Autor Wątek: Quamar M80E  (Przeczytany 13961 razy)

Offline Paweł

• Użytkownik komercyjny
    • Podcast o Kawie
Quamar M80E
« dnia: 26 Grudzień 2013, 12:13:54 »
Witam,
kupiłem niedawno młynek Quamar M80E  :) i jestem na etapie rozpoznawania jego ustawień. Przeczytałem trochę dyskusji na jego temat i pojawiały się pytania :) Proszę o wskazówki.
Na forum w magazyncafe znalazłem info, że punkt zero to punkt zetknięcia się żaren. Jak wygląda to zetknięcie żaren? Wrzucam zdjęcie z zaznaczonym miejscem. Czy te żarna mają się spotkać? U mnie niemożliwe, w ogóle wygadaj mi się to nierealne.

Inne pytanie. Czy zmieniać ustawienia mielenia można tylko w trakcie pracy młynka? Czyli kiedy mieli?

I jeszcze jeszcze jedno jak zmienić moc świecenia wyświetlacza, u mnie bardzo słabo widać.
« Ostatnia zmiana: 26 Grudzień 2013, 12:15:26 wysłana przez paul »
https://podcastokawie.pl
Podcast o Kawie - słuchaj i pij dobrą kawę, gdziekolwiek jesteś

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Quamar M80E
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Grudzień 2013, 12:30:40 »
Zetknięcie żaren to zetknięcie żaren.
Wyłączasz młynek z sieci, obracając ręcznie wirnik młynka kręcisz pokrętłem regulacji mielenia do momentu zetknięcia się żaren.
To jest punkt ZERO. Dla bezpieczeństwa troszkę cofasz pokrętło i oznaczasz to miejsce.
Co do wyświetlacza nie mam pomysłu. Nie znam tego młyna.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Poe Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Grudzień 2013, 12:30:57 »
Witaj. Jeśli chodzi o styk żaren, to w każdym młynku wypada on w innym miejscu. Na zupełnie pustym młynku krec ustawieniami aż górne zarno styknie się z dolnym. Wówczas markerem, czy taśmą zaznacz punkt. I to będzie Twój punkt zero. Rozkręc trochę i zacznij testy. Od tego momentu powinieneś juz ustawiać zarna na włączonym młynku, zwłaszcza kiedy robisz drobniejszy przemiał. Chodzi tu o to, że przy wyłączonym jest ryzyko, że kawa wejdzie Ci między zarna i zablokuje młyn. Wtedy trzeba rozkręcać zarna, a można też spalić silnik.

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Grudzień 2013, 12:33:48 »
Zmniejszaniem grubości mielenia tylko w czasie pracy żeby nie zablokować żaren. Punkt 0 to zetknięcie żaren - skręcasz żarna (zmniejszasz grubość mielenia) aż usłyszysz, że żarna zaczynają o siebie ocierać. To jest właśnie to.
Co do zmiany jasności - jeśli nie ma takiej opcji w ustawieniach to albo ingerencja w elektronikę albo możesz spróbować zrobić jakąś osłonkę.

EDIT
No i Poe mnie ubiegł. ;)
« Ostatnia zmiana: 26 Grudzień 2013, 12:35:39 wysłana przez spinka2 »

Offline Paweł

• Użytkownik komercyjny
    • Podcast o Kawie
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Grudzień 2013, 13:10:30 »
Jeśli dobrze rozumiem to włączenie młynka na pozycji 0 (a nawet mniej) to już po żarnach? Przecież jak uderzą o siebie to uszczerbienie pewne.

A można zmieniać ustawienia na włączonym młynku bez wsypywania ziaren? Wiem, że niewiele wtedy sprawdzę. Pytam bo młynek szybko mieli, więc jakakolwiek próba zmiany jest związana ze stratą kawy  ;)

Próbowałem doprowadzić do styku żaren, ale nie idzie dalej niż na zdjęciu. Pewnie jest zapchany więc muszę go przeczyścić.
Żarna próbowałem też ustawiać na wyłączonym młynku i faktycznie go przyblokowało.
« Ostatnia zmiana: 26 Grudzień 2013, 13:12:37 wysłana przez paul »

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Grudzień 2013, 13:25:46 »
Tak od razu żaren nie zniszczysz bo będą ocierać o siebie krawędziami, ale też nie jest to ich normalny stan pracy.

Offline Poe Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Grudzień 2013, 13:28:59 »
Punkt zero ustaw po prostu na wyłączonym młynku :-) wtedy bez problemu dotrzesz do punktu styku. Wtedy oznaczasz i odkrecasz na grubszy i zaczynasz testy.

A co do straty kawy. To po prostu zamykaj klapkę wlotu kawy z hoppera jeśli taką masz, wówczas zuzyjesz max to co pod hopperem. A jak raz ustawisz to potem te poprawki są minimalne.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Grudzień 2013, 13:51:02 »
Nie wiem jak w tym Quamarze, ale nie we wszystkich młynkach żarna zetkną się ze sobą.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Grudzień 2013, 14:07:46 »
Czytanie ze zrozumieniem nie jest łatwe.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Paweł

• Użytkownik komercyjny
    • Podcast o Kawie
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Grudzień 2013, 14:16:30 »
To wielkie dzięki za informację. Już wszystko staje się jasne.
Jeszcze zapytam jak go rozkręcić. Nie mam instrukcji. Podpowiedzcie, które śruby muszę odkręcić aby przeczyścić żarna. Na zdjęciu dałem numerację 1,2 i znak zapytania w miejscu gdzie jest gwint, a brakuje śruby (nie było kiedy kupowałem).

Ogólnie mam doświadczenie w czyszczeniu młynka, regularnie czyszczę mojego Graef'a.

Offline Paweł

• Użytkownik komercyjny
    • Podcast o Kawie
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Grudzień 2013, 14:19:14 »
Czytanie ze zrozumieniem nie jest łatwe.
Jeżeli ta aluzja do mnie, to przykro mi fux, że naraziłem Cię na irytację.  Ale piszę na forum bo potrzebuje wsparcia. Dużo czytam, nie jest łatwo wszystko zrozumieć, dlatego dodaje też zdjęcia.

Offline wasyl

• Ekspres: S.A.B Jolly
  • Młynek: HC 600, NS AMX
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Grudzień 2013, 14:36:08 »
Z tego co pamiętam żeby wykręcić górne żarno wystarczy wcisnąć zapadkę i w lewo.
Jasność regulujesz wchodząc w menu (trzymasz 3 s.) i wchodzisz w brightness
Jak chcesz prześlę Ci na maila instrukcję

Offline Maciej1 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Grudzień 2013, 19:46:59 »
Nie w lewo tylko w prawo - widać to na zdjęciu ( w stronę GROSSA ). Wykręć wcześniej śrubkę, bo to jest blokada, w późniejszym użytkowaniu nie jest wcale potrzebna. A na magazyncaffe.pl masz moją recenzję tego młynka. ( ciekawe dlaczego nie mogę zamieszczać zewnętrznych linków? )
Powodzenia życzę tym którzy karzą ci regulować na włączonym młynku - w tym młynie ze stopniowym ustawianiem grubości mielenia jest to nierealne, wiem o czym piszę miałem ten młyn.
W młynie: ziarna

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Grudzień 2013, 21:12:31 »
Niektórzy producenci młynków, na przykład Fiorenzato, Mazzer i Mahlkönig, zalecają zmianę grubości mielenia przy włączonym silniku i najlepiej pustej komorze nad żarnami.

Offline Poe Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • PopularCoffee Blog
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Grudzień 2013, 23:54:04 »
Ja swojego Mazzera juz raz zaciąłem, bo myślałem że te pół centymetra nic złego nie zrobi. No i zrobiło. Koniec, nie ruszył, trzeba było rozkręcać. A chyba na CP czytałem kiedyś jak ktoś Fiorenzato spalił.. Wiec albo regulujesz na pustym młynie, włączonym, albo zużywasz to co jest pod zasuwą hoppera (jeśli quamar to ma).

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi