Autor Wątek: Młynek do 600  (Przeczytany 7946 razy)

Offline gkeb

Młynek do 600
« dnia: 20 Sierpień 2018, 13:03:46 »
Zastanawiam się nad zakupem swojego pierwszego młynka do kawy. Jak na razie kawę parzę w kawiarce lub dripie, w planach aeropress i/lub chemex. Zobaczymy. Wiadomo od młynka dużo zależy. Zastanawiam się nad Wilfa Svart (widziałem dwie różne wersje) albo Baratza Encore. Chociaż też gdzieś mi się przewinęła nazwa Graef ale nie wiem czy jest to coś warte w podobnym budżecie. Który z tych modeli jest warty zainteresowania? A może coś innego?
Nie chcę też wydawać dużej kwoty na młynek ale za mało też nie :) Zdaje sobie sprawę, że budżet nie jest jakiś porywający ale myślę, że w tej kwocie można znaleźć coś odpowiedniego.

Offline pmichal Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, Orea, Kalita
  • Młynek: Timemore 078 i 078s
Odp: Młynek do 600
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Sierpień 2018, 13:36:44 »
Nie będę oryginalny, ale jak minimalnie dołożysz to masz Comandante - sprawdzony i dobry młynek.

Offline gkeb

« Odpowiedź #2 dnia: 20 Sierpień 2018, 13:53:03 »
Comandante jak widzę to koło 900 krąży, więc to jak dla mnie +50% do budżetu, więc to nie jest tak "niewiele". I chyba nie do końca jestem chętny na ręczne młynki. Pewnie jakość mielenia będzie lepsza, ale czy ja to zauważę? Nie wymagam od młynka mielenia na pył, bo jak napisałem raczej krążę wokół alternatyw.

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Sierpień 2018, 13:54:22 »
A celujesz w nowe czy i w używane?

Offline gkeb

« Odpowiedź #4 dnia: 20 Sierpień 2018, 14:00:34 »
Chyba raczej w nowe. Z używanym nie wiem czy miałbym pewność, że długo pożyje ;) Ogólnie dziennie robię jakieś 4-6 kubków kawy, w weekend może zdażyć się o 2 więcej. Czasami robię cold brew, więc ilość mielonej kawy "na raz" może być większa.

Offline WitekN Mężczyzna

• Ekspres: AVX BLACK
  • Młynek: Fio F4E nano, Xeoleo 50, MYM54, 1Zpresso JE-Plus, E55pro
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Sierpień 2018, 14:13:26 »
Nie wymagam od młynka mielenia na pył, bo jak napisałem raczej krążę wokół alternatyw.
Tu właśnie chodzi o to by przy każdym mieleniu tego pyłu było jak najmniej (drobiny zmielonej kawy zbliżone rozmiarami), a tak potrafią mielić tylko te najlepsze.

Offline gkeb

« Odpowiedź #6 dnia: 20 Sierpień 2018, 14:30:48 »
Tu właśnie chodzi o to by przy każdym mieleniu tego pyłu było jak najmniej (drobiny zmielonej kawy zbliżone rozmiarami), a tak potrafią mielić tylko te najlepsze.
Wiem. Trochę forum poczytałem. Wiem, że budżet mały i ciężko coś dobrego dobrać ale i tak taki sprzęt da mi wymierną korzyść jakościową. Do tej pory kupowałem już gotowe zmielone kawy (Diemme Caffe Lungo, Circle Buna Dimaa/Yirgacheffe, Illy Moka itp.) ale to zawsze było tak, że dobierałem jedną pod kawiarę a jedną pod dripa. Trochę żonglowanie z kawami by można było zrobić jak się chce. Mając pod ręka młynek mógłbym wybierać stopień zmielenia pod aktualną potrzebę smaku ;) Jakikolwiek młynek (dobry) da mi niesamowitą satysfakcje i smak na pewno lepszy niż gotowa, zmielona kawa.

Offline WitekN Mężczyzna

• Ekspres: AVX BLACK
  • Młynek: Fio F4E nano, Xeoleo 50, MYM54, 1Zpresso JE-Plus, E55pro
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Sierpień 2018, 14:42:50 »
Mam młynek severin z "3" na końcu (ważne) cena około 250zł, żarna takie jak w Wilfie (droższej, ale i moim zdaniem ładniejszej) do kawiarek mieli ok (ust 2 do 4) a do dripa brakuje skali, ale można jeszcze parę kliknięć zwiększyć (jest max 10 ale ukryte 12 lub 13). Kawa świeża mielona tuż przed zaparzeniem, będzie i tak lepsza od gotowych mielonek.

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Sierpień 2018, 14:45:46 »
Z używanym nie wiem czy miałbym pewność, że długo pożyje
Z gastronomicznym o ile sprawny na starcie miał byś pewność że przeżyje Ciebie. Co najwyżej wymiana żaren za 100-150 pln. Jak dla mnie to albo Severiny/Nivony może Wilfy, a jak droższe to już raczej coś solidnego a nie Baratza (juz prędzej Ascaso mini i1/2 lub Iberital Challenge).
« Ostatnia zmiana: 20 Sierpień 2018, 15:06:35 wysłana przez Bacek »

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Sierpień 2018, 15:01:55 »

Offline malkos Mężczyzna

• Świeżo Palona
  • Użytkownik komercyjny
    • ŚwieżoPalona
  • Ekspres: Aeropress, Hario v60, French Press Bodum, kawiarka GAT Konica
  • Młynek: Zassenhaus Quito, Comandante MK3
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Sierpień 2018, 15:15:35 »
Comandante jak widzę to koło 900 krąży, więc to jak dla mnie +50% do budżetu, więc to nie jest tak "niewiele". I chyba nie do końca jestem chętny na ręczne młynki. Pewnie jakość mielenia będzie lepsza, ale czy ja to zauważę? Nie wymagam od młynka mielenia na pył, bo jak napisałem raczej krążę wokół alternatyw.

Z tą ceną tu różnie bywa :) Mamy akurat 20% rabatu na Comandante :) także młynek wychodzi po 784 złotych. Możesz się zastanawiać lub zamówić jeden z Timemorów. Mamy pełną ofertę i w zasadzie w Twoim domyślnym budżecie jest zarówno model Slim, jak i Nano.
Właściciel sklepu :: https://swiezopalona.pl
Zapraszam po kawę na :: https://swiezopalona.pl/kategoria/26/kawa-ziarnista

dlawokawie5 - nowy kod - 5% zniżki na wszystko

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Sierpień 2018, 16:50:05 »
@Gkeb. Kasy trochę mało jak na timer. Szukaj młyn gastro z żarnami 64 mm. To są idealne młynki do espresso. Jak już ma być ręczny to ja bym wybrał Kazak. Ale on i tak kosztuje 700 zł.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Karlin Mężczyzna

• Ekspres: Alternatywa
  • Młynek: Comandante MK3
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Sierpień 2018, 18:11:55 »
Do przelewów najmniej kłopotów jest z młynkiem ręcznym.
Dobry ręczniak mieli szybko. 18 gram kawy zmielisz w 30 sekund.
Młynek wyczyścisz w 2 minuty zamiast w 15 minut.

https://pl.aliexpress.com/item/-/32850464714.html?spm=a2g0s.13010208.99999999.260.13cc3c00hhk2Xy
Tu masz młynek tej samej klasy co Timemore.
Obecnie 88$ za tydzień będzie cena promocyjna: 52,80$.
XEOLEO nie będzie mielił gorzej niż wymienione w wątku młynki elektryczne. Kupiłem go na wyjazdy, więc wiem jak mieli. Jednak na wyjazdy nadal zabieram Comandante. Kawa z Comandante jest jednak dużo lepsza.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Sierpień 2018, 23:11:06 »
Zastanawiam się nad Wilfa Svart
Wilfa to bardzo dobry wybór -- przyjemnie się używa i spełnia wszystkie Twoje oczekiwania. Możesz przemyśleć jeszcze wspomnianego Severina -- to nie tak, że przelewki nie wchodzą w grę, trzeba tylko szybciej polewać ;) -- lub Nivonę Cafe Grano.
Na Encore, moim zdaniem, szkoda kasy. Nie oferuje ten młynek nic więcej (a może i mniej pod pewnymi względami) co Wilfa. Jeśli już dopłacać, to do czarnej -- ładniejsza i ponoć silnik mocniejszy.

Cokolwiek wybierzesz z tych będziesz zadowolony.

Offline JanekdF Mężczyzna

• Ekspres: Expobar Office Control, Cafelat Robot, alternatywy
  • Młynek: Aergrind, Hiku, projekt własny, stare stożki
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Sierpień 2018, 23:16:45 »
Off-Topic:
Za ile? Gdyby to drewno było jeszcze drewnem, a nie okleiną...
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi