Dzień dobry
Ponieważ informacje dotyczące propozycji kliknięć na młynku Comandante są rozrzucone w różnych wątkach postaram się jakoś to uporządkować w tym wątku. Ułatwi to nowym użytkownikom, między innymi takim jak ja, jakiś punkt wyjścia do konkretnej metody.
W pierwszej kolejności należy zaznaczyć, że początkowe sugestie płyną wprost od producenta, który na swojej stronie internetowej prezentuj taki oto wykres:
uzupełniając go następującą informacją:
The recommended burr grades are:
5 - 10 Clicks for the preparation in the Ibrik
10 - 15 Clicks for Espresso
15 - 20 Clicks for preparation in a Bialetti
20 - 25 for preparation with a V60 filter
25 - 30 Clicks for the preparation in the Aeropress and French Press
30 - 35 Clicks for the Preparation in the Karlsbad Coffee Maker
Tymczasem postaram się zestawić informacje do których udało mi się dotrzeć tutaj na forum zamieszczając maksymalną ilość informacji o ile podano. Myślę, że każdy by mógł tutaj pisać o swoich przemyśleniach oraz klikach które według niego pasują do danej metody uwzględniając konkretną kawę.
Co do liczenia 0 w młynku Comandante. Różne osoby różnie liczą. Jedni liczą kliknięcia od początku, a drudzy liczą kliknięcia od odblokowania żaren. Są osoby które swoje kliknięcia podają jako dwie wartości np. 22(26). Oznacza to że mowa o 22 kliknięciach od odblokowania rączki lub 26 kliknięciach od całkowitego skręcenia żaren. A przyjmuje się, że przez 4 kliknięcia rączka nadal jest nieruchoma, stąd różnica 4. (mam nadzieję że nic nie pomieszałem
)
Niektórzy podają jak liczą inni nie, jeśli ktoś by miał wątpliwości przy każdej metodzie wskazany jest autor, można go zapytać jak liczył swoje kliknięcia.
Post ma charakter porównawczy, komparatystyczny. Ma służyć jako pomoc. Ponieważ przy kawie dużo się mówi, a na forum dużo się pisze, te informacje gdzieś w długich, monotonnych wątkach uciekają stąd moje zaangażowanie i praca. Jak będę zmieniał metodę zawszę będę mógł sam zajrzeć do swojego wątku
V60@szczympek
Kawa: Rwanda, Huye Mountain - Old Spike
Palarnia: Old Spike, Peckham, Londyn
Obróbka: Myta
Odmiana: Red Bourbon
Młynek: Comandante (27 klik)
Metoda: V60-02
17,5 grama, 240 ml, 92 C, 2:45m.
@untoldex
Ja też polecam tą Pacamare. Obecnie mam otwartą paczkę z wypału majowego (była mrożona).
U mnie wychodzi przepyszny napar malinowo/truskawkowy w V60-02.
Przepis Scott Rao, temp 97C, comandante 30 klik od momentu bez tarcia żaren (tak, bardzo grubo jak na dripa), czas 2:20 - 2:30.
@Drinker
pod dripa 250ml mielę na 24-25 kliku
@Jakub12
Drip: 24
Cupping@krystians
cupping na Comandante, to powinny być okolice 22-23 kliku od odblokowania żaren. 22 klik, 8,3g kawy zalewasz 150 g wody i po 4 minutach przełamujesz i zbierasz kożuch.
@dopeman
U mnie cupping to zwykle, według tego sposobu liczenia - 20,21 klik. 22 i 23 jest niedoparzone.
Areopress@szczympek
Pochodzenie: Huye Mountain, Rwanda
Palarnia: Old Spike, Peckham, Londyn
Obróbka: Myta
Odmiana: Red Bourbon
Młynek: Comandante (34 klik)
Metoda Coffee12
@karlin - Fellow Prismo
Mój najlepszy strzał Prismo:
Kawa El Salvador Finca San Ernesto od Gorana; 25 gram; zmielona na 13 kliku Comandante.
80 gram wrzątku (aeropress i filizanka wygrzane) - zwiększyłem ilość wody i kawy aby uzyskać większą stabilność temperatury .
Po zalaniu kawy 30 sekund mieszania szpatułką.
Po zakończeniu mieszania dodatkowe 45 sekund zaparzania.
@andy
Kraj: Gwatemala
Region: Huehuetenango
Metoda obróbki: Washed
Odmiana: Pache verde, bourbon, caturra
Wysokość upraw: 1650 - 1750 m n.p.m.
Mielonka: 25 klik z Comandante
Doza: 15g/200ml
Parzenie w AP: 30 sekund preinfuzja z ok 50g, zalewanie do końca i mieszanie przez 30 sekund + 10 sekund odczekania i przeciskanie ok 20-25 sekund.
@Jakub12
Aeropress: 32
The Gabi Master A@szczympek
U mnie juz zawsze preinfuzja, 18/300, 19(23) klik Comandante, 96 stopni, trzy i pół minuty. Rewelacja
@donkiszot
Co do klików na C40, poruszam się w zakresie 22(26)-28(32) -- czyli przelewowym, wiem, nie pomogłem
Kawiarka@andy
Woda podgrzana do ok 70°,
mielonka od Solberg & Hansen Brasil Fazenda Camocim Espresso (palona 25 września) wykręcona na Comandante przy 18 kliku,
zastosowałem dodatkowo filtr od AP między ciastkiem a górnym filtrem.
Przy ok 42 sekundzie mam rozpoczęcie ekstrakcji, która trwa do chyba 1:10.
Tygielek@szczympek
Pochodzenie: Huye Mountain, Rwanda
Palarnia: Old Spike, Peckham, Londyn
Obróbka: Myta
Odmiana: Red Bourbon
Młynek: Comandante (7 klik)
Chemex@SMaN
Póki co 600 ml z 38-40g kawy w jednym polaniu i przelew w okolicach 4min to był mój cel. Ok 35 kliku w Commandante na przemiał i woda 95-94c.
@Jakub12
Chemex: 38
Phin@mader
Dziś w dużym 340g zrobiłem sobie taki przelewik:
kawa Coffee Republic - Kenya Kirinyaga
doza 16g kawy 25 klik comandante
rozgrzałem phina i kubek
zasypałem i mocno ubiłem
zalałem woda, która miała tak z 90 stopni tak aby zrobić 30s preinfuzje i po tym czasie dolałem do pełna (nie dolewałem już później)
jakieś 6 min kapania
dolałem do 300ml w kubku
pięknie pachnie i smakuje owocowo.
@dopeman
W dużym 450ml - 28g przemiał jak do dripa 26-29k komendant - woda 94'C - zalanie na bloom - później zalanie do pełna, zawsze bez wagi. Zwykle 8-10min kapie. I zawsze dostaje 400 ml pysznej kawy.
EspressoComandante Iron Heart
@Mader
U mnie np. z comandante wygląda tak, że jak kawę mielę na 12 klikach to sypie nawet 19g. Jak mielę na 14 klikach to sypie 17g. Wszystko zależy od kawy.
Cold Brew@szczympek
Cold brew to cos wspaniałego. Z czego bym nie robił wychodzi piękna, owocowa, słodka, czysta kawa. I nieważne czy 8 czy 12 godzin - wychodzi piękna. Grube mielenie - 45 klików na Comandante, hario server i zasłoniete folia.
Najlepsze zawsze wychodzi z resztek, trochę starej Brazylii, trochę Etiopii, Kenii, Gwatemali i jakiś świeży Honduras i mamy bombę owocowa
Brewista Smart Dripper@drinker
Właśnie piję dripa z brewisty na filtrach brewisty, wszystko pomierzone u mnie wyglądało to tak:
30g kawy zmielone komendantem na 29 kliku, woda na 3 razy, ostatnia porcja do 500ml skończyłem polewać w 2:20 kapać skończyło u mnie w czasie 3;50. Otrzymałem w tym czasie 450ml naparu.
nawet zmierzyłem czas mielenia c40 i wyniósł on 55 sekund kręcenia spokojnym tempem
KalitaKalita Wave 185
@Szczympek
Kawa: Gardelli - Uganda Mzungu
21 gramów, 330 ml, mielenie drobne (23 comandante), 96 stopni, 2:45 czas.
3 zalania, najpierw 40g, później 80g i na końcu 130g. 94 stopnie, 16 gramów grubo zmielonej kawy, czas poniżej dwóch minut. Drobny przemiał odsiany.
Zachęcam do zamieszczania swoich przemyśleń