Autor Wątek: LELIT - BIANCA, Super Star :)  (Przeczytany 256888 razy)

Offline ciastek

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Lelit Fred, niebawem Option-O Casa 65
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #1215 dnia: 07 Maj 2025, 18:55:21 »
Lelit do Bianki daje 2 końcówki - z 2 i 4 otworami

Offline andrzejmakal

• Młynek: Mazzer Philos, Lelit William, Fiorenzato All Ground Sense, C40
« Odpowiedź #1216 dnia: 07 Maj 2025, 19:06:21 »
Nie do mojej:)

Offline ciastek

• Młynek: Lelit Fred, niebawem Option-O Casa 65
« Odpowiedź #1217 dnia: 07 Maj 2025, 20:16:09 »
oops 🙊 u mnie w v3 były obie

Offline andrzejmakal

« Odpowiedź #1218 dnia: 07 Maj 2025, 22:39:42 »
W v1 były 2, ale obie dwudziurkowe, tylko innej średnicy otworki

Offline Tukidydes Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Drive
« Odpowiedź #1219 dnia: 07 Maj 2025, 22:56:09 »
Jakiej dokładnie końcówki z 4 otworami używasz? Skąd ją masz?
Dziękuję.
Pozdrawiam Andrzej

Do Profiteca PRO700/Drive'a producent sprzedaje dodatkową końcówkę 4-otworową, średnica każdego z nich 1,2 mm (oznaczenie P2542).
W Biance przewidziano końcówkę 4-otworową oznaczoną przez Lelita nr 2200108, gdzie średnica otworów wynosi 1,0 mm. Poniżej stosowny filmik na YT: https://youtu.be/r_Z12X5ahQU?feature=shared&t=41
Podejrzewam, że w zdobyciu tego elementu pomoże każdy oficjalny dystrybutor Lelita w Polsce :)

Tak na marginesie, tych końcówek nie można stosować dowolnie w różnych maszynach. Zazwyczaj problemem jest gwint i tak np. między Rocketem i Profiteciem można wymieniać te elementy, ale do ECM'a już nie pasuje.

Offline andrzejmakal

« Odpowiedź #1220 dnia: 07 Maj 2025, 23:29:41 »
No i o to mi chodzi, chętnie bym kupił tylko muszę wiedzieć co.

Offline pawko3

« Odpowiedź #1221 dnia: 14 Luty 2026, 16:29:59 »
Cześć!

Po 1,5 roku użytkowania Bianci przyszedł w końcu moment na pierwsze smarowanie (dopiero teraz zaczynam odczuwać, że dźwignia zaczyna gorzej chodzić).

Dwa pytania do ekspertów:
1. Czy ma znaczenie jakiego smaru użyje?
2. Jaki smar polecacie?
3. Czy smarujecie wyłącznie dźwignie czy rozkręcacie "całą" grupę i coś tam jeszcze należy nasmarować? Instrukcja od Bianci oczywiście karze wysłać ekspres do serwisu w takim wypadku.

PS. Mój ekspres jest jeszcze 0,5 roku na gwarancji - czy ja w ogóle POWINIENEM odkręcać jakiekolwiek śrubki?

Pozdrawiam!

Offline dinuś

• Ekspres: Kawiarki Bialetti, Hario V60-02, Phin, Mara X
  • Młynek: Lagom P64
« Odpowiedź #1222 dnia: 14 Luty 2026, 20:42:19 »
Ja używam Molykote Smar 111. Długo wytrzymałeś bez smarowania, u mnie przynajmniej raz miesiąc, max półtora. MaraX czyszczę Cafiza raz na tydzień. 

Offline pawko3

« Odpowiedź #1223 dnia: 15 Luty 2026, 10:36:22 »
Pewnie trochę to przeciągnałem przez wewnętrzną niechęć do babrania się w śrubkach.
Ale to wszystko chyba zależy od tego ile kaw robisz. Ja zazwyczaj 2-3, w porywach do 4 dziennie więc smar się nie zdążył wypłukać.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #1224 dnia: 15 Luty 2026, 13:43:09 »
Lepiej tego nie zaniedbuj, bo tam wycierają się powierzchnie niektórych detali.

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #1225 dnia: 15 Luty 2026, 17:13:17 »
Cześć!

Po 1,5 roku użytkowania Bianci przyszedł w końcu moment na pierwsze smarowanie (dopiero teraz zaczynam odczuwać, że dźwignia zaczyna gorzej chodzić).

Dwa pytania do ekspertów:
1. Czy ma znaczenie jakiego smaru użyje?
2. Jaki smar polecacie?
3. Czy smarujecie wyłącznie dźwignie czy rozkręcacie "całą" grupę i coś tam jeszcze należy nasmarować? Instrukcja od Bianci oczywiście karze wysłać ekspres do serwisu w takim wypadku.

PS. Mój ekspres jest jeszcze 0,5 roku na gwarancji - czy ja w ogóle POWINIENEM odkręcać jakiekolwiek śrubki?

Pozdrawiam!

Cześć,
1. Tak.
2. Molykote 111 lub Molykote G 1502
3. Postępuj zgodnie z poradnikiem Lelit Insider ->

odpowiadając - tak, powinieneś, E61 wymaga upierdliwej konserwacji, zaniedbanie tego może skutkować nieprzyjemnymi konsekwencjami.

Ja używam Molykote Smar 111. Długo wytrzymałeś bez smarowania, u mnie przynajmniej raz miesiąc, max półtora. MaraX czyszczę Cafiza raz na tydzień. 
Raz na tydzień? W domowych warunkach to absurd moim zdaniem. E61 nie powinno się katować Cafizą tak często właśnie z uwagi na to, że potem trzeba co chwilę smarować.
Niektórzy rekomendują nawet raz na pół roku w domowych warunkach. Ja robię co 1-2 mies. i żeby nie bawić się w rozbieranie grupy co chwilę, to po prostu przez kilka dni nie używam puck screenów do ekstrakcji espresso i problem ze skrzypieniem mija do kolejnego backflushu.

Offline dinuś

• Ekspres: Kawiarki Bialetti, Hario V60-02, Phin, Mara X
  • Młynek: Lagom P64
« Odpowiedź #1226 dnia: 15 Luty 2026, 17:54:27 »
@DoreK masz rację, trochę przeginam, muszę robić to rzadziej. Wczoraj właśnie się nad tym zastanowiłem i faktycznie nie potrzebnie to robię raz w tygodniu.

Offline Vonki

• Ekspres: Lelit Bianca V3
  • Młynek: G-IOTA
« Odpowiedź #1227 dnia: 16 Luty 2026, 09:18:01 »
Na początku chyba zazwyczaj jest nadgorliwość lub bagatelizowanie konserwacji. Sam na początku leciałem co tydzień cafizą, teraz to właśnie te co 1-2 miesiące. Nauczyło mnie tego przede wszystkim to jak często było trzeba smarować po takiej cafizie xD

Offline pawko3

« Odpowiedź #1228 dnia: 19 Luty 2026, 09:24:46 »
@DoreK, @Antonio, @dinuś - dzięki za odpowiedzi.
Ze wszystkim poza smarowaniem jestem na bieżąco, choć muszę przyznać, że jest to dziwne uczucie, bo mam wrażenie, że czyszczenie (odkamienianie, cafiza, czyszczenie dyszy do mleka pully) robię za rzadko. Natomiast przeczytałem mnóstwo postów tutaj, polecających by nie robić tego wszystkiego za często :) Mając ekspres automatyczny DeLonghi, trzeba było dużo częściej dbać o konserwację (przynajmniej wg zaleceń producenta).

W każdym razie, chciałbym jeszcze dopytać o smar CX-80 - polecacie, odradzacie?

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #1229 dnia: 19 Luty 2026, 12:51:35 »
Nie, CX-80 nie ma atestu NSF 51 i NSF 61.
Nie oszczędzaj na smarze - szkoda nerwów i zdrowia. Wydasz 100 zł raz na kilka lat.
Ja kupowałem stąd, chyba najniższa cena w PL: https://sklepsmary.pl/products/r111_100g

Automaty są upierdliwe w konserwacji bo są automatami. Mają najwięcej elementów które mogą paść. Wbrew pozorom normalne (kolbowe) ekspresy są prostsze w konstrukcji przez co najbardziej trwałe, jeśli oczywiście użytkownik dba o nie jak należy.
« Ostatnia zmiana: 19 Luty 2026, 12:53:42 wysłana przez DoreK »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi