Autor Wątek: Konewka  (Przeczytany 293646 razy)

Offline dziewiecset Mężczyzna

• Ekspres: Kalita Wave 185, V60-01, Bialetti, Chemex, AP, December Dripper
  • Młynek: Baratza Sette 270W, Aergrind, 1zpresso K-Ultra
Odp: Konewka
« Odpowiedź #975 dnia: 27 Październik 2023, 00:49:49 »
Pytałem już raz kiedyś dawno temu, jednak brak odpowiedzi, testował ktoś tą konewkę od KitchenAid?

https://www.ebay.pl/itm/275700489499

Offline Dale Cooper

• Ekspres: V60, Kalita Wave, Switch, Deep27, Aeropress, Bialetti New Venus
  • Młynek: Timemore C3, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #976 dnia: 30 Październik 2024, 21:07:16 »
Odkopię :). Dzisiaj widziałem w Tchibo konewkę z termometrem w niezłej cenie. I tu mam pytanie do tych, którzy używają wersji bez termometra. Jak sobie z tym radzicie? Na oko, wkładacie osobny terrmometr? Na słuch?  Osobiście kilka razy użyłem osobnego termometra, prawie parząc sobie palce, ale ostatnio mi się nie chce. Taka myśl- woda ma pewno traci mocno temperaturę przechodząc przez stosunkowo wąską a długą szyjkę, może nawet kilka stopni.

Offline Karsin

• Ekspres: V60
  • Młynek: Ode 2 | 1Zpresso
« Odpowiedź #977 dnia: 30 Październik 2024, 21:20:43 »
Odkopię :). Dzisiaj widziałem w Tchibo konewkę z termometrem w niezłej cenie. I tu mam pytanie do tych, którzy używają wersji bez termometra. Jak sobie z tym radzicie? Na oko, wkładacie osobny terrmometr? Na słuch?  Osobiście kilka razy użyłem osobnego termometra, prawie parząc sobie palce, ale ostatnio mi się nie chce. Taka myśl- woda ma pewno traci mocno temperaturę przechodząc przez stosunkowo wąską a długą szyjkę, może nawet kilka stopni.
Jeśli chodzi o kawę to zalewam od razu.. Natomiast w kwestii herbaty to co innego. Japończycy mawiają, że jeśli słyszysz szept poruszanych wiatrem sosnowych gałązek - woda ma idealną temperaturę.

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #978 dnia: 30 Październik 2024, 23:13:10 »

Jeśli chodzi o kawę to zalewam od razu.. Natomiast w kwestii herbaty to co innego. Japończycy mawiają, że jeśli słyszysz szept poruszanych wiatrem sosnowych gałązek - woda ma idealną temperaturę.

Niesamowite.... czy jodła też się na to łapie....

Offline Dale Cooper

« Odpowiedź #979 dnia: 17 Listopad 2024, 12:21:30 »
Stałem się więc posiadaczem zaawansowanej konewki Tchibo. Czy szczęśliwym? Niestety niekoniecznie  i tu miałbym pytanie do posiadaczy konewek z regulacją temperatury,  niekoniecznie tchibo.
Otóż, kiedy nastawiam, dajmy na to na 93 st i czajnik dojdzie do tej temperatury, zdejmuję go z podstawy,  robię preinfuzję i odstawiam na podstawę. I wtedy wyświetlacz pokazuje około 2 st więcej. Jedyne dla mnie wytłumaczenie tego jest takie, że w fazie gotowania termometr pokazuje trochę za mało, a po przemieszaniu wody z dna czajnika napływa do czujnika bardziej gorąca woda.
Też tak macie? To normalne, czy reklamować?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #980 dnia: 17 Listopad 2024, 14:58:08 »
Widać, że od niedawna zaparzasz kawę tą metodą ;). To kwestia specyfiki i trudności pomiaru temperatury: czujnika, termometru, bezwładności, błędów pomiaru. Nie ma sensu kruszyć kopii. Gdy minie parę lat, to wskazanie na wyświetlaczu do niczego nie będzie Ci potrzebne. Jest ono tylko zgrubnym punktem odniesienia i tak to należy traktować -- nie jako bezwzględnie dokładny, precyzyjny, laboratoryjny pomiar. Mój czajnik najczęściej wyjeżdża sobie aż do wrzenia -- a i tak go lubię bardziej niż "precyzyjne" Brewisty i inne jeszcze droższe.

Offline Dale Cooper

« Odpowiedź #981 dnia: 17 Listopad 2024, 15:07:56 »
Owszem, od niedawna i do tej pory stosowałem taki bez termometru. Co ciekawe, pierwsze przelewy z nowego czajnika mi nie smakowały. Teraz biorę już na niego poprawkę. Niemniej jednak, sądziłem, że one są precyzyjne, bo inaczej jaki sens ustawiać co 1 st.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #982 dnia: 17 Listopad 2024, 15:23:31 »
Precyzyjne są urządzenia laboratoryjne, czujniki platynowe i specjalne termometry. A czajnik? I bez tego są te sprzęty horrendalnie drogie... Problemem jest w czajnikach sterowanie grzałką. Np. Brewista mają mały algorytm dochodzenia do zadanej temperatury: parę kroków wyłączeń i włączeń grzałki, ale wydłuża to czas dojścia do zadanej wartości. W Twoim, gdy grzałka zostaje wyłączona, bo osiągnęła zadaną temperaturę, jeszcze wciąż jest gorąca siłą bezwładności a temperatura rośnie... Najprościej poczekać kilkanaście-parędziesiąt sekund, by woda wystygła trochę ;). Drożej: trzeba kupić czajnik za 1000zł by zrobił to samo i być jeszcze przygotowanym na urwanie się gęsiej szyjki ;).
« Ostatnia zmiana: 17 Listopad 2024, 16:09:37 wysłana przez Antonio »

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #983 dnia: 17 Listopad 2024, 17:05:08 »
Jaką dokładnie masz tą konewkę? Moja czibo z przed 5 lat nie ma takiego problemu, ostatnie stopnie podbija właśnie takimi małymi skokami jak napisał Antonio.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #984 dnia: 17 Listopad 2024, 17:16:18 »
I wtedy wyświetlacz pokazuje około 2 st więcej.
A ile wody wstawiasz ? Zróbcie z M może eksperyment, nalejcie 0,5 l wody zagrzejcie do 95 stopni podnieście i odstawcie i zobaczycie czy efekt będzie taki sam.

Offline Dale Cooper

« Odpowiedź #985 dnia: 17 Listopad 2024, 17:18:03 »
Przypuszczam, że możemy mieć taką samą. Tchibo ma w ofercie jeden model, choć w ciągu 5 lat mogli zmienić jakiś detal.
Tak, ta moja też ostatnie stopnie podbija małymi skokami, ale i tak jest ten efekt.

Offline M

• Administrator
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #986 dnia: 17 Listopad 2024, 17:33:52 »
Moja wygląda identycznie jak ta co wisi teraz na stronie czibo za 399 (ciekawostka, ja za swoją zapłaciłem 180...).
Nie zdarzyło mi się żeby przestrzeliła więcej niż 1 stopień, a to tylko jak nalałem bardzo mało wody. Przy 0,5l trafia idealnie.

Offline Dale Cooper

« Odpowiedź #987 dnia: 17 Listopad 2024, 17:37:29 »
Mam tę samą, od ceny należy odjąć 30%.
Na filmie dokładnie 0,5 litra
https://youtu.be/jsO_eV16gu0?si=fvwdaKYSUJuecIa1
« Ostatnia zmiana: 17 Listopad 2024, 17:52:40 wysłana przez Dale Cooper »

Offline M

• Administrator