Autor Wątek: LELIT - BIANCA, Super Star :)  (Przeczytany 257250 razy)

Offline Tukidydes Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Drive
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #1200 dnia: 09 Kwiecień 2025, 22:51:54 »
No i teraz cisnienie na pompie spadlo do 8 Bar…

Jeśli wszystko jest ok, to nie powinno spaść, chyba, że zawór OPV został ruszony.

Co do tego smarowania dzwigni - sorry, po co to?
Mam Biance juz z 5-6 lat (kupilem zaraz po premierze), Cafiza co ok 2 miesiace… dźwignia owszem chodzi moze troche ciezej po backflushach ale szybko wraca do normy
Dźwignię powinno się smarować, inaczej te ruchome elementy zaczną się wycierać - jakieś tarcie między nimi występuje.
https://youtu.be/ErCc9_RlkmI?feature=shared

Offline MatroX Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: F64 Evo Sense
« Odpowiedź #1201 dnia: 27 Kwiecień 2025, 22:12:32 »
Panowie, mam pytanie: czy według Was wszystko jest w porządku z parą?
Przesyłam link do filmiku https://www.youtube.com/shorts/JsfMb6ld3hw

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #1202 dnia: 27 Kwiecień 2025, 22:16:23 »
Coś licha ta para...Ile było na manometrze w tym momencie?

Offline MatroX Mężczyzna

« Odpowiedź #1203 dnia: 27 Kwiecień 2025, 22:41:17 »
Zaraz po włączeniu ekspresu tak to wygląda:

Teraz pokazuje trochę więcej niż 1,5 jak rozkręcam to spada za 1,5.

• Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #1204 dnia: 28 Kwiecień 2025, 07:41:37 »
Na tym drugim nagraniu wygląda to już normalnie, ta para taka jakby bardziej jednostajna.

Ja zawsze przed pierwszym spienianiem otwieram zawór pary na ładnych naście czy nawet więcej sekund co w efekcie daje później ładną parę.

Offline MatroX Mężczyzna

« Odpowiedź #1205 dnia: 28 Kwiecień 2025, 10:46:23 »
Szukałem trochę na YouTube, jak u innych zachowuje się ciśnienie na dyszy do spieniania mleka.
Znalazłem tylko  ten filmik, gdzie ciśnienie spada poniżej 1 bar:

No i wiadomo... człowiek czasem podświadomie szuka pretekstu, żeby móc wymienić sprzęt na Lamę albo Decenta. 😄

« Odpowiedź #1206 dnia: 28 Kwiecień 2025, 10:53:19 »
Na końcówce z 4 otworkami na pewno będzie większy spadek ciśnienia. Gdy przyjdzie mi do głowy użyć takowej to tak właśnie się dzieje. Natomiast w 99% używam tej z 2 otworkami i w tym przypadku spadek ciśnienia jest naprawdę mały, a po chwili ciśnienie i tak się odbudowuje.

Offline MatroX Mężczyzna

« Odpowiedź #1207 dnia: 28 Kwiecień 2025, 12:07:43 »
Znalazłem jeszcze filmik, który pokazuje działanie dyszy do spieniania mleka z końcówką z dwoma otworami.
https://www.youtube.com/shorts/fTw8z02BG7w
Ciśnienie jest tam stabilne, powyżej 1,5, a u mnie trochę poniżej. Sprawdzę, jak wrócę z pracy, jaką mam ustawioną temperaturę, bo używam domyślnych ustawień.

Offline MatroX Mężczyzna

« Odpowiedź #1208 dnia: 28 Kwiecień 2025, 20:34:59 »
Miałem ustawioną temperaturę bojlera do spieniania mleka na 125°C, ale zmieniłem ją na 130°C, tak jak na tym filmiku. Na razie rozgrzewam ekspres.
Zastanawiam się też nad zmianą temperatury do espresso z 95°C na 92°C. Jaką temperaturę Wy preferujecie?

« Odpowiedź #1209 dnia: 28 Kwiecień 2025, 21:44:24 »
Para w okolicach 120-123, a bojler kawowy zazwyczaj 90-92 (trzymam się raczej zakresu ciemniej-średnio palone kawy).

Offline Orinoco Eco Camp

• Ekspres: Rocket R Nine One
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37Z-Hero
« Odpowiedź #1210 dnia: 28 Kwiecień 2025, 21:49:42 »
temperatury do espresso z 95°C na 92°C. Jaką temperaturę Wy preferujecie?
Co do zasady. Zakładając, że ekspres tworzy środowisko zapewniające stałą temperaturę parzenia to wartość temperatury wody do espresso jest elementem receptury i jest uzależniona od tego jak palone jest ziarno oraz jaki rodzaj(-e) ziarna posłuży do przygotowania naparu. Na wybór temperatury może mieć także wpływ upływ czasu od palenia czy wilgotność kawy. Ale nigdy osobowe preferencje temperatury. Wskazana przez ciebie wartość 95°C to wartość graniczna -najwyższa z jaką powinno się traktować zmielone ziarno kawy (tak wiem, że przyjmuje się 96°C). Reasumując punktem wyjścia do ułożenia receptury espresso jest zawsze ziarno kawy a temperatura jest jednym z parametrów który dobierasz na podstawie charakterystyki ziarna.

Offline MatroX Mężczyzna

« Odpowiedź #1211 dnia: 28 Kwiecień 2025, 23:22:34 »
Para w okolicach 120-123, a bojler kawowy zazwyczaj 90-92 (trzymam się raczej zakresu ciemniej-średnio palone kawy).

Przy tych ustawieniach 120-123 jakie pokazuje Ci ciśnienie ? Jak się zachowuje podczas pracy? Jak spada?

temperatury do espresso z 95°C na 92°C. Jaką temperaturę Wy preferujecie?
Co do zasady. Zakładając, że ekspres tworzy środowisko zapewniające stałą temperaturę parzenia to wartość temperatury wody do espresso jest elementem receptury i jest uzależniona od tego jak palone jest ziarno oraz jaki rodzaj(-e) ziarna posłuży do przygotowania naparu. Na wybór temperatury może mieć także wpływ upływ czasu od palenia czy wilgotność kawy. Ale nigdy osobowe preferencje temperatury. Wskazana przez ciebie wartość 95°C to wartość graniczna -najwyższa z jaką powinno się traktować zmielone ziarno kawy (tak wiem, że przyjmuje się 96°C). Reasumując punktem wyjścia do ułożenia receptury espresso jest zawsze ziarno kawy a temperatura jest jednym z parametrów który dobierasz na podstawie charakterystyki ziarna.

Racja :) Przy espresso do tej pory nie komplikowałem receptury ustawieniami temperatury. Co innego w metodach przelewowych.

« Odpowiedź #1212 dnia: 29 Kwiecień 2025, 17:17:00 »
Przy tych ustawieniach 120-123 jakie pokazuje Ci ciśnienie ? Jak się zachowuje podczas pracy? Jak spada?

Ciśnienie jest trochę poniżej 1,5. Po otwarciu zaworu na maksa oczywiście nieco siada by po chwili zacząć rosnąć do wcześniejszego poziomu. Z tym ciśnieniem a nastawą temperatury to różnie jest bo czasami ciśnienie potrafi zadbać rosnąć samo z siebie. Wtedy obniżam o 2-3 stopnie i wszystko wraca do normy. Jakiś czas później w drugą stronę 😉

Offline Tukidydes Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Drive
« Odpowiedź #1213 dnia: 30 Kwiecień 2025, 09:39:11 »
 :) Wymieniłem standardową 2-otworową końcówkę do spieniania na tę z 4-ma otworami fi 1,2 mm. Przy spienianiu mleka o objętości 250-300 ml (duży dzbanek) ustawiam temperaturę na maxa tj. w przypadku Drive'a na 134 stopnie. Mleko spienia się w około 20 sekund, przy założeniu zmiany temperatury cieczy z 5 do ~60 stopni. W przypadku spieniania mniejszej objętości tzn. około 150 ml obniżam temperaturę w bojlerze parowym do mniej więcej 127-128 stopni. Tak mała objętość spienia się i tak w niecałe 15 sekund.

Testowałem całą procedurę na obu końcówkach. W przypadku 2-otworowej ciśnienie w bojlerze parowym spada bardzo powoli, można rzec, że w sposób niezauważalny. Przy zastosowaniu 4-otworowej lepiej zacząć od wyższego ciśnienia w bojlerze serwisowym, ponieważ spada ono sukcesywnie w trakcie spieniania. Natomiast z uwagi na bardzo duży wyrzut pary i związany z tym krótki czas spieniania z użyciem 4-otworowej końcówki, jeśli zaczynam z ciśnieniem ~2,25 bara, to i tak na koniec (duży dzbanek) ciśnienie oscyluje w okolicach ~1,6 bara, co i tak jest sporą wartością, po czym momentalnie zaczyna się odbudowywać w chwili zamknięcia zaworu pary.

Wydaje mi się, że warto popracować nad techniką spieniania i jednocześnie starać się to robić raczej przy wyższych wartościach ciśnienia w bojlerze serwisowym. Raz, że sama czynność trwa krócej, a dwa, że mocna para ułatwia uzyskanie pożądanej konsystencji mleka poprzez właściwą inkorporację powietrza.

Offline andrzejmakal

• Młynek: Mazzer Philos, Lelit William, Fiorenzato All Ground Sense, C40
« Odpowiedź #1214 dnia: 07 Maj 2025, 18:46:27 »
Jakiej dokładnie końcówki z 4 otworami używasz? Skąd ją masz?
Dziękuję.
Pozdrawiam Andrzej

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi