;

Autor Wątek: Drip, czyli prosto i smacznie.  (Przeczytany 327838 razy)

Offline Navi

  • Wiadomości: 47
  • Ekspres: Cma Astoria Cke
  • Młynek: Rancilio Rocky
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2370 dnia: 10 Luty 2020, 08:24:13 »
Chciałbym coś prosto i powtarzalnie. Clever to chyba zbyt podobnie będzie to ekspresów przelewowych na których próbowałem dotychczas i rezultat był kiepski. Przypominam, że chodzi o max. 120ml

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 486
  • Ekspres: v60, Chemex, Melitta, Aeropress, Phiny, Tygielek, FP, moka i brikka, kompresso
  • Młynek: FeldGrind, C40
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2371 dnia: 10 Luty 2020, 10:40:55 »
a mi sie wydaje, że przy takich pojemnościach przelew nie będzie najszczęśliwszym pomysłem, nie konkretnie któryś dripper, ale samo przelewanie. Docelowe 120ml kawy sprawia, że 8-10 gramów przelewasz ~130-140ml wody, czyli małe płytkie łoże fusów, będzie wrażliwe na polewanie. I to mówimy maksymalnie, czyli o górnej granicy, 6g/100ml to ekstra skil-punkty będą ;) Nie mówię, że się nie da ale np w v60 robiłem 12/200 i było to specyficzne :)

Moim zdaniem V60 i inne otwarte dripery będą wymagały cackania się przy polewaniu i drobnego na tyle przemiału, żeby nie spłyneło to w minutę. W kalicie wave nie jestem pewien, nie znam tej mniejszej, ale porównując podawane pojemności z dużą, to nie widzi mi się, żeby tyle kawy utworzyło sensowną warstwę na dnie. Najlepszym chyba będzie Melitta 102, aktualna jej wersja z 1 dziurką sprawi, że to ona będzie miała decydujące zdanie o prędkości przepływu, więc kawa będzie miała szansę się zaparzyć. U nas melitta sprzedaje tylko 102 i 1x4, z innych rynków czy z demobilu są i mniejsze drippery typu 100, ale nie wiem jak z filtrami do nich będzie, więc raczej nie warto.

Też myślałem o cleverze, on się będzie znacząco różnił od ekspresów przelewowych, powinien się sprawdzać przy takich pojemnościach, chodź nawet do połowy go nie zalejesz, ale bez wątpienia za najlepsze do tego zadania wybrał bym aero i phina. Jeżeli chcesz cięższy napar, to phin jest idealny rozmiarem i pasuje na filiżankę, nie potrzeba dodatkowych naczyń, aero daje ci za to pełną uniwersalność.

Dlaczego konkretnie chcesz jedną filiżankę przelewu z dripa? skoro masz oba, moim zdaniem najbardziej pasujące metody, to co w nich ci nie odpowiada? może wystarczy którąś z nich zmodyfikować?
« Ostatnia zmiana: 10 Luty 2020, 10:43:43 wysłana przez trez »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7207
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2372 dnia: 10 Luty 2020, 10:45:07 »
o phin jest idealny rozmiarem i pasuje na filiżankę

 :taktak:

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 111
  • Ekspres: PL042EM, V60 _02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Chemex, Mok 2tz i 4tz , Mizudashi , Barista , V60 Decanter, ...
  • Młynek: Wscg-2 , KG-89 , Skerton , XEO 45 , MyM54
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2373 dnia: 10 Luty 2020, 11:10:08 »
Smaki determinuje ziarno dużo bardziej niż sposób przelewania.
Gabi będzie dobrym wyborem, szczególnie jeżeli nie masz konewki.
Do rozważenia jeszcze AP.

Gabi master A jest stworzony na jedna "małą kawkę".

gabi.png
Jak pisali poprzednicy rozwiązuje problem temperatury, konewki i całej reszty, choć wiadrem ciężko byłoby nalać celnie, albo garnkiem :)

Cena jest średnio zachęcająca bo to około 100 zł i filtry później kosztują około 30 zł/100szt.

Więc może faktycznie Phin?
« Ostatnia zmiana: 10 Luty 2020, 11:19:01 wysłana przez Heniutek »

Offline Navi

  • Wiadomości: 47
  • Ekspres: Cma Astoria Cke
  • Młynek: Rancilio Rocky
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2374 dnia: 10 Luty 2020, 11:18:45 »
Dzięki za fachowe porady - szukam nowych dróg po prostu. Phina używam od 8 lat i jest na pierwszym miejscu u mnie, ale czasem brakuje mi lekkości oraz wyraźniejszego oddzielenia nut.

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 111
  • Ekspres: PL042EM, V60 _02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Chemex, Mok 2tz i 4tz , Mizudashi , Barista , V60 Decanter, ...
  • Młynek: Wscg-2 , KG-89 , Skerton , XEO 45 , MyM54
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2375 dnia: 10 Luty 2020, 11:24:13 »
Mam jeszcze coś takiego, jak zapomnę filtrów do pracy to robię sobie w tym.

Barista & Co - OneBrew Black

barista.jpg

Nie jest źle pod warunkiem, że nie ma dużo pyłu w zmielonej kawie.

Cena około 100 zł na desku.




Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3313
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2376 dnia: 10 Luty 2020, 12:19:02 »
@Navi
Proste, powtarzalne i intensywne o 5 rano, charakterystyka w stronę czekolady w ilości 120 ml max. :) Jesteś pewien, że to musi być przelew? Bo dla mnie od razu przychodzi na myśl moka w rozmiarze 3 tz albo AeroPress, ale skoro nie lubisz plastiku to zostaje kawiarka :)
« Ostatnia zmiana: 10 Luty 2020, 12:22:31 wysłana przez krystians »

Offline Kasper Mężczyzna

  • Wiadomości: 91
  • Ekspres: Bezzera Magica, V-60
  • Młynek: OE Pharos 2, C-40 IH
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2377 dnia: 10 Luty 2020, 22:34:57 »
Odnośnie wody. Poza łącznym stopniem mineralizacji ważniejszymi pierwiastkami wpływającymi na smak kawy są Mg i Ca --> tyle wiem. Pytanie jakie są rekomendowane ich ilości oraz stosunek jednego do drugiego? Czy może są inne pierwiastki mające większe znaczenie?

Do zastanowienia sprowokowało mnie kupno wody o bardzo małej zawartości Ca i Mg (odpowiednio 2.0 i 1.22) przy stosunkowo dużej mineralizacji 1050 mg/l. Wiem, że Kryształ Żywiecki, ale może są jeszcze inne ciekawe drogi do odkrycia...

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1108
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2378 dnia: 11 Luty 2020, 21:06:55 »
W wodzie do kawy/ herbaty unikałbym żelaza, a skład 1050 do twardośći węglowej 30 to raczej bardzo dziwne i niewiarygodne (chyba że to żelazo itp. minerały).
Magnez zawsze lepiej od wapnia, ale w naturalnych wodach raczej nie będzie dominacji...

Offline Perzua Mężczyzna

  • Wiadomości: 359
  • Ekspres: Bezzera Matrix, Kalita
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2379 dnia: 14 Luty 2020, 20:41:58 »
Rozumiem, że tylko Gabi to urządzenie raz zalać i zapomnieć ? No, jeszcze phin ze znanych mi.

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 1698
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Reneka Techno DualBoiler PID
  • Młynek: Compaq A-8 ( ø83 mm )
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2380 dnia: 14 Luty 2020, 22:19:06 »
Np taki Cilio Drip-Master też się zalewa na raz i zostawia. Wyłącza się sam po czterech minutach.




Offline Perzua Mężczyzna

  • Wiadomości: 359
  • Ekspres: Bezzera Matrix, Kalita
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2381 dnia: 15 Luty 2020, 09:03:05 »
Super to wygląda ale drażni mnie plastik ... Mam V60 (porcelana i miedź) i Kalitę (porcelana i stal). Nie mogę jakoś tego przełknąć. Szukam dla żony takiego prostego przelewu, bo ona rana nie może za dużo wysiłku w to wkładać.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7207
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2382 dnia: 15 Luty 2020, 10:12:01 »
To chyba jakiś ekspresik przelewowy? To są banalne urządzenia a bardzo wdzięczne.

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3313
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2383 dnia: 15 Luty 2020, 11:26:31 »
Wygląda ciekawie to urządzonko. Nie próbowałem, ale jak dla mnie o 5 rano, to może być najlepszy drip na świecie. :)

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 111
  • Ekspres: PL042EM, V60 _02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Chemex, Mok 2tz i 4tz , Mizudashi , Barista , V60 Decanter, ...
  • Młynek: Wscg-2 , KG-89 , Skerton , XEO 45 , MyM54
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2384 dnia: 15 Luty 2020, 11:47:39 »
Np taki Cilio Drip-Master też się zalewa na raz i zostawia. Wyłącza się sam po czterech minutach.





Cena 300+, fajnie wyglada, na baterie, prysznic sie wolno kreci ruchem po okręgu ( bodajze 3 obroty na minute),  woda leci z 3 otworów.
Jest jeszcze wersja z dzbankiem termicznym z podwójnymi ściankami.
Edit:
Piszą, że Dripper jest z tritanu.
Jak wrażenia z używania i smaku kawy?
« Ostatnia zmiana: 15 Luty 2020, 11:57:32 wysłana przez Heniutek »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi