Autor Wątek: Quamar M80E  (Przeczytany 13960 razy)

Offline Paweł

• Użytkownik komercyjny
    • Podcast o Kawie
Odp: Quamar M80E
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Grudzień 2013, 10:38:29 »
Nie w lewo tylko w prawo - widać to na zdjęciu ( w stronę GROSSA ). Wykręć wcześniej śrubkę, bo to jest blokada, w późniejszym użytkowaniu nie jest wcale potrzebna. A na magazyncaffe.pl masz moją recenzję tego młynka. ( ciekawe dlaczego nie mogę zamieszczać zewnętrznych linków? )
Powodzenia życzę tym którzy karzą ci regulować na włączonym młynku - w tym młynie ze stopniowym ustawianiem grubości mielenia jest to nierealne, wiem o czym piszę miałem ten młyn.
Czytałem Twoją recenzję.
Na początku go wyczyszczę, a później będę starał się regulować na różne sposoby... Bo widzę, że opinie różne...
https://podcastokawie.pl
Podcast o Kawie - słuchaj i pij dobrą kawę, gdziekolwiek jesteś

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Grudzień 2013, 10:41:36 »
Różne opinie bo i sporo różnych młynków :)

Offline Maciej1 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Grudzień 2013, 11:02:00 »
Dlatego słuchaj tego kto miał do czynienia z tym młynem. Po wyczyszczeniu wkręcaj żarno ( w lewo ) aż do oporu. Gdy dojdziesz do tego miejsca spróbuj chwytając dwoma palcami za główkę śruby wewnątrz komory żaren obrócić ją - powinna być zblokowana. Wtedy odkręć o jeden stopień ( w prawo ) , spróbuj zakręcić ręcznie śrubą, jeśli nie idzie odkręć o kolejny stopień. Gdy już będzie można obrócić ręcznie śrubą tak, że żarna nie będą o siebie obcierać, możesz uznać to za punkt zero. Oczywiście rób to na wyczyszczonym i odłączonym od prądu młynie. Zaznacz sobie ten punkt i nigdy go nie przekraczaj - cała filozofia. Z tego co pamiętam to u mnie od punktu zero musiałem poluzować jeszcze żarna o całą jedną jednostkę aby mieć przemiał pod espresso ( gdy punkt zero był np. jedynką to musiałem ustawić na dwójkę ).
W młynie: ziarna

Offline Paweł

• Użytkownik komercyjny
    • Podcast o Kawie
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Grudzień 2013, 11:24:51 »
A wcześniej wykręcić śrubkę nr 1 na moim zdjęciu tak? Z tego co piszesz to jest blokada, w późniejszym użytkowaniu nie jest wcale potrzebna.
Zrobię tak jak piszesz Maciej1.
Jeszcze mam wątpliwości co ustawień mielenia, czy podczas pracy młynka czy wyłączonym :)

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Grudzień 2013, 15:18:34 »
Tak, wykręć śrubkę. Przy zmianie nastaw chodzi o to, że przy włączonym silniku będzie Ci bardzo trudno utrzymać górne żarno w rękach, silnik jest dość mocny. Jak będziesz chciał przeskoczyć o jedno, dwa kliknięcie to możesz to robić przy wyłączonym silniku. Przy większych przeskokach spróbuj przy włączonym.

Offline Paweł

• Użytkownik komercyjny
    • Podcast o Kawie
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Grudzień 2013, 21:22:51 »
Przy zmianie nastaw chodzi o to, że przy włączonym silniku będzie Ci bardzo trudno utrzymać górne żarno w rękach
Bardzo ryzykowne trzymać żarno w rękach kiedy silnik pracuje. Tego nie będę próbował.
Zmieniałem wcześniej ustawienia o więcej podziałek przy wyłączonym młynku i go blokowało, czyli ziarna wpadały pomiędzy żarna.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #21 dnia: 27 Grudzień 2013, 22:18:39 »
Myślę, że przy młynku gastro utrzymanie wirnika w palcach zakrawa na proszenie się o grubszą kontuzję.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #22 dnia: 28 Grudzień 2013, 11:04:09 »
To był też jeden z powodów, dlaczego sprzedałem ten młyn. Jednak regulacja bezstopniowa to całkowicie inna bajka.

Offline Paweł

• Użytkownik komercyjny
    • Podcast o Kawie
« Odpowiedź #23 dnia: 30 Grudzień 2013, 13:14:52 »
Czyszczenie zakończone sukcesem, poszło zgodnie z instrukcjami. Wasyl podesłał instrukcję i jasność wyświetlacza też ustawiłem. Wielkie dzięki :)

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #24 dnia: 15 Wrzesień 2014, 12:34:48 »
@lucasd - i jak tam twój młynek się sprawuje? Zadowolony?
LMWDP #469

Offline lucasd

• Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
« Odpowiedź #25 dnia: 15 Wrzesień 2014, 16:12:09 »
Na ile moge ocenic zachowanie OK, regulacja w duzym stopniu zalezy od kawy, na roznych Gorana musze lekko przestawiac.
Lekkie grudki sie robia, ale stosowanie igly i WDT problem likwiduje.

Wada to regulacja, plastik co trzyma pozwala na maly ruch podczas wlaczania, dodatkowo regulacja podczas wlaczania to walka silnikiem (na czeste grubo-epsresso, lepiej kupic inny mlynek)

No i chetnie zmienilbym na malutki hopper z allu, czekam na info od Macka

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #26 dnia: 15 Wrzesień 2014, 17:48:48 »
A jaka tam średnica - bo może rura alu czy mosiądz czy miedź podejdzie. To na centymetry za grosze można kupić.
LMWDP #469

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #27 dnia: 21 Styczeń 2015, 13:54:41 »
Dla tych co mają pierwszą wersję Quamar 80M Electronic, ustawianie czasu mielenia wcałe nie jest intuicyjne. Tzn nie ma problem aby ustawić 1/100 czasu ale aby ustawić sekundy, to już trzeba wiedzieć jak.
Instrukcja w języku angielskim, jak by ktoś miał problem, to pisać smiało, przetlumaczymy.

Quamar Electronic Grinders - programming
Please note: These instructions are for the Version 1 model.

We wrote these instructions because the included instructions for programming can be difficult to comprehend.

Power on grinder by plugging cord plug into a grounded electrical outlet and depressing switch on right side to 'I'. To power off, depress switch to '0.'

The operator can program 2 different dosage buttons - 1 cup and 2 cup,and each button is depicted with a graphic of a single cup or a double cup on the touchpad above the dosage funnel on the front of the grinder. These 2 dosages each have a 2 levels of programming - one programming sequence is for total number of complete seconds, and the secondary sequence is for 1/100th of a second.

To program full seconds:

Power on grinder. While the display flashes 8888 for first three seconds, depress simultaneously the single dose coffee button and the '-'. Display will change to t303. 3 is the program and 03 is the full seconds. Please depress the '+' or '-' button to increase or decrease the desired seconds for grind time, respectively.
    For programming full seconds for the 2 cup dosage, depress simultaneously the double dose coffee button and the '+' while the display flashes 8888 for first three seconds when power is first tuned on. Display will change to t404. 4 is the program and 06 is the full seconds. Please depress the '+' or '-' button to increase or decrease the desired seconds for grind time, respectively.

To program in 1/100th of a second for each dosage:

While grinder is powered on, depress the '+' key to adjust the single cup dosage (named t1) or the '-' key to 2 cup dosage (named t2). Please depress the '+' or '-' button to increase or decrease the desired 1/100th of second for grind time, respectively.

Total Grind Time

Add t1 +t3 to achieve total grind time for the 1 cup dose button.
    Add t2 +t4 to achieve total grind time for the 2 cup dose button.
    For continuous grinding, depress the 1 cup and 2 cup button simultaneously.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi