Autor Wątek: jaki młynek-proszę o radę  (Przeczytany 41949 razy)

beata

• Gość
Odp: jaki młynek-proszę o radę
« Odpowiedź #45 dnia: 05 Grudzień 2013, 10:42:33 »
Aha, faktycznie, jest pojemnik.... no to chyba ten graef :)

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
« Odpowiedź #46 dnia: 05 Grudzień 2013, 10:43:00 »
Mielisz na bieżąco, jak jest potrzeba. Pojemnik może być mały, to nie problem.

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #47 dnia: 05 Grudzień 2013, 10:44:27 »
Nie chcę Cie poganiać ale oba młynki są w promocji (zapewne Mikołajkowej) - nie wiadomo kiedy się ona kończy. Zawsze też możesz zajrzeć na allegro, choć bezpieczniej będzie kupować w sklepie. Zawsze możesz też zapytać o dodatkowy rabat ;)

beata

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 05 Grudzień 2013, 10:46:58 »
Juz sie zdecydowałam!Ależ to przyjemne uczucie :taniec:
dziękuję! :uklony:
A jakbym chciała zabytać o dobrą kawę do tego... Czy to na innym wątku lepiej? :ogien:

• Administrator
« Odpowiedź #49 dnia: 05 Grudzień 2013, 10:52:11 »
Tak, inny watek w stosownym dziale  :)
Jeśli chodzi o kawę to wybór jest znacznie większy ;)

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #50 dnia: 05 Grudzień 2013, 10:58:51 »
No właśnie kawa w tym wszystkim jest najważniejsza, bo najlepszy młynek nie da efektu jeśli używać będziesz najtańszej kawy.

beata

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 05 Grudzień 2013, 11:03:07 »
Własnie szukam wątku gdzie bym mogła Was o kawę pomęczyć ;D

• Administrator
« Odpowiedź #52 dnia: 05 Grudzień 2013, 11:05:05 »

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #53 dnia: 05 Grudzień 2013, 14:42:26 »
Jak zwykle jestem spóźniony.  :-\ ale...

Severin za około 350 PLN
250zł, wszystkie inne źródła niż saturn sprzedają w cenie ~250zł i to jest słuszna cena.

Borysa

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 10 Grudzień 2013, 22:53:26 »
Witam serdecznie! Zaczytuję się w tym forum z wielką lubością od wielu godzin i oderwać nie mogę, bo tak mało rzeczy wiem!

Ale piszę tutaj z konkretnym pytaniem - który młynek ręczny wybrać (tylko ręczny wchodzi w grę, bo nie dysponuję większą gotówką)? czy hario slim czy hario skerton? W tym pierwszym średnio mi się podoba, że pojemnik jest plastikowy, ogólnie wygląda mniej solidnie niż ten drugi (czy podczas mielenia ta rączka nie odhacza się?), a za to w skertonie nie uwodzi mnie pękaty kształt, wydaje się być mniej poręczny. Czy są jakieś istotne różnice w jakości mielenia? Młynek chcę kupić mojemu chłopakowi, który lubi pić kawę z kawiarki, a nie mogę już patrzeć, jak męczy i przegrzewa ziarna w elektrycznym, tanim młynku.

Pozdrawiam

Offline Twolipan Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia
  • Młynek: Cunill
« Odpowiedź #55 dnia: 10 Grudzień 2013, 23:23:48 »
Borysa, ale dlaczego zakładasz, że elektryczny nie wchodzi w grę?
Zacytuję ci opis:
 "Hario Slim: urządzenie ważące 200g - potrafiące zmielić kawę w jakości porównywanej z profesjonalnymi, elektrycznymi młynkami! Wyposażony w stożkowe ceramiczne żarna oraz regulację grubości mielenia....Idealny do zastawania razem z AeroPress'm, French Press'em oraz z wszelkimi metodami typu "drip"."
Cena 140 zł
Żródło: Cafesilesia

To samo Skerton czy Portlex tylko drożej i nie tak "przenośny" co ma być największą zaletą Slima. Aby się nie narażać ich zwolennikom powiem, że zapewne potrzebują takich a nie innych młynków w celu osiągnięcia w "dripach" takich niezwykłych efektów jakie nie znajdują w młynkach elektrycznych, jak również przyjemność machania korbką, odgłos mielonego ziarna   często inaczej palonego do przelewówek, AP, FP niż (jak zakładam) Twój chłopak do moki.
Ale to nie dotyczy kawiarek....W dodatku slim ma opinię niestabilnego przy grubym przemiale a takie moka lubi, odwrotnie do pyłu. A moje ręczne młynki kojarzę jako dające właśnie sporo pyłu. Oczywiście możesz ich użyć x powodzeniem do moki, zakazu nie ma :D,

A Ty chcesz namiału do kawiarki, czyli do żadnej z wyżej wymienionych zastosowań. Więc dlaczego akurat ręczny który dla jednych jest wysublimowanym doznaniem ręcznego mielenia i poczucia pełnej jego kontroli, a dla drugich zaś męczącą i nużącą czynnością bardzo przedłużającą moment upragnionego pierwszego, porannego naparu?.
W dodatku moka jest mniej wymagająca od ciśnieniowca i można sobie pozwolić na większe niedoskonałości w mieleniu i grubszy przemiał, nie musisz również co chwilę ustawiać młynka pod różne metody parzenia.
A to ci obniża wymagania co do młynka i jego ceny. Jednocześnie spowoduje, że chłopak nie będzie się więcej męczył niż teraz z młynkiem ostrzowym.  Bo na logikę docelowo zamierzasz mu zabrać elektryczny młynek i dać korbkę oraz kazać mielić (sporo mielić, bo kawiarkę trzeba zasypać:)  Będzie musiał włożyć o wiele więcej pracy, czasu i wysiłku niż dotąd, więc znając facetów: jak długo potrwa zanim wróci do elektryka....? ;) :D

Reasumując, moim zdaniem to najlepszy będzie jednak zakup elektrycznego młynka żarnowego. A ponieważ masz skromy budżet uważam, że w przedziale 80-300 większych różnic w Polsce nie ma, więc najlepiej kupować najtaniej. Z czasem mozesz zawsze kupić coś z wyższej półki, ewentualnie zaopatrzyć się w dodatkowy,  ręczny.

Do wyboru widzę dwa młynki które znam z tego pułapu cenowego:
Galę 122 za około 100 zł i Tchibo które można jako używane kupić za 120 zł (Obu dziś nie ma allegro, ale proponuję zajrzeć na aukcje zakończone i skrobnąć do sprzedawców czy nadal je mają).
Oba do espresso wymagają prostego tuningu poprzez podłożenie podkładki pod żarno (można zmniejszyć odległość między żarnami i spowodować drobniejszy przemiał. Chętnie założę nowy wątek jezli będzie taka potrzeba i dokładnie to opiszę, może nawet znajdę zdjęcia :)). Łatwiej to zrobić w Gali która jest jednak głośniejsza i gorzej wykonana od Tchibo. Ale do muki taka przeróbka może okazać się niekonieczna. Miałem w rękach trzy Gale i jedna mieliła od początku bardzo drobno, tchibo porównywalnie (za grubo na ekspres, ok na kawiarkę). Będziesz wiedziała po pierwszych próbach z ziarnem.

No i oczywiście wysłuchaj innych głosów, bo sporo tu wytrawnych znawców w/w młynków i metod dripowych.
Mogą mieć odmienne zdanie i warto go poznać, bo ja "odgórnie" stawiam na wygodne elektryki. a swoje doświadczenia z młynkami ręcznymi wspominam źle. Choć może dlatego, że nie miałam Zassenhaus-a ;)
Decyzje ostateczną podejmiesz już samodzielnie.

Severin za około 350 PLN
250zł, wszystkie inne źródła niż saturn sprzedają w cenie ~250zł i to jest słuszna cena.
190 zł jak podają wszystkie źródła na allegro, można i próbować taniej. I to jest słuszna cena ;)
Ale lepiej będzie wziąć wersję SEVERIN 3874 za 120 zł i dać podkładkę pod żarno zrobioną z filcu lub puszki.
« Ostatnia zmiana: 11 Grudzień 2013, 12:27:36 wysłana przez Twolipan »

mek

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 10 Grudzień 2013, 23:37:32 »
Cytat: donkiszot w 05 Grudzień  2013, 14:42:26

Cytat: DrUsagi w 05 Grudzień  2013, 09:25:56

Severin za około 350 PLN

190 zł jak podają wszystkie żródła na allegro, można i próbować taniej.

Dziwne, bo u mnie na allegro wyskakują same za ok. 250 (oczywiście mówię o nowych). Ja kupiłam za 237 z darmową wysyłką i to była najniższa cena, jaką udało mi się znaleźć.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #57 dnia: 11 Grudzień 2013, 00:05:05 »
wersję SEVERIN 3874 za 120 zł i dać podkładkę pod żarno zrobioną z filcu lub puszki.
Tak, rzeczywiście, filcowa podkładka w cudowny sposób zamienia płaskie ceramiczne żarna w żarna stalowe stożkowe. ::) :sciana:

« Odpowiedź #58 dnia: 11 Grudzień 2013, 01:11:32 »
]Dziwne, bo u mnie na allegro wyskakują same za ok. 250 (oczywiście mówię o nowych). Ja kupiłam za 237 z darmową wysyłką i to była najniższa cena, jaką udało mi się znaleźć.
A czy powystawowy z gwarancją za 139 zł  może być?
http://allegro.pl/niemiecki-zarnowy-mlynek-do-kawy-severin-km-3873-i3779092115.html
 Ewentualnie dużo zawyżona cena 190 zł?
http://allegro.pl/zarnowy-mlynek-do-kawy-severin-km3873-polecam-i3609282484.html
« Ostatnia zmiana: 11 Grudzień 2013, 02:06:59 wysłana przez Twolipan »

« Odpowiedź #59 dnia: 11 Grudzień 2013, 01:34:56 »
wersję SEVERIN 3874 za 120 zł i dać podkładkę pod żarno zrobioną z filcu lub puszki.
Tak, rzeczywiście, filcowa podkładka w cudowny sposób zamienia płaskie ceramiczne żarna w żarna stalowe stożkowe. ::) :sciana:

Szanowny donkiszocie, podążaj za mną:

1. Załaduj link http://www.severin.com/pl/Smakowanie-kawy/Mlynki-do-kawy/Mlynek-do-kawy-KM-3874
To firmowa strona producenta tego młynka z opisem KM3874
2. Kliknij po prawej koło "Instrukcja obsługi" link do PDF "Specyfikacja techniczna"
3. Zaczekaj, aż się otworzy.
4. Następnie skieruj ucz swych spojrzenie pod zdjęcie młynka i napis SEVERIN KM3874.
5. Znajdziesz tam tabelkę takiej oto treści:

Nazwa produktu         Młynek do kawy
Kolor / materiał czarno - srebrny
Moc ok. 100 W
Nr EAN 4008146387401
regulacja grubości mielenia
przygotowuje kawę do ekspresu do kawy
 możliwość ustawiania odpowiedniej ilości kawy w stosunku do planowanej ilości filiżanek kawy
przycisk Start
żarna ze stali szalchetnej
wyjmowany pojemnik na maks. 100 g zmielonej kawy
pojemnik na ok. 150 g kawy ziarnistej
antypoślizgowe, gumowe nóżki

Zwróć proszę uwagę na czwartą linijkę od dołu:
"żarna ze stali szalchetnej"

A teraz proszę zaprzestań tej czynności  :sciana: zanim zrobisz sobie krzywdę ;)
Podobnie radzę znaleźć jakiekolwiek dowody, że przy tym rozmiarze żaren w młynie na tym poziomie jakościowym są jakiekolwiek odczuwalne różnice w przemiale między żarnami płaskimi a stożkowymi. Oraz fizyczne działanie filcu kontra blachy jako podkładki.
Oczywiście tylko gdybyś zamierzał dalej ten temat poruszać:)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi