Witam (wieczorowo).
Otóż zakupiony jakiś czas temu stary młynek firmy Zassenhaus został uszkodzony i jestem zmuszony do zakupu drugiego młynka. Metody jakimi zaparzam kawę, to głównie FP (kawy jednorodne) oraz kawiarka (mieszanki/espresso) i dripp (ale tutaj był problem z "grubością przemiału" i smakiem kawy, więc nie była to za częsta metoda... a szkoda). Rozważam również zakup AP. Jeśli chodzi o FP, to młynek się sprawdzał, a mielił(em nim) sprawnie i szybko (max. 60 sek.). Drażniąca była tylko jego szufladka i przesypywanie z niej kawy do kawiarki, choć (przy ważeniu, zaparzaniu i degustowaniu kawy) nigdy mi się nie śpieszy, więc to drugorzędna sprawa. Otóż zastanawiam się nad zakupem młynków tj.:
- kolejny „Zassen”
- Rosenstein & Söhne model Genua
- Hario Slim
- Hario Skerton
Kwota jaką mogę wydać na młynek, to (tylko) 60eu, ponieważ pieniądze wolę wydać w (świeżą) kawę (której piję dużo – również w pracy) i z tego względu, że mam dostęp tu, na miejscu do różnorodnych kaw - postanowiłem odkrywać nowe smaki i jestem częstym klientem miejscowych palarni/sklepów. Wszystkie wymienione akcesoria mogę zakupić w pobliskim sklepie w bardzo przystępnych cenach.
Za ew. błędy w pisowni (ze wzgl. na późną porę) przepraszam i z góry dziękuję za odpowiedzi (bo myślę, że jak to było dotąd - otrzymam niezawodną pomoc i wskazówki).
Pozdrawiam (gorącą Etiopią) z Bremy, Solari