Dziś właśnie oglądałem dwa filmy:
bardzo fajnie i prosto opisał to Scott:
h_ttps://www.youtube.com/watch?v=c0Qe_ASxfNM
W drugim James Hoffmann
h_ttps://www.youtube.com/watch?v=AI4ynXzkSQo
Fajnie wytłumaczył to żeby zaczynać od grubszych przemiałów i mielić drobniej do momentu gdy w kawie zaczynasz czuć kwasek, goryczkę, wtedy delikatnie cofać ustawienia młynka tak aby nie było tego już czuć. Uważa że w ten sposób można osiągnąć najlepszą ekstrakcję.
Obaj mówią żeby zaraz po zalaniu wodą na preinfuzję skorzystać z łyżeczki do tego aby woda jak najszybciej dotarła do całości przemiału i nie chodzi tu koniecznie o energiczne mieszanie.
Ogólnie wszędzie zaleca się zaczynać od stosunku 6g kawy na 100 ml wody. Temperatura jak najwyższa byle nie gotująca się woda bo i tak sporo traci się na cieple które oddaje dripper do otoczenia.
PS.też dopiero co zaczynam
.
PS2. musiałem wstawić _ bo nie mogę załączać jeszcze linków.