Autor Wątek: Młynek do 300zł ( espresso, kawa z mlekiem)  (Przeczytany 8186 razy)

Offline baconp

Młynek do 300zł ( espresso, kawa z mlekiem)
« dnia: 24 Styczeń 2018, 21:16:05 »
Cześć

Od niedawna jestem posiadaczem expresu ciśnieniowego saeco poemia Hd8423. Poszukuję młynka żarnowego do 300zł. Piję espresso, albo dolewam do niego spienionego mleka i taką piję oto kawę w kubku. Dopiero wkraczam w ten świat. Obecnie kupuję albo kawę mieloną albo mielę w młynku elektrycznym, raz wychodzi za kwaśna raz za gorzka i chciałbym to uporządkować. Przeczytałem sieć o expresach, młynkach i już wiem że lepiej postawić na lepszy młynek niż express. W młynkach niestety przeraziła mnie cena od której powinno się zacząć, dlatego chciałbym zacząć od czegoś tańszego. Na początku nastawiłem się na delonghi kg89 lecz po przeczytaniu forum sporo pojawia się obcych nazw, których nie widuje się w marketach sieciowych. Odpuściłem już KG89 i tak dzięki wam pojawił się pomysł w tym budżecie na

1.Severin KM3873
2. Nivona Cafe Grano 130

Czy jest jeszcze coś w tej cenie, czy po prostu odpuścić te modele?

Pozdrawiam:)

Offline Lukas.troch Mężczyzna

• Ekspres: Kawiarka bialetti kawiarka Fagor, ekspres przelewowy, ekspres Zelmer Piano, ekspres Senseo, ekspres tchibo, Hario V60, AeroPress,
  • Młynek: Severin km3874 Severin KM3873
Odp: Młynek do 300zł ( espresso, kawa z mlekiem)
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Styczeń 2018, 21:30:48 »
Kupuj na początek severina km3873 będziesz zadowolony !  :) Ja jestem zadowolony z niego  [emoji106]

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Styczeń 2018, 22:04:16 »
Nivona chyba powinna móc drobniej zmielić.

Niemniej wahania smaku mogą wynikać z nieprzewidywalnej temperatury zaparzania.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Styczeń 2018, 01:14:16 »
Myślę że z dostępnych u nas młynków to Nivona albo może używany Ascaso i2. Ascaso lepsząregulację ma do espresso, Nivona bardziej uniwersalna do innych metod.
Ewentualnie z ręcznych  MYM51 (czyli timemore slim) na ali za $99 bądź wersja z lepszym żarnem GS1 za $109.

Na forum za 400 zł jest też do kupienia demoka.
http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=5314.msg128656#msg128656
« Ostatnia zmiana: 25 Styczeń 2018, 01:37:19 wysłana przez krystians »

Offline maro Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Move
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense, Mazzer Mini E
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Styczeń 2018, 08:51:43 »
Graef CM 702 bym rozważył. Kosztuje 299zł (Avans.pl, oleole.pl, electro.pl) a jakość tego sprzętu mnie zaskoczyła pozytywnie. Mam go w pracy ponad rok i oczywiście kilka osób mi się "gościnnie" pod niego podłączyło więc mieli sporo a śladów zużycia, luzów ZERO.

Offline baconp

« Odpowiedź #5 dnia: 27 Styczeń 2018, 23:16:44 »
maro.
Graef CM 702 wydaję się ciekawy bo mieli bezpośrednio do kolby. Niestety nie znalazłem w tej cenie 299zł ( avans, ole,electro) kosztuje 340zł. Gdzie znalazłeś za 299zł

donkiszot
Nivona Cafe Grano 130N  308zł ( skala zmielenia 1-16)
Piszesz że powinna drobniej mielić. Czy przy takim drobnym mieleniu nie zapcham sitka w expressie?
https: //www. coffeedesk. pl/product/779/Nivona-Cafe-Grano-130 w komentarzu ktoś napisał że to młynek alternatywny i do espresso już nie bardzo. Dlaczego skoro drobniej mieli?

http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=625.30
ciekawie też napisałeś o graef

Severin KM3873 koszt ok 270zł. Skala zmielenia 1-10. Szkoda że tylko biały. Express mam czarny. Mniej razi już po oczach Nivona.

Bardziej zależy mi na elektrycznym niż ręcznym. Chciałbym też w miarę do innych uniwersalnych zastosowań kaw ( przyjdą goście itp). Już przeczytałem na forum że ważne jest ratio itp a także by do espresso była najdrobniejsza lecz nie do końca wiem jaka skala zmielenia jest do jakiej kawy. Czy jest jakaś tabelka?

W moim expresie po 10s leci już jaśniejsza kawa i parzenie 25-30s powoduje że jest bardziej gorzka niż po 10s. Więc w sumie wyłączam pokretłem po 10s i dolewam spienionego mleka. Ta sama kawa "tchibo espresso milano style" kupiona zmielona jak i do zmielenia powoduje ten sam efekt. Od czego to zależy. W sumie wyczytałem że powinno się parzyć 25-30s

Obecnie myślę między Nivona a Graef. Który ogólnie z tych 3 młynków ma lepsze żarna
Znalazłem ciekawy trik co zrobić by kawa się nie elektryzowała po zmieleniu w pudełku
https: //www. youtube. com/watch?v=fZhe07ORb2Q
« Ostatnia zmiana: 27 Styczeń 2018, 23:54:14 wysłana przez baconp »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Styczeń 2018, 23:46:07 »
Żaden z wymienionych się nie nadaje do espresso. Nie zmielą odpowiednio równo i drobno, a jeszcze dochodzi do tego kwestia regulacji - w espresso musi być ona dokładna.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Styczeń 2018, 23:50:48 »
Ale do prostego Saeco oba wystarczą aby cieszyć się świeżomieloną kawą.

Czy przy takim drobnym mieleniu nie zapcham sitka w expressie?
Jeśli tak, to przestawiasz grubiej, i grubiej, aż będzie dobrze.

Poczytaj jeszcze o espresso, o parzeniu, o wpływie wszystkiego na wszystko.

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Styczeń 2018, 23:51:34 »
Żaden z wymienionych się nie nadaje do espresso. Nie zmielą odpowiednio równo i drobno, a jeszcze dochodzi do tego kwestia regulacji - w espresso musi być ona dokładna.
Tu się całkowicie zgadzam. Nie nazywaj tego espresso, tylko małą czarną. Sorry, że tak "brutalnie" napisałem, ale to z własnego doświadczenia. Espresso musi mieć tę gęstość, to body (ciało), tę cremę. To widać i czuć. Siewcu ma rację te młynki nie zmielą ci kawy równo. Będzie za dużo miału. A to powoduje, że cząsteczki miałkie są spalone (gorycz). Także ekspress musi dawać stabilną temperaturę, a ten raczej to strzał w powietrze. Może wyjdzie, a może nie wyjdzie. Raczej nastaw się, że będziesz robił małe mocne kawy zbliżone do espresso. To bardziej będzie odpowiadało prawdzie.
« Ostatnia zmiana: 27 Styczeń 2018, 23:56:22 wysłana przez hlary »

Offline baconp

« Odpowiedź #9 dnia: 28 Styczeń 2018, 00:11:32 »
Więc na początek pozostanę przy małej czarnej;) Do pracy zamierzam kupić aeropress lub frenchpress, więc też chciałbym takim młynkiem zmielić kawę przed wyjściem.
Czyli już wiem czemu powstawała gorycz, małe cząsteczki spalone przez młynek elektryczny nożowy. Czy dłuższe przelewanie kawy 20s przy saeco też powoduje gorycz?

Offline baconp

« Odpowiedź #10 dnia: 28 Styczeń 2018, 15:30:27 »
Co jest łatwiejsze w obsłudze i mniej skomplikowane, czyszczeniu, przestawianiu żaren, jakiś podkładek. Nivona czy Graef.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #11 dnia: 28 Styczeń 2018, 15:51:10 »
Nie przestawisz w żadnym, podkładki są chyba tylko w Graefie. Do AP i FP zmielisz Nivoną/Severinem/Wilfą z tych podstawowych, Graefem nie ma szans bo nie zmieli wystarczająco grubo do FP.

Offline baconp

« Odpowiedź #12 dnia: 28 Styczeń 2018, 22:27:13 »
Czyli do bardziej uniwersalnych zastosowań parzenia kawy Nivona i Severin ze względu na wyższą skalę grubości mielenia? Drip, frenchpress aeropress

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #13 dnia: 28 Styczeń 2018, 23:02:15 »
Szerszą, nie wyższą ;) Ja wilfy używałem(bo od jakiegoś czasu robi za dekorację niestety) do dużych dripów, małych dripów, AP, FP... Nie próbowałem tylko bardzo drobnych przemiałów, ale też nie miałem takiej potrzeby.

Offline baconp

« Odpowiedź #14 dnia: 29 Styczeń 2018, 21:57:35 »
Czyli co wybrać?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi