;

Autor Wątek: Jak ocenić ostrość żaren?  (Przeczytany 458 razy)

Offline prunt

  • Wiadomości: 78
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Ascaso ARC, V60-01, Chemex by Duka
  • Młynek: Nuova Simonelli Grinta, Comandante MK3 NB
Jak ocenić ostrość żaren?
« dnia: 04 Marzec 2018, 12:22:21 »
Jak ocenić stan żaren w młynku? Wyczyściłem dokładnie moją Grintę po 7 miesiącach używania. Zmieliła pewnie z 15, maks 20kg kawy. Wyjąłem żarna, obejrzałem. Nie są poszczerbione, ale jak ocenić czy są jeszcze ok (powinny być!). Przejechałem palcem, krawędzie czuć, ale skóry to nie pokaleczę. Dołączam zdjęcie dolnego żarna - https://ibb.co/h7cWYS

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 613
  • Pomógł: 1
  • Ekspres: V60, Kalita Wave, Chemex, Aeropress + Prismo, FrenchPress, Kubek :P
  • Młynek: C40 NitroBlade
Odp: Jak ocenić ostrość żaren?
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Marzec 2018, 13:33:27 »
Teoretycznie jeśli żarna są ostre to powinny produkować mniej pyłu. Chyba, że się mylę.
Poza tym jeśli kawa smakuje to po co drążyć? Spać nie możesz ;D?

Offline Jeżyk

  • Wiadomości: 1109
  • Pomógł: 33
Odp: Jak ocenić ostrość żaren?
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Marzec 2018, 14:52:47 »
Żeby cokolwiek oceniać "po zdjęciu", to trzeba mieć jakiś punkt odniesienia. Musiałbyś mieć zdjęcie takich żaren gdy były nowe. Nierówny przemiał, czy pył to nie tylko ostrość żaren, ale ich nierównoległość, czy mimośrodowość. Na tym z Twojego zdjęcia są ślady zużycia, jednak ostrości nie da się ocenić po fotografii. Jak robisz zdjęcia, to ustaw głębię ostrości tak, żeby było ostro na całym żarnie. Statyw i przesłona około 16 powinno załatwić sprawę.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Online Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1313
  • Pomógł: 9
  • Ekspres: Gastro 2 X 2 GR, Gastro 2 X 1 GR, Automat 2 GR / HX 10 L / elektrycznie ogrzewane grupy.
  • Młynek: Gastro Mix 85 mm, 2 X 75 mm, 2 X 64 mm, Zapylacz- mały stożek Graef CM 800
Odp: Jak ocenić ostrość żaren?
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Marzec 2018, 18:10:21 »
Na oko czy nawet na wystający paznokieć  ;) łatwo stwierdzić czy noże są wyszczerbione. Najważniejsza cześć żarna to ta cześć zewnętrzna. Ten element wykończeniowy jest najtrudniejszy do zdiagnozowania pod względem wady. Natomiast ostrość noży to głównie jest za sprawą kąta noża nacierającego na ziarno. Im bardziej jest kąt ostry bym nóż bardziej ostry. Wada, im bardziej będzie ostry nóż będzie też proporcjonalnie podatny na tępienie.

« Ostatnia zmiana: 11 Marzec 2018, 18:13:34 wysłana przez Tedi »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi

anything