Kabelkologia level middle-high.
Nic nie wybuchło, nie było przecieków, jedynie ze dwa bugi w programie. Napiszę tylko kilka uwag i przemyśleń:
- grupa rozgrzewa się szybko, nie mierzyłem dokładnie jak szybko.
- grupa po godzinie zabawy oraz kilku "strzałach" nie przegrzewa się. Jest wpięta w układ grzewczy HX rurką teflonową fi4mm.
- PID trzyma temperaturę w śrubie +-0,3stC
- PT100, który kupiłem (przypomnę że jest w klasie A czyli dokładność +-0,15st.C) sprawuje się nad wyraz dobrze, bardzo szybka reakcja, chyba nawet za szybko
- samo zapięcie kolby z kawą, po 2s powoduje spadek temp. w śrubie o 0,5st.C
- po chwili zabawy, zauważyłem, że nie leci woda z zaworu nadmiarowego HX, okazało się że chiński zawór 3-way ten nadmiar ciśnienia sam upuszcza. Ach ci Chińczycy, czego oni nie wymyślą...
- widzę jedno "zagrożenie". O ile temperatura w bojlerze kawowym jest stabilna po 10min, to po porządnym wygrzaniu tak po 20 min temp w HX jest już ponad 100st.C i po strzale (czyli po dolewce z HX) temperatura wskazuje 94,5 st.C (przy zadanych 93st.C) i potrzebna jest chwila aby spadła. Jaka to pokarzą pomiary i rejestracja ich. Może się okazać, że jednak trzeba będzie miksować wodę z XH ze świeżą, tak jak robi to LA czy Ascaso.
Na ten czas, powiem nieskromnie, że mój "La Arras" jest klasę wyżej niż La Mini
Pozostało jedynie konkretnie zweryfikować i pomierzyć. Czyli WBC...
Filmik z ekstrakcji, bez profilowania ciśnienia.
P.S. Zapomniałem dodać objaśnienie. Po prawej stronie wyświetlacza od góry jest:
- ciśnienie w bojlerze głównym w bar-ach + miga led od przekaźnika SSR
- temperatura w śrubie w st.C + miga led od przekaźnika SSR