Autor Wątek: Comandante czy Vario?  (Przeczytany 14420 razy)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Comandante czy Vario?
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Lipiec 2018, 16:00:39 »
Czyli wychodzi na to, że jedyny elektryczny młynek do alternatyw lepszy niż komeś to EK43?
Jak każdy młynek też będzie generować niewskazany pył w domowych warunkach myślę, że Baratza Vario lub podobny wystarczy.

O co chodzi z pyłem niewskazanym w domowych warunkach?  W kawiarni pył może być? A w ogóle to nieprzesadna ilość pyłu w przemiale do niektórych urządzeń, może być pozytywna w porównaniu z przemiałem odsianym.

Offline Batonio Mężczyzna

• ----
  • Ekspres: Aeropress; Wilfa Pour Over Red; Hario V60-02; Hario Immersion Switch; Bialetti 3tz, Kruve sifter; Brewista Smart Pour Variable 1.2L
  • Młynek: C40 MK4, Wilfa Svart
« Odpowiedź #16 dnia: 08 Lipiec 2018, 18:31:05 »
W domowych warunkach wystarczy Vario, a nie EK43 o to mi chodziło, a nie o pył w domowych warunkach :D
Źle złożyłem zdanie dla tego tak zabrzmiało ;)

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Lipiec 2018, 19:52:03 »
Zobaczymy co będize dalej.
Dokładnie to samo spostrzegłem w swoim młynku.

Generalnie uważam, że Comandante jest konstrukcją miłą, ale zdecydowanie przereklamowaną i nie wartą swojej ceny.

Uważam, ze Comandante nie jest przereklamowany i zdecydowanie wart swojej ceny. Do tego warto dodać szybki i bezproblemowy serwis.
W innym wątku juz pisałem, ale powtórzę: WSZYSYCY finaliści polskiego Brewers cup mielili Comandante. Doświadczeni bariści, którzy zjedli zęby na kawie i nieprzesądzając, sporą cześć życia poświęcili kawie, mając do dyspozycji właściwie wszystkie mlynki świata, wybrali Comandante.
Gdzieś za rok, jesli wszytsko pójdzie jak do tej pory, bede miał zmielone 100kg kawy tym młynkiem. Zobaczymy czy to inwestycja na lata, a dla niektórych na dziesiątki (biorąc pod uwagę ze nie wszyscy mielą ok 200g dziennie, jak ja)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #18 dnia: 08 Lipiec 2018, 21:03:51 »
OK, też sam jestem ciekaw jego trwałości.

Offline nester Mężczyzna

• Ekspres: posiadam
  • Młynek: też jest
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Lipiec 2018, 21:15:23 »
Ja nie wiem Szczympek, czy ty jesteś taki naiwny? Uważasz że oni sobie "wybrali" ?  :lol2: W takim razie nie wiesz jak funkcjonuje świat.

@ Krakus  :piwko: :piwko: :piwko:
If only closed minds came with closed mouths

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #20 dnia: 08 Lipiec 2018, 21:23:24 »
Ciekawe czy Comandante miało w tym interes żeby bariści startowali na ich produktach? Biorąc pod uwagę to ile zarabia się w Polsce, to nie jest problemem znalezienie przekonywującego czynnika. Ot takie realia.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #21 dnia: 08 Lipiec 2018, 22:04:16 »
Uważasz że oni sobie "wybrali" ?
Ano, na scenie stał EK43, aby użyć Comandante musieli zmielić przed wejściem na scenę. Mimo wszystko zdecydowali się użyć swojego, znanego im młynka niż oficjalnego młynka sponsora.

Ile w tym sławy? ile faktów i świadomości? tego się nie dowiemy.
Natomiast sprawę sponsorowania zawodników na tym szczeblu, pozwolę sobie grzecznie przemilczeć aby śmiechem pustym i donośnym nie zakłócić Waszego niedzielnego wieczoru.

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
« Odpowiedź #22 dnia: 08 Lipiec 2018, 22:10:40 »
Brałem kiedyś pod uwagę pewną rzecz, a mianowicie wydzielanie ciepła podczas ciecia ziaren. Zakładałem, że ręczny młynek może być pod tym względem lepszy od elektrycznego. Temat o młynku Kazak który jest hiper spasowany rozwiał moje wątpliwości odnośnie wydzielania ciepła podczas cięcia ziarna.
Elektryfikacja zadziałała w ten sposób, że przemiał był lepszy niż kręcąc ręką. Czyli mniej pyłu dało czystszy smak. I jak tu się z tym nie zgodzić.

Do ręcznych młynków nic nie mam. Tylko jak ktoś robi za ich pośrednictwem przemiał do espresso, to tematów opisujące smaki nie czytam. Lubię czysty i powtarzalny smak a w tej materii przemiał to podstawa. 
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #23 dnia: 08 Lipiec 2018, 22:28:20 »
na scenie stał EK43,
Nie chcę być złośliwy, ale zdaje się, że ten młynek powstał do mielenia przypraw, potem dopiero zaczęto nim mielić kawę.

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #24 dnia: 08 Lipiec 2018, 22:33:58 »
I kawa w nim zmielona smakuje jak pieprz z curry? Co to w ogóle ma za znaczenie? Obecnie jest to powszechnie używany i poważany młynek do kawy. Dla wielu jest to wyznacznik i jakiś punkt odniesienia.

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #25 dnia: 08 Lipiec 2018, 22:43:31 »
Ja nie wiem Szczympek, czy ty jesteś taki naiwny? Uważasz że oni sobie "wybrali" ?  :lol2: W takim razie nie wiesz jak funkcjonuje świat.

@ Krakus  :piwko: :piwko: :piwko:

Zapomniałem o istnieniu najbardziej pozbawionego argumentów hejtera Comandante. Oczywiście wycieczka osobista musiała byc.

Miałem przyjemność pomagać w organizowaniu World of Coffee w Dublinie w 2016 roku, sporo imprez kawowych, mniejszych czy większych tez było moim udziałem. Wiem jak to wyglada od strony technicznej. Nie jestem naiwny. Naiwny moze byc ten kto myśli, ze zawodnicy sa sponsorowani przez Comandante. Sprawdź kto bra udział w zawodach, sprawdź gdzie pracuje na codzień, sprawdź jakie mlynki ma dostępne od ręki. Napisz do Barabosza czy Comandante sponsoruje zawodników.
To co piszesz jest tak żałosne, ze aż śmieszne.

@donkiszot ostanie zdanie zasługuje na piwko :)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline nester Mężczyzna

• Ekspres: posiadam
  • Młynek: też jest
« Odpowiedź #26 dnia: 08 Lipiec 2018, 22:58:11 »
Dalej twierdze ze nie wiesz o czym piszesz :)

Dlaczego mówisz  ze jestem hejterem bez argumentów, jak czytałeś mojego „hejta” to podałem ich całe mnóstwo.

Myślisz ze jak do kogoś napiszesz czy zadzwonisz i zapytasz czy ktoś kogoś sponsoruje to dostaniesz prawdziwa odpowiedz ? zadzwoń do pierwszego lepszego lekarza i zapytaj czy przypadkiem nie sponsoruje go któryś z producentów leków. Gdybys wiedział choć odrobinę co to jest marketing i jak działa nie pisał byś takich kocopołów.
Myslalem ze jesteś bardziej świadom otaczającego cię świata.

Ja sie zgadzam za to z opinia Krakusa.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
If only closed minds came with closed mouths

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #27 dnia: 08 Lipiec 2018, 23:03:24 »
Mogę prosić o namiar na HG One? -- też bym chętnie dostał za free za wpis w stopce.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #28 dnia: 08 Lipiec 2018, 23:05:34 »
No, ale biorąc pod uwagę względy praktyczne i finansowe. Na co dzień łatwiej mieć sprawdzony młynek ręczny, czy wielką kolubrynę w postaci np. Mahlkoniga?  Dla mnie najlepszym urządzeniem jest, to które dobrze się zna. Dlatego nie dziwię się, że używali własnych młynków.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #29 dnia: 08 Lipiec 2018, 23:28:55 »
To, że zawodnicy używali Commandante nie jest więc szczególnie ważnym argumentem. Na pewno producent stara się rozpowszechnić swoje produkty i na pewno nie stroni od dobrej reklamy wśród baristów. Krakus pisał jednak coś o technicznych aspektach konstrukcji młynka... Trzeba by na kanwie mechaniki rozwiać jego wątpliwości, nie ekonomii :).
« Ostatnia zmiana: 08 Lipiec 2018, 23:55:20 wysłana przez Antonio »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi