Autor Wątek: Młynki do metod alternatywnych.  (Przeczytany 568594 razy)

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Młynki do metod alternatywnych.
« Odpowiedź #330 dnia: 12 Kwiecień 2015, 20:32:18 »
3874 ma płaskie i mniej ostre żarna. Warto dopłacić.
Co do obu severinów, wrażenia ogólne, konstrukcyjne też są adekwatne co cen.

Co do timera. Jego obecność jest pożądana i bywa wygodna, tu chodzi o to, że Nivona nie ma osobnego przycisku start, tylko właśnie przekręcenie timera odpala młynek. Czyli trzeba pamiętać ustawienia i za każdym razem ustawiać/przekręcać. Jak w mikrofalówce. (Jeśli się mylę, niech właściciele Nivony poprawią.)

Offline mohseth

« Odpowiedź #331 dnia: 10 Czerwiec 2015, 12:54:24 »
Niestety z przyczyn ode mnie niezależnych mam mniejsza kwotę na młyn, skoro sprawa QM Professional jeszcze jest w toku to mogę pozwolić sobie tylko na Concepta, ale wiecie może gdzie go można jeszcze kupić? Może Nivona jest równie dobra?

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #332 dnia: 10 Czerwiec 2015, 13:42:17 »
Z conceptem ponoć chwilowo jest przestój (ponoć pracują nad nową wersją), może uda Ci się utrafić w mniej popularnych sklepach zapomnianą sztukę.

Czy równie, to nie wiem, bo nie miałem w rękach Nivony, ale ma ona swój wątek tu i swoich posiadaczy.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #333 dnia: 10 Czerwiec 2015, 13:50:15 »
chyba że masz blisko do Czech lub na Słowację?
LMWDP #469

Offline mohseth

« Odpowiedź #334 dnia: 10 Czerwiec 2015, 20:40:23 »
Do czeskiej granicy mam 90 km, a to pewnie jeszcze głębiej trzeba pojechać...

Offline Victus

• Ekspres: Melitta Aroma Signature Deluxe, Aeropress, Bialetti Venus 6 cup, Tygielek
  • Młynek: Concept KM5120
« Odpowiedź #335 dnia: 25 Czerwiec 2015, 17:01:42 »
Jeśli ktoś jeszcze chciałby kupić Concepta to w czeskim sklepie są dostępne, otrzymałem informację na maila, że bez problemu wysyłają do Polski. Sam chciałem tam kupić, lecz udało mi się ww. młynek zdobyć w naszym kraju kilka godzin temu, a maila zwrotnego z czeskiego sklepu dostałem przed chwilą. Nie mogę wkleić linku wiec info podam na PW.
« Ostatnia zmiana: 25 Czerwiec 2015, 17:07:04 wysłana przez flegmatic »

Offline skycafe

« Odpowiedź #336 dnia: 30 Czerwiec 2015, 20:04:05 »
Witam, pomozcie w wyborze mlynka. Zaczynam swoja przygode z kawa, poki co mysle o robieniu kawy z kawiarki i moze metody przelewowe. Takze gruby/sredni przemiał. Budzet około 500 zł. Z tego co sie zorientowałem to biore pod uwagę : Baratza Encore, Bodum, Graef CM800(tu widze uchwyt na kolbe, nie bedzie przeszkadzac jak nie mam kolby?) ktory z tych i  jeszcze polecacie ?
Czy moze pojsc w cos uzywanego w tej kwocie ?
« Ostatnia zmiana: 30 Czerwiec 2015, 20:07:32 wysłana przez skycafe »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #337 dnia: 30 Czerwiec 2015, 20:45:00 »
Z wymienionych brałbym Baratzę, ale wolałbym poszukać używanego sklepowego młynka. Będzie trochę droższy, ale za to dostaniesz większe żarna, mocniejszy silnik, w ogóle znacznie solidniejszy młynek.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #338 dnia: 06 Lipiec 2015, 16:42:45 »
Mam pytanko, mój porlex mini po pół roku używania, powoli zbliża się do złomowania. górne żarno się ściera chyba w wyniku luzów i pękło albo na wyjeździe jak wypadło z plecaka albo w wyniku tegoż tarcia. Mielę głownie do kawiarki , aero albo phina więc średnio albo dość grubo.  Jednak konstrukcją porlexa z miękkim metalem i spadającą rączką jest dość irytująca+te żarna :/ więc muszę coś zmienić. Teraz zastanawiam się nad opcją do okolic 500zł:
- rhinowares (na wyjazdy) lepsza konstrukcja, stabilniej mocowane żarna, ale te same ceramiczne. Jak będzie z trwałością?  + do zastosowań domowych coś w rodzaju concepta/severina
- zassenhaus quito - stalowe żarna, dużo równiej mielące, generalnie konstrukcją zbliżona do comandante. Jakąś plotkę słyszałem że comandante mk2 nie wyszło do tąd w związku z pozwem zassena do zastosowania w nim żaren na które ma zassen patent.
Powiem od razu, że nie planuję espresso robić w domu, nie boję się też ręcznego mielenia i jeśli jeden Zassen zastąpi mi dwa młynki, tj.  pod względem jakości przemiału (concept) i przenośności (rhino), to byłbym za tą opcją a co wy myślicie? Ktoś miał podobne rozterki. Ktoś używa porlexa dłużej niż rok i może powiedzieć jak spisują się na dłuższą metę jego żarna? bo mi się trafił chyba mało szczęśliwy egzemplarz.

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #339 dnia: 07 Lipiec 2015, 00:56:22 »
Ponad rok mieliłem slimem, który nadal miele, ale już nie u mnie. Obecnie na wyjazdy zabieram mojego serbskiego przyjaciela (jeśli uda się komuś zepsuć taki młynek, to chylę czoła), waży więcej, ale mieli szybciej i równiej. Do domowego ręcznego mielenia można utrafić bardzo udane konstrukcje minionej epoki, w której liczyła się jakość, a nie ilość, cena czy konsumpcjonizm.

Jeśli dorzucisz jeszcze kilka zł to pojawią się kolejne opcje współczesnych ręczniaków.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #340 dnia: 07 Lipiec 2015, 17:25:39 »
Mielić można na wiele sposobów, byle w miarę sensownie. Jak już kupuje się świeże single, to chciałoby się je godnie zmielić. Niestety na bardzo drogie rozwiązania nie mogę sobie pozwolić, stąd moje pytanie do bardziej doświadczonych kolegów czarnej ekstrakcji :)

Widziałem wasze serbskie odremontowane młynki na forum, są piękne no i skuteczne z tego co czytałem. Może i mi się uda taki zakupić od Gorana, to i tygielek dołączę do ekwipunku.

W kwestii starych młynków to szukacie ich na pchlim targu? na allegro? Czy może macie jakieś sprawdzonego człowieka, który pomaga młynkom znaleźć nowy dom?
Ostatnio szukałem na allegro, ale widziałem ze trzy stare młynki. Raczej nie był to żaden z polecanych PE, Zassenów, Peugeotów choć nie jestem obeznany w temacie.. Niestety nie mam możliwości załączać linków więc nie mogę pokazać. 

W każdym razie jestem otwarty na wasze sugestie i opinie nt. wcześniej opisanych rozterek młynkowych.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #341 dnia: 07 Lipiec 2015, 17:30:02 »
A zobacz co w Pchlim Targu dziś podrzuciłem - tego staruszka ręcznego bym zakupił - kasa nie jest wielka, ryzyko małe, a efekt będzie raczej OK. Może jaką tulejkę tylko dołożyć do ośki, wycentrować wszystko i będzie smacznie   :kawa:
LMWDP #469

Offline blazej

« Odpowiedź #342 dnia: 14 Lipiec 2015, 09:17:57 »
Z okazji pierwszego postu witam wszystkich forumowiczów i przechodzę do pytania.
Potrzebuję młynek elektryczny do moki i aeropress ( 2-3 kawy dziennie). Po przejrzeniu tego i innych wątków rozważam dwa. Pierwszy to Severin 3873, o którym sporo było napisane. Drugi to Graef cm702, o którym ku mojemu zdziwieniu pisze się mało.
Kiedy przyglądałem stare posty na innym forum kawowym Graef cm702 był zdecydowanie polecany jako dobry wybór za kwotę do 500 pln.  Teraz można go kupić za 350, 100 pln drożej niż Severin, tylko  czy warto dopłacać. Jeżeli coś kosztowało 500 i ludzie byli zadowoleni to przy 350 wydaje się świetnym wyborem.

Tu pytanie do osób, które miały do czynienia z młynkami z pojemnikiem i z "dzióbkiem /lejkiem". Co jest praktyczniejsze,  co mniej rozrzuca kawę? Czy z tego lejka da się mielić bezpośrednio do sitka moki?
« Ostatnia zmiana: 14 Lipiec 2015, 09:20:32 wysłana przez blazej »

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #343 dnia: 14 Lipiec 2015, 09:37:04 »
Da się mielić bezpośrednio do sitka moki. Trochę elektryzuje, trochę rozsypuje, ale jest sztywnejszy niż severin. Do moki i aero zakresu wystarczy.

Offline blazej

« Odpowiedź #344 dnia: 19 Lipiec 2015, 00:19:43 »
Jak zobaczyłem ten filmik to odechciało mi się graefa.pełno rozsypanej kawy.

W concept lub Severin (tchibo) jest lepiej?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi