Autor Wątek: Młynki do metod alternatywnych.  (Przeczytany 566994 razy)

Offline Expel Mężczyzna

• Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
Odp: Młynki do metod alternatywnych.
« Odpowiedź #855 dnia: 15 Wrzesień 2016, 12:11:24 »
Ok, to nie chce go.  Słucham propozycji dalej

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Offline dopeman

« Odpowiedź #856 dnia: 15 Wrzesień 2016, 12:46:00 »
Żarna są za 1000 zł.
Złoto? Platyna? Tytan? Kryptonit? :O

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #857 dnia: 15 Wrzesień 2016, 13:41:08 »
Żarna do automatu Franke kosztują ponad 2000 zł.

Offline michal.skawina

• Ekspres: v60, aeropress, chemex
  • Młynek: comandante mk3
« Odpowiedź #858 dnia: 15 Wrzesień 2016, 15:50:07 »
Ja miałem tak, że szukałem naprawdę dobrego młyna tylko do alternatyw i miałem graefa 800, którego zmieniłem na virtuoso i zasadniczo virtuoso jest ok, ale szukałem czegoś lepszego, więc kupiłem Lido, który jest trochę lepszy jeśli chodzi o jakość przemiału i pylenie niż virtuoso, ale to nadal nie było to :P no i ostatecznie dopadlem Gwatemala starą z żarnami  już dość zużytymi, niezbyt ostrymi, która jakością przemiału wygrywa z tymi wszystkimi, nawet nie wiem jak musi mielić z nowymi żarnami ;) genialny młyn i bardzo cichy, tylko boję się położyć na stoliku w kuchni, żeby się nie złamał :D

Offline Expel Mężczyzna

• Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
« Odpowiedź #859 dnia: 16 Wrzesień 2016, 11:57:18 »
No więc jeżeli z Gwatemala jest taki problem z zarnami, bo nie ukrywam że cena 1000zl za żarna mnie przerasta, to pojawiła się tylko jedna propozycja fiorek f5,  na coś jeszcze warto zwrócić uwagę?

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 16 Wrzesień 2016, 12:17:58 wysłana przez Expel »

Offline Martin Eden Mężczyzna

• Ekspres: Wilfa Svart Classic, FP Bodum, V60, Phin, Bialetti Kitty 6tz, Tygielek
  • Młynek: Wilfa SVART CGWS-130B, Rhinowares
« Odpowiedź #860 dnia: 05 Listopad 2016, 13:06:17 »
Witam.
Podobnie jak większość osób rozpoczynających swoją przygodę z kawą stanąłem przed wyborem młynka do kawy.
Metody alternatywne / FP , phin , drip , kawiarka / , młynek elektryczny . Nie zamierzam w najbliższym czasie kupować ekspresu więc młynek z przeznaczeniem do alternatyw. po przeczytaniu tematów na forum , zastanowieniu się na placu boju pozostały :
- Baratza Virtuoso
- Wilfa Svart WSCG-2
W związku z tym proszę o pomoc w wyborze . Czy Wilfa pod względem jakości mielenia wystarczy do metod alternatywnych od FP do kawiarki ? Czy warto dokładać do Baratzy Virtuoso , będzie widać różnicę w jakości mielenia , w porównaniu do Wilfy ? Może ktoś ma jeszcze inną propozycję , w kwocie do 1000 zł.
Pozdrawiam

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #861 dnia: 05 Listopad 2016, 13:43:44 »
ja bym proponował kupić jak najtańszą opcję czyli albo nivona, severin albo wilfa, a za rok sprzedać młynek i kupić baratza sette, który zastąpi virtuoso. Ewentualnie kupić za pół roku virtuoso jak będą wyprzedawane przed wprowadzeniem nowego modelu.

• Ekspres: Wilfa Svart Classic, FP Bodum, V60, Phin, Bialetti Kitty 6tz, Tygielek
« Odpowiedź #862 dnia: 05 Listopad 2016, 13:58:56 »
Dobra propozycja jednak nie mam zamiaru zmieniać co pół roku młynka do kawy , chcę kupić i mieć na jakiś czas spokój.
Widzę , że Virtuoso nie odrzucasz . Duża jest różnica w jakości mielenia między Virtuoso a Wilfą ?
Pozdrawiam

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #863 dnia: 05 Listopad 2016, 16:18:20 »
Obiektywny nie będę, bo mnie te młynki Baratzy nie ujmują. Porównanie mam tylko z Encore, ale mimo wszystko nie wiem czy jest sens dopłacać powyżej Wilfy. Czy Nivona Ci wystarczy? może tak, ale tę decyzje musisz już sam podjąć.

« Odpowiedź #864 dnia: 05 Listopad 2016, 16:29:52 »
Sądzę , że najlepiej będzie zachować rozsądek / finansowy / i kupić Wilfę , myślę że na początek mi wystarczy.
Pozdrawiam

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #865 dnia: 05 Listopad 2016, 16:38:11 »
Też tak myślę, poza tym, jest chyba najbardziej przyjazna w użytkowaniu na co dzień.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #866 dnia: 05 Listopad 2016, 16:43:16 »
z wilfy smaczne przelewy wychodzą.  Myślę że więcej będzie zależeć od ziaren i sposobu parzenia niż samego młynka. Jak już stwierdzisz że jest niewystarczający to za rok możesz zmienić, dużo nie stracisz. Lepiej za różnicę w cenie kupować sobie na bieżąco dobrą kawę ewentualnie jakieś narzędzia do zaparzania dokupić ;)

« Odpowiedź #867 dnia: 05 Listopad 2016, 17:25:23 »
Dzięki  za rady  :ok: , jest tyle kaw do spróbowania  :pycha: . Zbiorę własne doświadczenia , popróbuję a wtedy może będę chciał czegoś innego .
Pozdrawiam

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #868 dnia: 05 Listopad 2016, 17:31:18 »
Wtedy, jeśli będziesz chciał zmieniać, to na coś typu Comandante, EK43 lub chociaż Gwatemali -- inne zmiany nie przyniosą większych różnic, to kolejna zaleta nieciśnieniowych zabaw z kawą.

« Odpowiedź #869 dnia: 05 Listopad 2016, 17:38:18 »
O  Comandante myślałem już teraz ale moja lepsza połowa stwierdziła , że ma być młynek elektryczny bo ona nie będzie kręcić ręcznym jak mnie nie ma w domu . Ze swojego punktu widzenia ma rację  :mrgreen: . Przypuszczam , że w przyszłości szykuje się zakup niekontrolowany  ;).
Pozdrawiam

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi