 01:03:32 »
Jak w tytule. Moja Silvia zaczęła niespodziewanie przegrzewać wodę. Tak byłem zadowolony ze stabilności temperaturowej tegoż ekspresu a tu taki klops. Miał ktoś podobny problem? Pewnie wina leży po stronie termostatu, ale żeby tak z niczego? Zastanawiam się czy oddawać do serwisu (jest jeszcze na gwarancji), samemu zmieniać żeby zaoszczędzić czas, czy może wreszcie zamówić PID meCoffee, który i tak podmieni fabryczny termostat... Co radzicie?

Offline Filip.S

Silvia zaczęła gotować kawę...
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Marzec 2016, 01:03:44 »
Jak w tytule. Moja Silvia zaczęła niespodziewanie przegrzewać wodę. Tak byłem zadowolony ze stabilności temperaturowej tegoż ekspresu a tu taki klops. Miał ktoś podobny problem? Pewnie wina leży po stronie termostatu, ale żeby tak z niczego? Zastanawiam się czy oddawać do serwisu (jest jeszcze na gwarancji), samemu zmieniać żeby zaoszczędzić czas, czy może wreszcie zamówić PID meCoffee, który i tak podmieni fabryczny termostat... Co radzicie?

Offline Filip.S

Silvia zaczęła gotować kawę
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Marzec 2016, 01:03:53 »

Offline Filip.S

Silvia zaczęła gotować kawę
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Marzec 2016, 01:04:07 »

Offline Filip.S

Silvia "gotuje" kawę
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Marzec 2016, 01:05:02 »

Lobo_M

• Gość
Dylematy: Grupa BZ vs E61; Bezzera vs Rocket; automatyczne dozowanie
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Marzec 2016, 21:42:56 »
Od miesięcy przymierzam się do zmiany ekspresu, z dnia na dzień mój wybór się krystalizuje, ale co gorsze zakres cenowy rośnie.
Do wczoraj byłem praktycznie pewien Rocket Cellini V2 albo coś ze stajni Bezzera o analogicznych parametrach.
Zacząłem wysyłać zapytania do sklepów, no i na moje nieszczęście, od jednego z nich poza odpowiedzi na moje pytanie odnośnie ceny. Dostalem informacje o czymś całkowicie innym i niestety znowu droższym, chodzi o Bezzera BZ16. Ekspres ma wszystko to co chciałem, tzn. Pompa rotacyjna, odpływ i doprowadzenie wody. Tyle ze ten ekspres nie ma grupy E61 tylko grupę Bezzery, o której szczerze mówiąc wcześniej za dużo nie słyszałem, wiec moja wiedza o niech jest praktycznie żadna. Pan ze sklepu twierdzi ze jest lepsza niż E61, wymaga mniej obsługi serwisu, jest mniej awaryjna i bardziej wytrzymała no i szybciej się nagrzewa. Cena wyższa niż Rocket. Pokazałem Żonie i na moje szczęście/nieszczęście, pokazałem Jej zdjęcie wersji z możliwością programowania czterech przycisków, jej odpowiedź była krótka, "kupujemy", nawet cena Jej nie zraziła, wiec jestem w głębokim szoku. ona chce mieć ekspert przy którym nie musi się martwić o wodę, ścieki, a jak jeszcze sam odmierzy dawkę, wg opisu sklepu realizowane jest to w następujący sposób
"Programowanie w ekspresach typu de odbywa się w sposób wolumetryczny (w ekspresie znajduje się wtedy przepływomierz, oraz bardziej rozbudowany komputer sterujący), co oznacza, że programujemy konkretną objętość kawy w mililitrach."

Nie powiem mi tez się to podoba. Najbardziej jednak interesuje mnie ta grupa Bezzery. Za dużo o niej na forum nie ma. Jakie jest WasE zdanie na jej temat, wasze doświadczenie z nią?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi