Mam możliwość zakupu Faema Ambasador z 2005r z dwoma młynkami za 5200
lub Bezzere Ellise z 2003r za 4500 z młynkiem.Bezzera jest po kompletnym serwisie natomiast Faema przywieziona z Belgii i nie jest mi znany stan techniczny.
Co wybrać?
Może rozejrzeć się za czymś innym?
Co radzicie?
Bardzo proszę o pomoc bo sama nie ogarnę....
Na co bym zwrócił swoją uwagę, sprzęt:
1/ Ekspres z HX najlepiej 2GR z regulacją temperatury w poszczególnych grupach.
2/ Bojler min. 5 l.
3/ Znana Włoska marka, np. Faema, Cimbali, San Marco, Spaziale, Elekra ...
4/ Jak to możliwe, kupować najwyższy model danej firmy w tym okresie produkcyjnym.
5/ Po naprawie z odkamienieniem całego układu z wglądem na poszczególne wykonane prace i wymienione cześci.
6/ Gwarancja mile widziana nawet kilku miesięczna.
7/ Ekspres przed sprzedażą min. po tygodniowym teście na szczelność i poprawność działania.
8/ Min. 2 młynki z żarnami 64 mm na dwa typy paleń kawy.
--------------------------------------------------------
Nauka kawy. Koniecznie po kolei.
1/ Nauczyć się robić ją samemu z pomocą forum.
2/ Weryfikacja smaku z innymi kawiarniami polecanymi na forum.
3/ Kurs baristy na koniec. Przyda się, co dwie głowy to niejedna.
4/ Rozmowa z klientem przed podaniem kawy i po spożyciu tym bardziej.
5/ Punt nr. 4 (sprzęt- nauka) najważniejszy z wszystkich, zapewni przyszłość i dobrą jakościowo kawę.