Autor Wątek: Młynek Kazak  (Przeczytany 141422 razy)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Młynek Kazak
« Odpowiedź #225 dnia: 26 Listopad 2018, 15:18:13 »
zalecana temp wody 96~98 stopni a jak mierzę termometrem taką prosto z gwiżdżącego czajnika to ledwo dochodzi do 93 stopni...czy aby termometr nie jest przekłamany?

98°C będzie w czajniku, po przelaniu traci kilka stopni.

Offline MarcinK Mężczyzna

• Ekspres: Quick Mill Carola PID, V60, AP, FP
  • Młynek: Aergrind, Kazak Tura, Niche Zero
« Odpowiedź #226 dnia: 26 Listopad 2018, 15:30:17 »
nie wiem, spróbuję jak piszesz choć prosiłem Valerego o wysłanie młynka ustawionego pod espresso...w tej chwili mam licząc od 1 jako punktu wyjściowego prawie na 3,5...mielę chyba już 3 czy 4 minutę i końca brak, idzie tak ciężko, że dłonie bolą, młynek się wyślizgowuje....kawa to mujeres z eurocafe więc jak miałbym jasnopaloną tym mielić to....ani lekko ani szybko...spróbuję od nowa ustawić ale po jednym mieleniu jeszcze przed zaparzniem pierwszej kawy jestem po całości na NIE. To jest kompletnie nieużywalne w tej chwili.

Też ostatnio używałem Mujeres z Kazaku i do espresso mieli się u mnie całkiem lekko. Ustawienie u mnie akurat to 0,7, przy czym punkt styku żaren to 0,85. Czas mielenia to u mnie ok 25 sek.

Offline odczasudoczasukawa

« Odpowiedź #227 dnia: 26 Listopad 2018, 15:36:34 »
Też ostatnio używałem Mujeres z Kazaku i do espresso mieli się u mnie całkiem lekko. Ustawienie u mnie akurat to 0,7, przy czym punkt styku żaren to 0,85. Czas mielenia to u mnie ok 25 sek.

no to chyba mówimy o dwóch różnych-tych-samych modelach, bo u mnie idzie tak ciężko, że za przeproszeniem ze*rać się idzie, nie żartuję! mega ciężko nawet z bazą no i jak długo się mieli (20g między 3~4 minuty)?! Jak pisałem punkt zero wychodzi na 1 a mieliłem na prawie 3,5...i drobność przemiału wg mnie bliska bardziej tygielkowi niż espresso...ale to wszystko na domysł, nie mam w tym doświadczenia, na ten moment jednak w takiej formie przygotowanie nawet jednej kawy to raczej udręka niż jakakolwiek przyjemność :( piję kawę a ręka boli jak cholera

Offline gacekthebat

• Ekspres: Kazak Rota, Bialetti Venus 2tz, AP, V60, FP
  • Młynek: Ceado E37s, Kazak Tura Alt.
« Odpowiedź #228 dnia: 26 Listopad 2018, 15:41:06 »

no to chyba mówimy o dwóch różnych-tych-samych modelach, bo u mnie idzie tak ciężko, że za przeproszeniem ze*rać się idzie, nie żartuję! mega ciężko nawet z bazą no i jak długo się mieli (20g między 3~4 minuty)?! Jak pisałem punkt zero wychodzi na 1 a mieliłem na prawie 3,5...i drobność przemiału wg mnie bliska bardziej tygielkowi niż espresso...ale to wszystko na domysł, nie mam w tym doświadczenia, na ten moment jednak w takiej formie przygotowanie nawet jednej kawy to raczej udręka niż jakakolwiek przyjemność :( piję kawę a ręka boli jak cholera

Chyba jednak 0,35. Gdybys mielil na 3,5 to wyszedlby z tego gruz...

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
« Odpowiedź #229 dnia: 26 Listopad 2018, 15:52:37 »
Valerii podawał propozycje dla wersji do alternatyw, a w pierwszym poście pafcio0 proponował takie ustawienia wersji do espresso:

Nastawy (z grubsza):
do espresso: Kazak - 0.9 Kinu - 1.4
mały drip: Kazak 1.4 Kinu - 2.4
duży drip: Kazak 1.6 Kinu - 3.0
chemex:   Kazak 2.2 Kinu - 3.9

Jeśli masz 3.5 to gruz jak powiedział kolega, jeśli 0,35 to tygielek by się zgadzał. Na pewno liczysz od zblokowania żaren? Mi Mujeres do espresso (miesięczny to wciąż świeży) szedł raczej swobodnie na takim Kazaku. Nie pamietam ustawień.

« Odpowiedź #230 dnia: 26 Listopad 2018, 16:00:41 »
ok, czyli tak, max skręcona skala zatrzymuje się na 1 i gdy od tego momentu ustawię na 9 czy raczej na 0 po prawie pełnym obrocie to to jest wtedy 0,9? a jak poprzednio od 1 miałem na 3,5 czyli tylko troszkę przekręciłem skalę to to było wtedy 0,25? to już ma jakiś sens ;) sounds promising now ;)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #231 dnia: 26 Listopad 2018, 16:01:41 »
tak jak podaje gacekthebat 1 to jest pełen obrót tarczą, 360 stopni od zblokowania żaren.

Natomiast wg Valeriego 10 to jest pełen obrót.
« Ostatnia zmiana: 26 Listopad 2018, 16:06:53 wysłana przez krystians »

« Odpowiedź #232 dnia: 26 Listopad 2018, 17:04:34 »
Ok, teraz miałem ustawienie prawidłowe, poszło szybko, ale...mieli się tak samo ciężko, za ciężko...młynek osadziłem tym razem w bazie i w sumie nie odczułem jakiegoś wzrostu komfortu a doszedł hałas od blatu, raczej bardziej podchodzi mi zaparcie młynka między nogi pomimo, że ma wtedy tendencje do okręcania się wzdłuż osi ale jest cicho i jakoś tak bardziej pewnie w mieleniu...na dłuższą metę te żarna pod espresso w ręcznym młynku moim zdaniem się nie sprawdzają, są niepraktyczne, te do alternatywy były prawdopodobnie najlepsze i myślę, że Valeri lepiej niech szuka innych, bardziej ludzkich żaren.

Jeszcze pytanie: jak ustawić Kazaka pod zwykły aeropress i kawiarkę (o ile jeszcze kawiarkę opłaca się męczyć gdy jest aeropress...)? Chciałbym jeszcze Mujeres EuroCafe pod americano sprawdzić. W razie czego sorry za listę życzeń na gotowce ;) po prostu dysponuję 2 tygodniami testów Kazaka i ok 200g Mujeres...i zerem doświadczenia nie licząc trzech kaw z prismo wykonanych dzisiaj ;)
« Ostatnia zmiana: 26 Listopad 2018, 17:17:31 wysłana przez odczasudoczasukawa »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #233 dnia: 26 Listopad 2018, 17:42:37 »
teraz miałem ustawienie prawidłowe, poszło szybko, ale...mieli się tak samo ciężko, za ciężko.

Może zbyt drobne mielenie ustawiłeś?

Offline KappV

« Odpowiedź #234 dnia: 26 Listopad 2018, 18:59:27 »
To co mówisz, @odczasudoczasukawa, brzmi co najmniej strasznie, nie kojarzę żeby inni mieli tego typu problemy... Może ten egzemplarz jest uszkodzony. Sprawdzałes, czy lekko się obraca "na luzie" , bez zasypu?

@Valerii może można zmienić w nich żarna, jakieś na pewno da się kupić, a potem wypuścić zmodyfikowana wersję (już 3cią). Gdyby ten kazak mielil nieco kulturalniej pewnie zniszczył by konkurencję, ale teraz każdy zastanawia się czy naprawdę jest tak strasznie jak mówią i czy warto...

Offline MarcinK Mężczyzna

• Ekspres: Quick Mill Carola PID, V60, AP, FP
  • Młynek: Aergrind, Kazak Tura, Niche Zero
« Odpowiedź #235 dnia: 26 Listopad 2018, 19:17:40 »
Dziś mieliłem Tanzania Lunji Estate z Euro Cafe. Trochę drobniej niż Mujeres i jednocześnie lżej ta kawa szła. Póki co to jedyne trudności miałem z kawą przeznavzoną do przelewów. Ziarna paline do espresso nie sprawiają mi żadnych problemów póki co..bazy nie używam. Moim zdaniem warto i strasznie nie jest ;)

« Odpowiedź #236 dnia: 26 Listopad 2018, 19:24:01 »
To co mówisz, @odczasudoczasukawa, brzmi co najmniej strasznie, nie kojarzę żeby inni mieli tego typu problemy...

w mojej opinii nie ma krzty złej woli czy narzekania a raczej jest duże zaskoczenie, ot co...konstrukcja jest bardzo dobra czy celująca jak i intencje twórcy ale zastosowane żarna są jakby hmm...po trupach do celu...wg mnie nie warto aż tak poświęcać użytkowości urządzenia w imię szybkości mielenia i lepiej postawić na jakiś kompromis...trochę dłużej pomielę ale w warunkach względnego komfortu.

...także to nie wina ręcznego młynka i jego konstrukcji tylko niekoniecznie dopasowanych żaren, których producentem Valeri nie jest...

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #237 dnia: 26 Listopad 2018, 20:14:55 »
Ale widzisz, Twoje refleksje zaczęły się bardzo dramatycznie, a miałeś problem by zrozumieć działanie bardzo prostego mechanizmu regulacji... Z siłą potrzebną do obracania korbki może jest podobnie? Może po prostu daj sobie trochę czasu...

« Odpowiedź #238 dnia: 26 Listopad 2018, 20:38:12 »
rzeczywiście dosyć dramatycznie, ale takie było dosłowne wrażenie, sorry
co do siły użytej do mielenia to nie uległa hmm...zmniejszeniu, powiem tak: mam obawy co do swoich wyobrażeń nt. Kinu czy Comandante, może po prostu wyidealizowałem sobie lub zbyt dużo wymagam, nie wiem...wg mnie jednak bazując na swoich odczuciach utrzymuję, że obecne żarna w Kazaku espresso to batalia ponad miarę przy średnio palonych ziarnach lub może trafiłem na tak palone, że są jak jasno palone?

Offline Drinker

• coffeedrinkers.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • coffeedrinkers.pl
  • Ekspres: V60, Clever, Chemex, Aeropress, Brewista smart, moka, Gabi, Severin
  • Młynek: Severin 3873, c40
« Odpowiedź #239 dnia: 26 Listopad 2018, 20:39:46 »
a masz porównanie do jakiegoś innego ręcznego młynka do kawy?
Właściciel sklepu www.coffeedrinkers.pl

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi