Autor Wątek: Zakup kolby do 1500 zł.  (Przeczytany 7735 razy)

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Zakup kolby do 1500 zł.
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Sierpień 2018, 10:17:38 »
Nie jestem zadnym kawowym "maniakiem" i raczej nie zdedydowalbym sie na zakup mlynka za 1000 zl, to wogole nie wchodzi w gre szczegolnie przy ilosci kawy jaka pijemy.
To popoluj na używkę. Jak poczekasz to Ascaso i1 lub i2, Iberitial Challenge, Demoka 203 i kilka innych nadających się do ekspresu w granicach 500 na pewno wyrwiesz (nie chodzi mi o gastronomiczne które są świetne ale ogromne). Kiepski młynek to losowe wyniki. Paczka dobrej kawy tania nie jest więc pytanie czy nie szkoda się w to bawić i tracić nerwy. No chyba że chodzi o sam rytuał a nie smak w filiżance. Wtedy sprzęt nie ma znaczenia. Espresso to niestety nie jest tania zabawa, w zasadzie to najdroższy sprzętowo sposób.

W każdym razie poziom satysfakcji w filiżance zależy od: ziaren, młynka, ekspresu. W tej kolejności. Nie ma sensu kupować drogiego ekspresu do kiepskiego młynka. Natomiast odwrotnie jest. I dodatkowo tego młynka będziesz mógł użyć ze świetnymi rezultatami do dowolnej metody zaparzania.
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpień 2018, 10:20:25 wysłana przez Bacek »

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Sierpień 2018, 14:53:32 »
młynek za 200 i ekspres za 2000 to kompletnne nieporozumienie. Trochę jakby kupić najtańszy rower i założyć mu najdroższe przerzutki - nic to nie da.
Zakupy zacznij od młynka. Podstawowe modele nadające się pod ekspres to okolice 1 tys. zł. Poprzednicy dobrze radzą, żeby wybrać tańszy ekspres i lepszy młynek.

poziom satysfakcji w filiżance zależy od: ziaren, młynka, ekspresu. W tej kolejności.
nic dodać.
Nie wiedzieć czemu 95% osób zaczyna od końca, uważając że ekspres (najlepiej drogi automat) wyczaruje super kawę nawet z Woseby, a młynek to w ogóle po co komu skoro w sklepach są mielonki....
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpień 2018, 15:01:36 wysłana przez grex »

Offline k3lt Mężczyzna

• Ekspres: Nivona 756, Kawiarka, Tygielek, Phin, Hario Mizudashi, AP, FP
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130, Timemore C5ESP
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Sierpień 2018, 15:04:13 »
Idąc waszym rozumowaniem zakup zestawu opartego na kolbie ponizej 2000 nie ma sensu.. (?) Z mlynkiem za 1000 zł. to jest koszt około 2500 zł. z najtanszymi polecanymi ekspresami. (basic, gaggia cc itp.)
Nie przasadzacie troche? Nie chce mi sie wierzyc zeby taki np. Graef CM702 nie poradzil sobie z przemialem pod espresso, widzialem mnostwo "testow" tego mlynka gdzie przy nastawie miedzy 5-10 potrafil kompletnie zablokowac przeplyw kawy (zbyt drobny przemiał) na podstawie tego prostego przykladu powiedzialbym ze sobie jak najbardziej poradzi i to ze sporym zapasem a kosztuje 1/3 kwoty o ktorej mowicie, jesli jestem w bledzie to prosze o oświecenie.  ;)
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpień 2018, 15:12:57 wysłana przez k3lt »

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Sierpień 2018, 15:17:02 »
Najlepsze co możesz zrobić to kup ręczny młynek np.:

http://kazak.com.pl/en/product/manual-coffee-grinder-tura/

700 złotych. Przy 4 kawach dziennie, ręczne mielenie nie powinno być dużym problemem. A jeżeli będzie prawdopodobnie będziesz mógł za jakiś czas dokupić silniczek do tego młynka.

A jeżeli nie możesz uwierzyć, że młynek jest ważny, zacznij od ekspresu i Twojego aktualnego młynka. Może wszyscy się mylą i Twój młynek da radę. Nic nie tracisz, najwyżej ekspres postoi parę dni nie używany czekając na młynek.

Offline k3lt Mężczyzna

• Ekspres: Nivona 756, Kawiarka, Tygielek, Phin, Hario Mizudashi, AP, FP
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130, Timemore C5ESP
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Sierpień 2018, 15:54:02 »
Moze mi ktos rozjasnic pod jakim wzgledem Graef CM702 jest nie wystarczajacym mlynkiem do przygotowania poprawnego Espresso? Szczegolnie po obejrzeniu tego - youtube.com/watch?v=014Kt8i5LnI (pierwsze 3min. to drobny przemiał)
Juz nie wspominajac o tym ze samodzielnie mozna go zmodyfikowac zmniejszajac odleglosc miedzy żarnami dla jeszcze drobniejszego przemialu przez dolozenie podkładek ktore sa dolaczone do mlynka.

Nie probuje byc zlosliwy staram sie tylko lepiej zrozumiec w czym ten mlynek niedomaga, widze na wlasne oczy ze potrafi zmielic kawe niemal na mąkę blokujac przy tym kompletnie ekstrakcje (i to nawet nie na minimalnej nastawie) a tymczasem na tym forum otrzymuje informacje ze absolutnie potrzebuje mlynek (elektryczny) za min. 1000 zł.
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpień 2018, 16:46:20 wysłana przez k3lt »

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Sierpień 2018, 16:33:21 »
Skoro nie umiesz uwierzyć że przemiał z Greafa jest średni do espresso i kłopotliwy (bo nierówny,bo pylenie,bo skokowa regulacja, bo plastik fantastic który się elektryzuje i nie zapewnia precyzyjnego montażu żarna itd) to kup ten młynek i może okaże się że Ty i filmy macie rację. Ja miałem G702 rok czasu i nie twierdzę, że nie nadaje się do niczego ale zapewniam Cię że meksyku nie było a wstrzelenie się z przemiałem wcale nie było łatwe i szybkie  :nienie:

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #21 dnia: 27 Sierpień 2018, 16:46:14 »
To trochę jak z autami. I Maluch i Polonez dotrą tam gdzie dojedzie Vectra, ale moze się okazać że nie odbędzie to sie bez przygód.

To że po tuningu podkładkami zatkasz ekspres to fakt. To że moze ci wyjść espresso jak z bajki to fakt. Ale niestety to że czesto przemial bedzie ci albo zatykal maszynę albo kawa będzie leciec za szybko to tez fakt. W wyniku tego ostatniego bedziesz marnować ziarno.

Nie raz i nie dwa ludzie na tym forum pisali co sie działo po inwestycji w młynek z płynną regulacją grubości przemiału. Rośnie ergonomia pracy, a co ważniejsze ilość świetnych kaw. Problem braku wstrzelenia się nie instnieje. A jak w praktyce zobaczysz jaki wpływ ma zmiana grubosci o 1° - a w graefie jedna podziałka to kilka stopni - to zrozumiesz.

Graef nada się - moim zdaniem - tylko gdy twój ekspres ma system Super Crema.
LMWDP #469

Offline Bacek

« Odpowiedź #22 dnia: 27 Sierpień 2018, 18:04:39 »
Nie przasadzacie troche? Nie chce mi sie wierzyc zeby taki
Wielu nie chciało wieżyć, wielu przeszłą tą bolesną drogę, jak masz zacięcie to wiele takich historii znajdziesz na forum.

Nie piszę że do niczego się to nie nada tylko że z takim młynkiem czy dasz ekspres za to twoje 1500 czy za 300 wielkiej różnicy nie będzie. A pewnie nawet z tym droższym więcej kawy zmarnujesz.

tylko gdy twój ekspres ma system Super Crema.
Ale z tym to i mielonka ze sklepu zadziała.

Offline dehado Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia
  • Młynek: Compak K6 PB
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Sierpień 2018, 09:21:55 »
youtube.com/watch?v=014Kt8i5LnI
Obejrzałem filmik, a teraz polecam przyjrzeć się odmierzanemu czasowi, (7:00-7:10 minuta) ewidentnie mamy cięcie i czas magicznie się cofa, nic dodać nic ująć.

Offline fresh Mężczyzna

• Ekspres: Kazak Rota,Expobar Megacrem Mini Control
  • Młynek: Mahlkonig Guatemala, Nuova Simonelli MDX, Kazak Tura 3
« Odpowiedź #24 dnia: 28 Sierpień 2018, 11:38:04 »
Wtrącę i ja swoje trzy grosze.
Swoją przygodę zaczynałem od parszywych kapsułek, po czym był automat od Krupsa, kolba DL (swoją drogą ona będzie dobra dla graefa [emoji14] ) a aktualnie mam starszą Gaggie Classic.
Młynek pierwszy to był nożowy syf, DL KG89, Severin KM3873, Demoka GR0203, a aktualnie używam Eureki Olympus 75E.
Każdy zakup poniżej Gaggi i Demoki to będzie błąd.
Młynek najlepiej z bezstopniową regulacją (i bezpośrednim namielaniem jest wygodniej i nie trzeba przerabiać - mam karuzelę i widzę wady, i zalety obu zastosowań) i żarnem płaskim 50mm+ (na stożku się nie znam zbyt dobrze, ale uważam że trzeba wydać naprawdę dużo żeby był tak dobry jak płaskie 50mm (stabilizacja, osiowość etc.).
Podsumowując moje bycie mądrzejszym to zmarnowałem sporo pieniędzy i czasu na kupowanie półśrodków zamiast przyjść tutaj i zobaczyć co i jak.
Kup dobry młynek a średni ekspres. Tylko i wyłącznie młynek daje Ci gwarancję dobrej kawy

Wysłane z mojego C106-9 przy użyciu Tapatalka

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #25 dnia: 28 Sierpień 2018, 12:02:32 »
Z tym wyłącznie to nie przesadzaj ;)

A co progu młynków, to też tylko z zaznaczeniem, że do espresso.

Offline Bacek

« Odpowiedź #26 dnia: 28 Sierpień 2018, 12:13:17 »
W matematyce to chyba był warunek konieczny ale nie wystarczający.

Offline fresh Mężczyzna

• Ekspres: Kazak Rota,Expobar Megacrem Mini Control
  • Młynek: Mahlkonig Guatemala, Nuova Simonelli MDX, Kazak Tura 3
« Odpowiedź #27 dnia: 28 Sierpień 2018, 17:42:48 »
Z tym wyłącznie to nie przesadzaj ;)

A co progu młynków, to też tylko z zaznaczeniem, że do espresso.
Wyłącznie w sensie koniecznie, tak jak napisał kolega wyżej.
Bez dobrego młynka nie ma espresso i tak jak napisałem - Demoka to chyba najniższy próg wejścia (moja poszła za 550 z odbijakiem, a miała 3 miesiące)
Btw. To szukamy młynka typowo pod espresso z tego co czytałem (chyba że ja widzę coś innego).

Wysłane z mojego C106-9 przy użyciu Tapatalka

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #28 dnia: 28 Sierpień 2018, 18:18:37 »
BTW, różni ludzie czytają różne wątki, wyłapują zdania wyrwane z kontekstu i na tej podstawie tworzą legendy. Warto być precyzyjnym.

Offline lukaszde Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia, aeropress, V60, kawiarka
  • Młynek: Comandante C40 MKIII Nitro Blade RC
« Odpowiedź #29 dnia: 01 Wrzesień 2018, 19:33:23 »
Panowie,
jaka jest różnica pomiędzy Gaggia Classic oraz Gaggia Carezza Deluxe? Poza różnicą w pojemności zbiornika, czy pomiar temperatury wbudowany tam pomoże zapanować nad tym parametrem robiąc espresso? Jak to wygląda w praktyce?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi