Autor Wątek: Drip, czyli prosto i smacznie.  (Przeczytany 878273 razy)

Offline Shonsu Mężczyzna

• Ekspres: AP, V60
  • Młynek: Kinu M47 Simplicity
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2595 dnia: 24 Listopad 2020, 16:59:41 »
@Dawid_C ile gram na ile wody i w jakim czasie Ci się to przelewa? Jaki smak ma kawa zrobiona przez Ciebie?

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

Offline Kasper Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica
  • Młynek: OE Pharos 2, C-40 IH
« Odpowiedź #2596 dnia: 24 Listopad 2020, 17:00:05 »
A co to za kawa - to najważniejszy czynnik powodzenia lub jego braku. A może zwyczajnie przelew to nie Twój klimat?

Offline Dawid_C

• Ekspres: V60, Flair Pro 2
  • Młynek: C40 MK3, Jx-Pro
« Odpowiedź #2597 dnia: 24 Listopad 2020, 17:08:58 »
@Shonsu 22g kawy, 360g wody - dokładnie tak jak w przepisie. W zasadzie przebije się tylko gorycz, nic poza tym. Kawa przelewa się dosyć szybko, w zasadzie koło 2:30 już jest koniec, natomiast według przepisu przelew powinien zakończyć się w okolicach 3 minut. Jeśli dobrze myślę, powinienem w takim razie zmielić drobniej, ale czy gorycz nie będzie jeszcze większa?
@Kasper kawa to Rwanda coop.sholi ft z Manufaktury Kawy.

Offline Kasper Mężczyzna

« Odpowiedź #2598 dnia: 24 Listopad 2020, 17:13:36 »
A próbowałeś z woda 95C?
Nie trzymaj się też sztywno czasu 3 min. Spróbuj parę klików grubiej i wolniej polewać, zobaczysz co się stanie.

Offline Dawid_C

« Odpowiedź #2599 dnia: 24 Listopad 2020, 17:21:24 »
Tak, zazwyczaj daję sobie chwilę po zagotowaniu wody, tzn przelewam filtr, wylewam wodę i dopiero zalewam. Faktycznie spróbuję z grubszym mieleniem i jeszcze wolniejszym polewaniem.

Offline Kasper Mężczyzna

« Odpowiedź #2600 dnia: 24 Listopad 2020, 17:22:55 »
No to spróbuj też z taką bardzo gorąca, żeby tylko przestała bulgotać, 10 s po wyłączeniu czajnika.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #2601 dnia: 24 Listopad 2020, 17:24:18 »
Może poszukaj do polewania jakiegoś pojemnika z dziubkiem, ułatwi polewanie. A co do przepisu, to spróbuj takiego. Preinfuzja w stosunku 2 g wody na 1 g przemiału, delikatne mieszanie łyżeczką, polewanie w trzech równych porcjach co 30 sekund, ostatnia startuje 1.30, delikatne mieszanie poprzez kołysanie dripperem po pierwszym polaniu. Koniec ekstrakcji 2.30 minuty, temperatura wody 92 - 95°C. Której kawy używasz?
« Ostatnia zmiana: 24 Listopad 2020, 17:26:31 wysłana przez WS »

Offline Dawid_C

« Odpowiedź #2602 dnia: 24 Listopad 2020, 17:26:38 »
@Kasper @WS - bardzo Wam dziękuję za rady! Jutro w takim razie będę próbował i zobaczymy co z tego wyjdzie, dziś już chyba więcej nie dam rady wypić  :)

Aktualnie piję rwandę coop sholi z Manufaktury Kawy.

Offline Shonsu Mężczyzna

• Ekspres: AP, V60
  • Młynek: Kinu M47 Simplicity
« Odpowiedź #2603 dnia: 24 Listopad 2020, 17:57:00 »
Hmm dla mnie ten czas nie jest zły, może mógłby być dłuższy. Jakiego koloru masz filtr? Pytam bo przy brązowym szybciej się przelewa niż przy białym. Ja używam 20g na 300-320ml, 96 stopni C, polewam 60ml co 35 sekund i jest dobrze, ale przy brązowym filtrze wg mnie jest gorzej bo za szybko mi przelatuje. Jeśli czujesz gorycz to albo mniejsza temperatura(masz termometr?), albo grubszy przemiał. Jeśli zaczynasz dopiero zabawę z kawą to taka z dripa w ogóle inaczej smakuje. Parę miesięcy temu gdy zaczynałem nie wiedziałem czy smak jest dobry, był po prostu inny, nie wiedziałem że tak kawa może smakować. Bo smak może być gorzki orzechowy na początku, a pod koniec picia przechodzi w kwasowość owocową, przynajmniej dla mnie. Wg mnie najlepiej z grubszego przemiału schodzić w drobniejszy i tak sprawdzać różnicę w smaku. Zmiany w ustawieniach młynka dokonuj co kilka kresek, bo jeśli będziesz zmieniał co millimeter czy dwa to tak tego nie wyczujesz.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

Offline Dawid_C

« Odpowiedź #2604 dnia: 24 Listopad 2020, 18:12:08 »
Aktualnie mam białe filtry, te pakowane po 40. Spróbuję zwiększyć grubość przemiału, może faktycznie da to inny efekt. Wcześniej piłem jedynie kawę z automatu i używałem ziaren z marketu. Na moim aktualnym poziomie - nie widzę dużych różnić między automatem a przelewem, także chyba ewidentnie nie idzie mi tak jak powinno. Przygodę z alternatywami zacząłem stosunkowo niedawno, zatem jak widać dużo nauki przede mną.

Offline Kelsier Mężczyzna

• Młynek: MYM54
« Odpowiedź #2605 dnia: 24 Listopad 2020, 18:19:58 »
Kawa, którą masz ma w sobie naprawdę bardzo mało goryczki niezależnie od sposobu zaparzania, więc spróbuj zastosować się do rad napisanych powyżej żeby trochę zmienić swój sposób przyrządzania. Najlepiej chyba będzie jeśli dopracujesz jeden sposób do perfekcji, ale gdybyś już stracił nadzieję to próbowałem tę kawę w wielu przepisach i najsłodsza wychodzi dla mnie w przepisie 4:6 Kasuyi (znajdziesz na pewno w internecie). Gdybyś chciał spróbować to pamiętaj tylko, że mielenie do niej jest naprawdę grube jak na dripa i u mnie podchodzi pod french press

Offline Kasper Mężczyzna

« Odpowiedź #2606 dnia: 24 Listopad 2020, 18:31:02 »
Ja ze swojego doświadczenia nie polecam na początek stosowania wymyślnych metod typu 4:6. Będziesz się skupiał na trudnej technice zamaist na podstawach.  Rób metodą Hoffmana albo zalewaj porcjami jak było pisane wyżej. Żongluj temperaturą w zakresie 95-99, grubością przemiału i "agresywnością" polewania. Objętość i czas trwania bloomingu niech na razie będzie niezmienny. Spróbuj na początek kaw podobnych do tego z czym miałeś do czynienia wcześniej czyli jakieś Brazylie palone pod przelew.

Offline ralph Mężczyzna

• Ekspres: DeLonghi EC 685, V60-02, AP, CD, Bialetti 4tz
  • Młynek: Severin KM 3873, C40 MK3
« Odpowiedź #2607 dnia: 24 Listopad 2020, 18:36:18 »
W dalszym ciągu nie mam konewki (jest w planie)

To nie ciąża, nie planuj tylko zamawiaj ;) - melitte kupisz już za ok 60zł a elektryka z termometrem za ok 100zł (albo zapytaj na forum może ktoś odda za pare złotych jakąś niepotrzebną). Obstawiam, że ta gorycz u Ciebie bierze się w dużej mierze z tego powodu - nadmierne wzburzanie kawy w trakcie polewania powoduje właśnie taki efekt nadmiernej goryczy, oczywiście można wyeliminować ten efekt bez kupowania "konewki" ale po co się męczyć ;)
...żeby być starym i mądrym, najpierw trzeba być młodym i głupim...

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #2608 dnia: 24 Listopad 2020, 18:45:38 »
Zrób zdjęcie tego co zostaje w filtrze po przelaniu. Zobaczymy grubość i zapylenie. Ale Q2 powinien dawać całkiem równy żwirek. Kawa powinna być pocięta na wyraźne granulki ok 1mm średnicy.

Offline Dawid_C

« Odpowiedź #2609 dnia: 24 Listopad 2020, 19:05:50 »
@Kelsier - w takim razie wychodzi, że zdecydowanie za drobno mielę skoro potrafię tak bardzo zepsuć jej smak.
Zdjęcie zrobię jutro po przelaniu i wtedy wrzucę. Z dziś mam jedynie przed zalaniem.
« Ostatnia zmiana: 24 Listopad 2020, 19:13:37 wysłana przez Dawid_C »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi