Hejka.
Nie da się ukryć, że wkręciłem się mocno w świat kawy. Zajęło to niecałe 2 miesiące, ale udało mi się skutecznie przekonać wiele osób z mojego otoczenia do kaw "specialty". Niektóre z nich, które piły do tej pory, przez lata, głównie Jacobs Kronung, na sam zapach kawy instant wykrzywiają już buzię
Codziennie czytam różne polsko- i anglojęzyczne serwisy oraz fora, książki (m.in Iki Graboń) i chłonę wiedzę. Aby szybciej tę wiedzę przyswajać stworzyłem też na fb fanpage KawaJestOwocem gdzie edukuję siebie i podobne mi osoby w temacie kawy, korzystając z wielu źródeł wiedzy (m.in to forum, PopularCoffee.pl, blogu coffeedeskowego, perfectdailygrind.com i innych).
Co ciekawe, udało mi się częściowo uświadomić jedną z lokalnych kawiarni, która do tej pory serwowała zwykłą "Arabikę z robustą" - kilka razy przygotowywałem im kawę w Aeropressie (na miejscu) i obserwowałem ich reakcję, gdy po raz pierwszy próbowali jak smakuje prawdziwa kawa. Można powiedzieć, że dzięki mnie otwierają się na alternatywne metody zaparzania kawy i kawę specialty - mają w planach już szkolenia z tego zakresu
Ale do rzeczy - pomyślałem, że fajnie by było robić cykliczne spotkania przy kawie. Założenie jest takie, że mam lokum do którego mógłbym zapraszać 6-8 osób na raz i razem byśmy próbowali różnych kaw (specialty) i różnych metod zaparzania. Na początku koszty zakupu kawy wziąłbym na siebie oraz sam proces jej parzenia, później starałbym się aby osoby przychodzące coś od siebie również przynosiły (np. kawę, urządzenia). Do tego jakieś ciasto i rozmowy okołokawowe.
Tylko chciałbym to zrobić z głową. Obecnie posiadam tylko Frenchpressa, Aeropress i młynek ręczny, niebawem będę miał również najprawdopodobniej Wilfę Svart CGWS-130B (na zakup której namówiłem szefów w firmie
), kilka kaw od Mastro Antonio, Gorana, Gardelliego i Mk Fresh. Widzicie sens aby za pomocą tego zestawu przygotowywać po filiżance lub dwóch kawy dla 5-6 osób (na początek) ?
Na pewno część z obecnych na forum osób ma jakieś doświadczenie w tym zakresie, byłbym wdzięczny za pomoc.
W przyszłości chciałbym rozwinąć te spotkania do takiego stopnia, aby kupować za zebrane pieniądze kawy od najlepszych polskich palarni (lub może nawiązać jakąś współpracę z wybranymi celem dostarczania niewielkich próbek kawy na takie spotkania) oraz być może zaprosić jakichś baristów, którzy byliby wstanie ładnie wprowadzać ludzi w te tematy.