Autor Wątek: LELIT - BIANCA, Super Star :)  (Przeczytany 257563 razy)

Offline mst Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca, DeLonghi EC9355.BM
  • Młynek: Lelit William PL72-P
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #1185 dnia: 21 Luty 2025, 10:18:47 »
Samą wodą czasami raz dziennie, a czasami raz na kilka dni, zależy ile kaw poszło. Z chemią może raz na 2-3 tygodnie.
Rozumiem, że pisząc backflush rozumiesz użycie ślepego sitka? Bo czasem mam wrażenie, że niektórzy pisząc backflush wodą robią zwykłe płukanie...

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #1186 dnia: 21 Luty 2025, 10:20:36 »
Rozumiem, że pisząc backflush rozumiesz użycie ślepego sitka?

Dokładnie tak :)

Przepłukanie prysznica samą wodą i przetarcie czystą ściereczką to po każdym espresso.

Offline MatroX Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: F64 Evo Sense
« Odpowiedź #1187 dnia: 22 Luty 2025, 12:41:29 »
Mam pytanie. Jakie ciśnienie pokazuje wam manometr "steam" na wygrzanym ekspresie?
« Ostatnia zmiana: 22 Luty 2025, 13:58:12 wysłana przez MatroX »

• Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #1188 dnia: 22 Luty 2025, 13:21:45 »
Zależy jaką temperaturę ustawisz. W mnie przy nastawie 123 stopnie jest w tej chwili niewiele ponad 1,25 bar przy ekspresie włączonym od kilku godzin.

Offline MatroX Mężczyzna

• Młynek: F64 Evo Sense
« Odpowiedź #1189 dnia: 22 Luty 2025, 13:57:43 »
Zależy jaką temperaturę ustawisz. W mnie przy nastawie 123 stopnie jest w tej chwili niewiele ponad 1,25 bar przy ekspresie włączonym od kilku godzin.

Mam ustawioną domyślną temperaturę.

« Odpowiedź #1190 dnia: 22 Luty 2025, 18:33:51 »
Mam ustawioną domyślną temperaturę.

Nie pamiętam jak to wyglądało podczas pierwszego uruchomienia ekspresu.

Masz jakieś problemy z tym ciśnieniem?

Offline pawko3

« Odpowiedź #1191 dnia: 23 Luty 2025, 21:12:46 »
Cześć!

Od pół roku jestem szczęśliwym posiadaczem Bianki, dbam o nią lepiej niż o swój samochód, natomiast dziś podczas czyszczenia natknąłem się na ogromny (w mojej ocenie) osad z kamienia pod prysznicem oraz przy wypuście wody (nie wiem jak fachowo nazywa się ten element).

Do ekspresu leję wodę, która jest najpierw przefiltrowana przez dzbanek filtrujący, a potem przez filtr Lelita, więc tym bardziej jestem zaskoczony.
Zgodnie z instrukcją ekspresu powinienem go odkamienić dopiero po roku, więc nawet nie zaprzątałem sobie tym głowy, ale muszę ogarnąć temat jak najszybciej. Aż się boje co może być w bojlerach...

Pytanie do Was: czym oraz jak odkamienić ekspres? Niestety w instrukcji obsługi... nie ma instrukcji odkamieniania ekspresu - sugerują by wysłać go do serwisu. Jak już zdążyłem poczytać w różnych wątkach - zdecydowana większość użytkowników robi to sama.

Poniżej zdjęcia tego jak to wygląda (specjalnie z flashem)

IMG_3950.jpgIMG_3943.jpg

Offline cpu

• Ekspres: WPM Primus | Argod Oyssey | OXO Rapid Brewer
  • Młynek: TM 078s | DF64V
« Odpowiedź #1192 dnia: 24 Luty 2025, 10:39:48 »
Sam to ogarniesz, proszę instrukcja https://www.home-barista.com/espresso-machines/lelit-bianca-how-best-to-descale-t62536-10.html
Koniecznie dobrze zabezpiecz ekspres, żeby ten roztwór z kwasem nie ochlapał stali, bo zostaną ślady. Takie odkamienianie to tak koło 2 godzin roboty, przy której spokojnie można czytać książkę. Warto koszyk, prysznic przy okazji potrzymać w roztworze z pully. Dodatkowo można by zrobić backflush z pully a po wszystkim nasmarować dźwignię.

Offline mst Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca, DeLonghi EC9355.BM
  • Młynek: Lelit William PL72-P
« Odpowiedź #1193 dnia: 24 Luty 2025, 11:04:02 »
Od tygodnia mam Biance. Zauważyłem, że chyba coś nie tak z kawą którą używałem do tej pory z lokalnej palarni. Jakby mocniej palona i przestała mi smakować. Podobnie zaczynają odzywać się znajomi. Co polecicie? Co używacie? Najbardziej leża mi kawy Brazylijskie, ewentualnie Gwatemala.

Offline ikpara

« Odpowiedź #1194 dnia: 24 Luty 2025, 11:39:59 »
Do ekspresu leję wodę, która jest najpierw przefiltrowana przez dzbanek filtrujący, a potem przez filtr Lelita, więc tym bardziej jestem zaskoczony.
Kamienia widać dużo - woda z wodociągu musi być bardzo twarda, najlepszym rozwiązaniem jest woda z butli o bardzo niskiej zawartości minerałów, np. Żywiecki kryształ. Sporo daje też filtr w dzbanku typu "na twarda wodę", np. takie:https://dafi.pl/promocje-dafi/zestaw-3-filtrow-do-twardej-wody-agd-do-dzbanka-wklad-dafi-unimax.html, u mnie przy ok. 23dh zmniejsza znacznie kamień, ale go nie eliminuje do końca. Filtr Lelita prawdopodobnie nie daje sobie rady. Rozwiązaniem "totalnym" jest własna stacja uzdatniania wody. Odkamienianie co rok jest zapewne dla rynku, gdzie woda jest generalnie miękka (np. UK lub Włochy), u nas woda poza nielicznymi wyjątkami jest twarda.

Offline arizonaoov Mężczyzna

• Młynek: Niche Zero, Comandante C40
« Odpowiedź #1195 dnia: 01 Kwiecień 2025, 21:05:46 »
Dzięki. Zrobiłem reset PID'a, ale nie pomogło.
Choć była nadzieja, bo faktycznie przy nagrzewaniu temp. robocza bojera kawowego była OK i utrzymywana, a temp. bojera pary oscylowała w okolicy 125C i nie rosła. Ale minęło jeszcze kilka/kilkanaście minut i zobaczyłem jak wskazówka dość płynnie wędruje do 3 bar i dalej. Wyłączyłem bojer parowy, porobiłem espresso (to działa). W poniedziałek umówię serwis i dam znać.
To może być kamień. Bo igrałem z losem nigdy nie odkamieniając ekspresu, za to lejąc tylko wody źródlane. No ale zobaczymy. Przebieg to 3300 kaw przez te prawie 5 lat i raczej sporadyczny maintenance w postaci backflushy Cafiza i ręcznego czyszczenia grupy i sita (choć backfush wodą po każdej kawie).
Informacyjnie. Mój ekspres przeleżał w serwisie kilka tygodni, ale został naprawiony (wymieniony czujnik temp. bojlera parowego - zgodnie z przewidywaniami) oraz przy okazji odkamieniony.
Także choć długo to trwało i kontakt z serwisem mocno średni, to finalnie jestem happy i i śmigam dalej z kawami :)

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #1196 dnia: 02 Kwiecień 2025, 10:41:23 »
Daj znać co to za serwis, dobrze wiedzieć jak te serwisy performują, rozumiem, że raczej byś ich polecił?

Offline Dukezpol

• Młynek: Ceado E37S
« Odpowiedź #1197 dnia: 08 Kwiecień 2025, 14:03:18 »
Czesc, chcialem i odkamienic i wyczyscic Cafizą (backflush) swoja Biancę tego samego dnia.
Ktory proces przeprowadzic najpierw?

Pytanie nr 2 - wzroslo mi samoczynnie cisnienie na pompie - z przepisowych 9,5 bara do prawie 11 bara. Czy to moze byc objaw zakamienienia maszyny i darowac sobie krecenie sruba regulacyjna do czasu odkamienienia?

Ostatnio odkamienialem z pol roku temu ale mam dosc twarda wode, do expresu leje wode z filtra zamontowanego w lodowce, który zmienia sie co 6 miesiecy…
« Ostatnia zmiana: 08 Kwiecień 2025, 14:08:21 wysłana przez Dukezpol »

Offline cpu

• Ekspres: WPM Primus | Argod Oyssey | OXO Rapid Brewer
  • Młynek: TM 078s | DF64V
« Odpowiedź #1198 dnia: 09 Kwiecień 2025, 08:40:02 »
Czesc, chcialem i odkamienic i wyczyscic Cafizą (backflush) swoja Biancę tego samego dnia.
Ktory proces przeprowadzic najpierw?

Pytanie nr 2 - wzroslo mi samoczynnie cisnienie na pompie - z przepisowych 9,5 bara do prawie 11 bara. Czy to moze byc objaw zakamienienia maszyny i darowac sobie krecenie sruba regulacyjna do czasu odkamienienia?

Ostatnio odkamienialem z pol roku temu ale mam dosc twarda wode, do expresu leje wode z filtra zamontowanego w lodowce, który zmienia sie co 6 miesiecy…

Tutaj masz procedure odkamieniania https://www.home-barista.com/espresso-machines/lelit-bianca-how-best-to-descale-t62536-10.html
Generalnie nie ma znaczenia od czego zaczniesz - chyba troche sensowniej jest zrobic najpier odkamienianie boilera, potem backflush i smarowanie dzwigni.
Koniecznie dobrze zabezpiecz obudowe bo chlapnie troche tej wody z roztworem odkamieniacza i zostaja slady.

Offline Dukezpol

• Młynek: Ceado E37S
« Odpowiedź #1199 dnia: 09 Kwiecień 2025, 14:24:57 »
Dzieki, juz odkamienilem a backflusha Cafiza przelozylem sobie na pozniej.

No i teraz cisnienie na pompie spadlo do 8 Bar… chyba troche za malo do kaw ciemno palonych, z ktorych trzeba swoje “wycisnac”?
Podacie jakies rozsadne optimum?

Co do tego smarowania dzwigni - sorry, po co to?
Mam Biance juz z 5-6 lat (kupilem zaraz po premierze), Cafiza co ok 2 miesiace… dźwignia owszem chodzi moze troche ciezej po backflushach ale szybko wraca do normy
« Ostatnia zmiana: 09 Kwiecień 2025, 14:29:38 wysłana przez Dukezpol »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi