Jeszcze w temacie temperatury. Zrobiłem kilka testów i mierzyłem temperaturę w dripperze.
Doza 22g. Woda 360g.
Woda w czajniku: temp 92C, Bonavita 1L
Dripper plastikowy: namoczenie filtra ok 100ml wody (polewanie ok 5s)
Dripper porcelanowy: namoczenie filtra + rozgrzanie ok 800ml wody (polewanie ok 30s)
#1. Metoda Rao (preinf 45s, 65g wody) .
Plastikowy V02.Czas pomiaru:
0:15 - 73 C (zaraz po zamieszaniu)
0:45 początek polewania
1:00 - 88 C1:30 - 88 C (koniec polewania)
2:20 - 88 C
2:25 - 87 C (koniec zaparzania, woda spłynęła)
Końcowa temperatura wody w czajniku: 90 C
#2. Metoda "4 zalania" (preinf 30s, 44g wody, każde polewanie 80g wody).
Plastikowy V02.0:10 - 60 C (po zalaniu preinfuzji)
0:30 - pierwsze polewanie
0:45 - 73 C
1:00 - drugie polewanie
1:15 - 80 C
1:30 - trzecie polewanie
2:00 - 87 C i czwarte polewanie2:10 - 88 C
2:20 - 87 C
3:20 - 87 C (koniec zaparzania, woda spłynęła)
Końcowa temperatura wody w czajniku: 89 C
3#. Metoda Rao. Porcelanowy V02.0:15 - 83 C0:45 początek polewania
1:00 - 86 C1:10 - 88 C
1:30 - 89 C (koniec polewania)
1:50 - 88 C
2:35 - 87 C (koniec zaparzania, woda spłynęła)
Końcowa temperatura wody w czajniku: 90 C
Wnioski Rao vs "4 zalania"- w obu metodach zaparzamy w temperaturze 88 C przez około 1 min 30 sek (Rao od 1:00 do 2:25, '4 zalania' od 2:00 do 3:20)
- w Rao początkowo jest wyższa temperatura ale przez krótszy czas
- w kilku zalaniach początkowo jest niższa temperatura ale przez dłuższy czas
- zarówno czas i temperatura wpływa na ekstrakcję dlatego te początkowe fazy mogą się pod tym kątem wyrównać
Wnioski plastik vs porcelana- preinfuzja w rozgrzanym porcelanowym dripperze jest w dużo wyższej temperaturze (aż o 10 C)
- reszta bardzo podobnie
Wnioski ogólne- co ciekawe, zalana woda w dripperze wcale tak szybko nie stygnie
- czym więcej wody w preinfuzji, lub rozgrzany porcelanowy dripper, to zaparzanie rozpoczyna się w dużo większej temperaturze
A tak mierzyłem temperaturę, miernik z Ikea: