Dzień Dobry forumowicze! Tak jak w temacie, szukam pomocy i mam kilka pytań jak to często ma miejscy gdy ktoś chce wejść w nowy nieznany dla niego świat (zapewne cześć okaże się głupia

). Od kilku lat zajmuję się piwa rzemieślniczymi i trochę przejadł (przepił ?) mi się temat i nie wzbudza już to we mnie takiego zainteresowania jak kiedyś, gdy np. wychodził nowy Imperialny Stout leżakowany w beczce po ciekawy destylacie jak np. 10 letni Laphroaig, czy przychodziło coś z uznanego browaru ze Skandynawii czy USA. Postanowiłem przyjrzeć się kawom, zapewne na nieszczęście dla Was, że musicie czytać te wypociny, więc postaram się przejść do rzeczy.
- Zastanawiam się na wyborem między Aeropress, a kawiarką. Z tego co czytałem, to chyba Aeropress ma większy margines błędu i bardzo duże możliwości eksperymentowania? Czy to będzie dobry wybór na początek?
- Obecny sprzęt jaki posiadam to jedynie elektryczny młynek do kawy z 89 roku Predom-Zelmer
- Najczęściej pijemy kawę w domu, w dwie osoby, dwa razy dziennie. Jedna leci duża czarna, z cukrem, druga duża z odrobiną mleka zagęszczonego i bez cukru.
- Do tej pory piliśmy jedynie "fusiastą" z marketowych ziarnistych, najczęściej Lavazze, ostatnio MK Cafe Kolumbia
- Co na start mógłbym kupić ? w budżecie tak do 35-40zł za 250g, jeśli to pomoże, to w piwach w moim ulubionym stylu Imperial Stout i Porter Bałtycki, zawsze szukałem i lubiłem gdyby wyczuwalne w aromacie i smaku były czekolada, kakao, czerwone owoce, toffi i orzechy. Zapewne kupiłbym 2-3 małe paczki, żeby sprawdzić co mi podejdzie.
Miało być o kawie, większość jest o piwie, to już chyba jakieś skrzywienie... z góry przepraszam