Autor Wątek: DeLonghi DEDICA KG520.M vs Ascaso I2 mini a espresso  (Przeczytany 7018 razy)

Offline Esso84

• Ekspres: Gaggia Baby
DeLonghi DEDICA KG520.M vs Ascaso I2 mini a espresso
« dnia: 02 Luty 2018, 18:21:46 »
Hi,
Właśnie padł mój młynek i szukam kolejnego. Do tej pory miałem sprzęt DeLonghi do 300 zł, który tuningowałem pod espresso.
Teraz szukam lepszego młynka do 800-900 zł i niestety nigdzie nie mogę znaleźć ocen modelu DeLonghi DEDICA KG520.M w kontekście właśnie przydatności do robienia espresso.
Jeśli ktoś ma doświadczenie, wiedzę, słyszał plotki...proszę o informację. Jak w temacie, rozważam jeszcze Ascaso I2, ale DeLonghi bardziej mi się podoba, itd.
Będę wdzięczny za cokolwiek w temacie.
Pozdrowienia

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: DeLonghi DEDICA KG520.M vs Ascaso I2 mini a espresso
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Luty 2018, 19:48:49 »
niestety nigdzie nie mogę znaleźć ocen
Bo to świeżynka.

Offline Eilchner

• Ekspres: Rancilio Silvia, Aeropress
  • Młynek: Comandante Iron Heart
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Luty 2018, 20:13:15 »
Popatrz na Baratza Sette 30AP.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Luty 2018, 20:15:57 »
Te żarna to wyglądają jak z Wilfy za 400zł. Kilka ustawień do espresso to trochę mało. Delonghi nie wycenia swoich młynków nisko, więc nie spodziewałbym się niczego specjalnego. W tej cenie, to chyba najlepiej dołożyć 100zł i kupić Ascaso i1 mini, Baratzę AP 30,  lub jakąś używkę najlepiej gastro jeśli jest taka możliwość. Ewentualnie jakieś ręczne stożki.
« Ostatnia zmiana: 02 Luty 2018, 20:17:58 wysłana przez krystians »

Offline xcracerpl

• Ekspres: v60, aeropress, prismo, g.a.t. 3tz, Bialetti z E&B Lab, tygielek, mizudashi, Brewista Smart Dripper, Chemex
  • Młynek: C40 MK4, Quito, Wilfa
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Luty 2018, 22:59:35 »
Na Seattle Coffee Gear mówili, że do tanich ekspresów z "super cremą" jest ok, ale przy grubszych przemiałach daje bardzo niejednorodne efekty, więc to raczej nic "a'la wilfa".

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Luty 2018, 23:15:15 »
Nivona za 300 zł mieli wystarczająco drobno do espresso, ale ustawień za mało.Wilfa też nie nadaje się do espresso, nie wiem czy aż tak grubo mieli jak ten delong, ale cudów na grubym końcu w przemiale z wilfy też nie ma. W każdym razie za te pieniądze można kupić zdecydowanie lepsze młynki.
« Ostatnia zmiana: 02 Luty 2018, 23:17:48 wysłana przez krystians »

Offline Esso84

« Odpowiedź #6 dnia: 03 Luty 2018, 11:04:41 »
Nivona za 300 zł mieli wystarczająco drobno do espresso, ale ustawień za mało.

Chyba jestem zbyt zielony w temacie. Co to znaczy, że ustawień za mało? Chodzi o dostosowywanie przemiału do gatunku kawy? Choć dwa zdania pls.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Luty 2018, 11:21:27 »
Do espresso jest potrzebny szeroki zakres regulacji, w Nivonie jest stopniowy i może się okazać, że nie da się zrobić z tego espresso.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Luty 2018, 15:59:22 »
Chodzi o dostosowywanie przemiału do gatunku kawy?
Dobrze by było gdyby trzeba było dostosować tylko do gatunku. Większość osób tutaj na forum pije wyłącznie jeden gatunek, a w powszechnym użytkowaniu mamy raptem dwa i różne ich mieszanki. Niestety lub stety, kawa, cały czas ulega zmianom w czasie. W związku z tym może być tak, że tą samą kawę trzeba będzie zmielić trochę inaczej. Zmiany te są dość małe, dlatego młynek do espresso musi pozwalać na dokładne ustawienie grubości przemiału. Młynki Ascaso mają bardzo dokładny płynny mechanizm regulacyjny, nie mniej i-2 jest absolutnym minimum do espresso natomiast i1 choć w tej samej obudowie ma zupełnie inne żarna, które dają znacznie lepsze rezultaty. Taki młynek jak Nivona ma zaledwie kilka stopni regulacji dla tak drobnego przemiału jak potrzeba do espresso. Dlatego nie jest to urządzenie które można by uznać za odpowiednie do wykonania espresso.

Zmiana kawy w młynku to prawie pewne, że trzeba zmienić również grubość przemiału, nawet gdy z jednej i drugiej robimy cały czas espresso. Poczytaj sobie wątek o espresso to zrozumiesz. http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=844
« Ostatnia zmiana: 03 Luty 2018, 16:42:26 wysłana przez krystians »

Offline Esso84

« Odpowiedź #9 dnia: 03 Luty 2018, 22:30:33 »
Poczytaj sobie wątek o espresso

THX za wątek. 100% cukru w cukrze. Doszedłem do 4 strony i zaczynam ogarniać temat...tak przynajmniej mi się wydaje :-)
A co będzie przy 168-mej?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi