;

Autor Wątek: Fellow - Prismo. Dodatek do Aeropressu  (Przeczytany 12472 razy)

Offline Deskowy Mężczyzna

    • Coffeedesk.pl
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1226
  • Pomógł: 18
    • Klikaj tutaj po dobrą kawę!
  • Ekspres: La Marzocco, Promac, Jura, Bonavita, Moccamaster.
  • Młynek: Mazzer, Eureka, Baratza, Wilfa, Hario, Porlex, Rhinowares
Odp: Fellow - Prismo. Dodatek do Aeropressu
« Odpowiedź #165 dnia: 05 Wrzesień 2018, 08:27:12 »
Nie wiem czy było "nie tak" -- było jak do espresso. W sumie fajny przyrząd, aczkolwiek espresso to espresso -- również w sensie efektywności procesu ekstrakcji, wykorzystania kawy, chyba nie ma sobie równych ;).
To prawda, dlatego kawa z prismo to taki produkt espresso podobny. Dla mnie jest wygodniejszy w obsłudze i bardziej odporny na błędy niż kawiarka.



www.coffeedesk.pl - Rabat dla forumowiczów z kodem: Wszystkookawie - 5% rabatu na wszystko.

Offline xcracerpl

  • Wiadomości: 34
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: v60, aeropress, prismo, g.a.t. 3tz, tygielek, mizudashi
  • Młynek: Quito, żarnowy elektryk
Odp: Fellow - Prismo. Dodatek do Aeropressu
« Odpowiedź #166 dnia: 05 Wrzesień 2018, 13:28:50 »
Ale zużywa więcej kawy niż kawiarka ;) Ostatnio wróciłem do ciemniejszych kawek zamiast z kawiarki, to z aeropressu z papierowym filtrem, za to dla odmiany do Prismo grubiej mielę jasne, myte Afryki. I bardzo fajne i rześkie to wychodzi. Tylko trzeba delikatniej cisnąc, bo jak się w takiej wersji oprzeć na strzykawie tak jak do "prismo-espresso", to można wpaść do sąsiadów piętro niżej razem z filiżanką, aeropressem i całą resztą ;)

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 651
  • Pomógł: 6
  • Ekspres: LaMa Strada, Gabi, v60, Kalita 101, aeropress, Frenchpress, clever, tygielek, moccamaster
  • Młynek: Comandante, Ek43, mythos one, Rhinowares
Odp: Fellow - Prismo. Dodatek do Aeropressu
« Odpowiedź #167 dnia: 15 Wrzesień 2018, 13:18:45 »
Ostatnio eksperymentuje z prismo i... niedługo opisze to tutaj. Może być mała „rewolucja” ;)

Używam ostatnio do metody standardowej, kawa wydaje się pełniejsza. Jako, że kawa nie kapie to przemiał jaki jak w metodzie odwróconej.



Mały spoiler od @mr_blend ale to dobry kierunek.
Przemiał może troszeczkę drobniejszy niż do v60, prismo i papierowy filtr.
16 gramów, 240 ml, 94 stopnie, aeropress metodą klasyczną.
Szybkie zalanie, 45 sekund czekania, zamieszanie, 45 sekund przeciskania.
Napar podobny do tego z Kality. Pełne body, intensywna słodycz, balans.
Dlaczego to w cudzysłowie rewolucja?
Trzy razy krótszy czas ekstrakcji no i właściwie brak mycia, bo to aeropress ;)
Ten przepis wygrał całkiem niedawno na lokalnych, nieoficjalnych zawodach brewers w których startowali bariści z pasją, a nie pieniędzmi.

Offline lucasd

  • Wiadomości: 894
  • Pomógł: 5
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Fellow - Prismo. Dodatek do Aeropressu
« Odpowiedź #168 dnia: 16 Wrzesień 2018, 23:16:18 »
Szczympek Rozgrzewasz aero?
Bo 94 na rozgrzanym i nie to jak 94 i 84-89 ;)

Też obecnie prismo używam w podróży, ale do klasyki a nie pseudo-spresso (testy pokazywały mi ekstrakcję tylko na poziome 15-16%).

P.S> ratio 6.66 ciekawe

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi