Autor Wątek: Młynki do metod alternatywnych.  (Przeczytany 566673 razy)

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Młynki do metod alternatywnych.
« Odpowiedź #885 dnia: 06 Listopad 2016, 12:10:01 »
Najbliżej na coffeehit.co.uk
Jak by przypadkiem nie było dostępnego to oni w miarę na bieżąco je sprowadzają. Jak napiszesz do nich to termin podadzą.
LMWDP #469

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #886 dnia: 06 Listopad 2016, 13:08:23 »
Nivona, Severin, Gastroback, cokolwiek kupisz z tej trójki na 100% będziesz zadowolony.
Ponieważ młynek ma być też do FP, to Severin zdecydowanie najmniej, albo wcale. Poza tym jego cena ostatnio jest tak zróżnicowana w różnych sklepach, że trzeba się naszukać aby nie przepłacić.

Offline malkos Mężczyzna

• Świeżo Palona
  • Użytkownik komercyjny
    • ŚwieżoPalona
  • Ekspres: Aeropress, Hario v60, French Press Bodum, kawiarka GAT Konica
  • Młynek: Zassenhaus Quito, Comandante MK3
« Odpowiedź #887 dnia: 06 Listopad 2016, 13:32:11 »
@donkiszot a dlaczego nie nadaje się do FP? Odnośnie ceny to w dystrybucji jest cały czas taka jak była...
Właściciel sklepu :: https://swiezopalona.pl
Zapraszam po kawę na :: https://swiezopalona.pl/kategoria/26/kawa-ziarnista

dlawokawie5 - nowy kod - 5% zniżki na wszystko

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #888 dnia: 06 Listopad 2016, 13:56:38 »
Osobiście preferuję do FP znacznie grubiej niż najgrubiej się da w tym Severinie.

Odnośnie do ceny to lata temu Tchibo wypuściło ten młynek pod swoją marką w czarnej wersji i kosztował on 200zł z 3 letnią gwarancją i to była superoferta. Od tamtego czasu Severiny stały po 250zł w białej wersji. Dziś można je znaleźć od 260zł do 400zł. Osobiście uważam, że to bardzo fajny młynek i całkiem ładny. Ten pierwszy Tchibo nadal działa (każdego dnia, nieustannie od bodaj 4 lat, przynajmniej jedna porcja kawy), kupiłem potem jeszcze dwa severiny, które też działają. Niemniej jego ograniczona, krótka skala powoduje, że moim zdaniem zbliżanie się do ceny Nivony czy Wilfy/Concepta/Gastrobacka jest nierozsądne -- to znaczy rozsądniej wtedy kupić któryś z tamtych.

Offline malkos Mężczyzna

• Świeżo Palona
  • Użytkownik komercyjny
    • ŚwieżoPalona
  • Ekspres: Aeropress, Hario v60, French Press Bodum, kawiarka GAT Konica
  • Młynek: Zassenhaus Quito, Comandante MK3
« Odpowiedź #889 dnia: 06 Listopad 2016, 21:09:33 »
OK jeśli chodzi o skalę i grubość, to rzeczywiście jest różnica. Odnośnie cen, to pewnie Tchibo zamówiło duże ilości, może nawet bezpośrednio w fabryce w Chinach, stąd cena. My z polskiej dystrybucji dostajemy w zasadzie ciągle w tej samej cenie.

Jeszcze odnośnie Virtuoso, czy Precisio, to my już tych młynków mieć nie będziemy. Jeśli ktoś chce kupować (nawet nie u nas), to teraz jest dobry czas. U nas niedługo pojawią się u nas Settle.
Właściciel sklepu :: https://swiezopalona.pl
Zapraszam po kawę na :: https://swiezopalona.pl/kategoria/26/kawa-ziarnista

dlawokawie5 - nowy kod - 5% zniżki na wszystko

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #890 dnia: 06 Listopad 2016, 21:36:50 »
sette przynajmniej w wersji 270 i 270W, też nie będę nadawać się do grubszych przemiałów. Ciekaw jestem jak niższy model który ma wejść za rok. 

Za Nivoną jest jeszcze jedna zaleta. Jest chyba najcichszym z małych elektrycznych młynków, co przy niedużym mieszkaniu może mieć rano znaczenie. Natomiast z młynkiem na wyjazd, to przy szczelnym zamknięciu aż takiej różnicy nie robi zmielenie w domu. Można spokojnie zmielić i podzielić na pojedyncze porcje do kality kantan czyli po ok. 12g kawy. Wystarczy mieć kubek i gorącą wodę. Rozłożyćkantan na kubku, wsypać zmieloną kawe i zalewać (200ml to jakieś 5 dolań). Wychodzi pyszna kawa, aż sam nie mogłem uwierzyć. Kantan pomimo tego, że cały papierowy, to spokojnie może posłużyć przynajmniej kilka razy. Oczywiście po każdym użyciu trzeba go wypłukać i wysuszyć.
« Ostatnia zmiana: 06 Listopad 2016, 21:40:48 wysłana przez krystians »

Offline Felix Mężczyzna

• Ekspres: Sage Express Impress, Melitta Excellent 3.0, AeroPress, V60, Largo, Gabi, Wilfa Pour Over
  • Młynek: 1Zpresso K-Plus
« Odpowiedź #891 dnia: 15 Listopad 2016, 23:25:43 »
Wiem, że podobne pytania już tutaj padały, ale postaram się możliwie najdokładniej określić czego potrzebuję / nie potrzebuję i wierzę, że pomożecie.

Obecnie używam młynka Zassenhaus Panama i jestem zadowolony, ale:
-często zmieniam urządzenia i pojemności. Bez podziałki zmiana ustawień i liczenie klików staje się nieco uciążliwe
-zdarza mi się robić kawę dla większej ilości osób - mała pojemność młynka i sporo kręcenia

W związku z tym Panama zostaje na wyjazdy, a ja szukam do domu czegoś nowego, najlepiej lepszego. Zakładany budżet to 1000 złotych, do lekkiego naciągnięcia.
Na początek czego nie chcę (a jeśli uważacie, że powinienem chcieć, to mnie poprawcie):

-młynek ręczny - w związku ze skakaniem po skali Commandante może być uciążliwe. Czy inne młynki ręczne (Lido?) mające podziałkę będą bardziej intuicyjne? Na podziałce Lido nie widzę numerów, więc czy nie będzie to znowu 3 kreski w prawo i potem 4 w lewo?

-młynek gastronomiczny - szanuję ideę młynka gastro do alternatyw, ale to chyba jeszcze nie ten czas. Młynek często potrzebuję schować do szafy, albo zapakować do samochodu. Jeśli jest coś na tyle kompaktowego, że się sprawdzi, to jestem otwarty.

Czego potrzebuję:
Smaku. Mam Tchibo w pracy i jest ok. Mogę kupić Wilfę i wiem, że będzie ok. Jeśli jednak zapłacę za młynek 2-3 razy tyle, co za Wilfę i owoce będą bardziej owocowe, słodycz słodsza i jeszcze pojawią się nowe nuty, to wchodzę w to.

Wiem, że w tym budżecie za bardzo nie poczarujemy. Jest Virtuoso, jest Breville. Zakładam, że Hario=Graef, więc raczej odpada. Mignon odpada ze względu na uciążliwą regulację. Macap M2M pod alternatywy podobno średnio.

Zostaje więc chyba Virtuoso i Breville. Czy te młynki dadzą lepszy smak niż Wilfa?

Pomożecie?  :kwiat:
Życie to ciągła walka. Do obiadu z głodem, po obiedzie ze snem.

Offline Deszcz

• Czarny Deszcz
  • Użytkownik komercyjny
    • Czarny Deszcz
  • Ekspres: Nuova Simonelli Appia i inne
  • Młynek: Fiorenzato 64 evo
« Odpowiedź #892 dnia: 15 Listopad 2016, 23:42:27 »
Skoku jakości w aromacie w smaku, wartego 500 zł (bo tyle pi razy oko zakładam że wynosi różnica między Wilfą a Baratzą) nie ma...
Stosunek ceny do jakości zdecydowanie lepszy jest w Wilfie.  :)
Może faktycznie rozważ Comandante lub Feldgrinda - ręczny. Wierzę w technologię i fizykę. Co metal i dwa łożyska to nie plastik rzekłoby się...  ;)
Czarny Deszcz pada od 2014 roku

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #893 dnia: 16 Listopad 2016, 08:11:24 »
Masz Feldgrind na bazarku,  chyba najbardziej intuicyjnie bedzie.
Lido i jego podziałka jest ok, ale liczyć kreski od punktu zero trzeba. Choć jak z daną kawa trafię w smak to nie tykam i przy nowej kawie startuje w tym samym miejscu. Można zawsze sobie ponumerować kreski.
LMWDP #469

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #894 dnia: 16 Listopad 2016, 17:40:08 »
Na jakim bazarku?

Offline Sala Mężczyzna

• Ekspres: ASCASO ARC; Chemex, Aeropress; Drip V01;02; Phin
  • Młynek: Mahlkonig Tanzania; MKIII
« Odpowiedź #895 dnia: 16 Listopad 2016, 17:41:01 »
Jak to jakim, na pchlim targu!

Offline Felix Mężczyzna

• Ekspres: Sage Express Impress, Melitta Excellent 3.0, AeroPress, V60, Largo, Gabi, Wilfa Pour Over
  • Młynek: 1Zpresso K-Plus
« Odpowiedź #896 dnia: 18 Listopad 2016, 18:22:01 »
Feldgrind mi się podoba, poszło zapytanie.
Teraz załóżmy, że naciągam budżet do 2000 (może znajdę jakieś zaskórniaki i piękniejsza połowa się nie dowie), ale nadal chcę kompaktowy młynek z łatwą i czytelną regulacją.
Jest Vario. Ma pozytywne opinie na forum, według specyfikacji jest niewiele większy od innych młynków Baratzy.
Coś jeszcze by się znalazło?
Życie to ciągła walka. Do obiadu z głodem, po obiedzie ze snem.

Offline Potakowy

« Odpowiedź #897 dnia: 26 Listopad 2016, 23:32:42 »
Czy Graef cm702 nada sie do dripów, w późniejszym czasie do kawiarki? Odpowiada mi jego stylistyka:)

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #898 dnia: 27 Listopad 2016, 00:23:27 »
Do małych objętości jak najbardziej, przy większych objętościach niektórzy mogą narzekać, że chcieliby grubiej mielić. Do kawiarki jak najbardziej.

Offline kajko

« Odpowiedź #899 dnia: 27 Listopad 2016, 19:14:21 »
Hej,
próbuję wybrać młynek dla siebie przeglądając wasze posty, niestety bezskutecznie. Za mała wiedza + za dużo młynków :)

Potrzebuję młynek do dripa, aeropresu, z czasem pewnie do innych metod, zaznaczając, że do espresso na pewno nie bede go potrzebowała  :)
Budżet to +/- 1000 zł.
Uwagę zwróciłam np na Eureka Mignon a może nie ma sensu i potrzeby wybierać ten bo polowe tańszy zrobi to samo? :)

Dzięki za rady
« Ostatnia zmiana: 27 Listopad 2016, 19:17:35 wysłana przez kajko »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi