Autor Wątek: DIY - rezygnacja z dozownika  (Przeczytany 71814 razy)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: DIY - rezygnacja z dozownika
« Odpowiedź #90 dnia: 17 Luty 2014, 13:57:23 »
była gdzieś dawno temu (nie mogę znaleźć) dyskusja o takim elemencie:
W tym wątku, trochę wcześniej.

Kiedyś montowałem taką siateczkę do zmodyfikowanego Mazzera, poprawa była widoczna.

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #91 dnia: 17 Luty 2014, 13:57:57 »
Oryginał czy "rękodzieło"?

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
« Odpowiedź #92 dnia: 17 Luty 2014, 14:03:21 »
Siateczkę sam zrobiłem.

Offline Metiu

• M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
« Odpowiedź #93 dnia: 17 Luty 2014, 22:19:30 »
Świetna robota !  :D
Jaką ostatecznie zrobiłeś średnicę wylotu lejka ? Oryginalna - w Mazzerze ma 2,7 cm.
Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

• Administrator
« Odpowiedź #94 dnia: 18 Luty 2014, 07:31:34 »
Nie wiem, uciąłem na oko ale chyba mam mniejszą. W wolnym czasie przerobię na taka jak oryginał.

[EDIT]
U mnie jest to 24 mm
« Ostatnia zmiana: 19 Luty 2014, 06:40:09 wysłana przez spinka2 »

• Administrator
« Odpowiedź #95 dnia: 14 Marzec 2014, 11:18:59 »
W efekcie montażu lejka musiałem nieco zmienić swoje przyzwyczajenia dotyczące mielenia:
- odważam pojedynczą porcję kawy i tylko tyle trafia do hoppera
- ponieważ teraz nie mam klapki zasłaniającej wylot z tunelu mam ułatwiony dostęp do czyszczenia tego miejsca
- opróżniać tunel muszę, bo inaczej resztki kawy z czasem lądują na blacie (przedtem zostawały w dozowniku)
- przedtem ilość kawy na jedna porcję odmierzałem "na oko" - wiedziałem ile jej ma się zmieścić w sitku, teraz każda porcja jest identyczna wagowo choć niekoniecznie objętościowo
- montując lejek zamierzałem dorobić timer - teraz skoro i tak ważę to odechciało mi się

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #96 dnia: 14 Marzec 2014, 11:46:27 »
Timer tak czy siak się przydaje. Jakoś nie wyobrażam sobie odmierzania na wadze ziarna za każdym razem gdy espresso robię - timer u mnie zapewnia powtarzalność na poziomie +/- 0.15g

W moim dozowniku klapka i autostop dawno temu zostały wywalone i gardziel wylotu jest co mielenie czyszczona.

Timery takie jak z tego wątku kosztuję krocie a efekt jest super. Polecam dokładność rzędu 0.01 sekundy, bo 0.1 czasem jest zbyt małą, choć w 90% wystarczy.

Off-Topic:
Mi po głowie chodzi centrum sterowania - PID, timer - w jednej obudowie. Coś jak podstawka pod młynek.
LMWDP #469

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #97 dnia: 14 Marzec 2014, 21:47:53 »
Polecam dokładność rzędu 0.01 sekundy, bo 0.1 czasem jest zbyt małą, choć w 90% wystarczy.

Przesada, moim zdaniem. Spróbuj zważyć to, co młynek zmieli ci w 0,01 sekundy. Timer z dokładnością ustawiania 0,1 sekundy w zupełności wystarczy.

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
« Odpowiedź #98 dnia: 14 Marzec 2014, 22:13:30 »
:D wystarczy w 80-90% przypadków. Z praktyki sa kawy które jak mielę powiedzmy na 7.7 to jest ciut za duzo. Jak miele 7.6 to jest ciut za mało. Wtedy możliwość regulacj o 0.01 sie przydaje. Co prawda przez 0.01 niewiele sie namieli ale przez 0.04 czy 0.06 już tak.

Obecnie mielę około 2.4g na sekundę. Wydaje się żę 0.24g na 0.1 wystarczy, ale w praktyce niektóte kawy sa bardziej wymagające. Pewnie regulacja z dokładnościa 0.05s by załawiła 98-99% kaw. Ale 0.05s to tylko na zamówienie można dostać. A to już zwieksza koszty znacząco.
LMWDP #469

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #99 dnia: 14 Marzec 2014, 22:50:10 »
Wyczuwasz w espresso różnicę 0,1 g  :o, po prostu wierzyć się nie chce. A tak przy okazji, to był kiedyś robiony test gastronomicznych młynków z timerem. Prywatny test, baristów. Rozrzut dozy, przy kilku próbach, wynosił do 1 g. To zrozumiałe, bo akurat trafią się większe czy mniejsze ziarenka, inaczej ułożą w komorze nad żarnami, i pupa zbita, jeśli chodzi o super powtarzalność, można powiedzieć.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #100 dnia: 15 Marzec 2014, 00:33:16 »
WS, dzięki za głos rozsądku :).

• Global Moderator
« Odpowiedź #101 dnia: 15 Marzec 2014, 06:55:41 »
Wyczuwasz w espresso różnicę 0,1 g  :o, po prostu wierzyć się nie chce.

:D nie upraszczajmy. Ja nie wyczuwam. Ale mialem kilka kaw ktore własnie takiej dokładnosci (0.05s) wymagały dla ładnej równej ekstrakcji. To względy estetyczne bardziej niż smakowe, może problem jest w człowieku przygotowującym, może to brak doświadczenia.

Podobnie jest przecież z przelewaniem. Waga o dokładności 1g jest przez wiekszość odrzucana jako niedokładna. Tak jakby w dripie +/-0.1-0.5g bylo wyczuwalne. Dla mnie nie jest. Ale wygodniej mi się waży na dokładnej wadze.

Jeśli technologia może pomóc to czemu nie skorzystać.

p.s. może te dyskusje to timerowego watku przenieśmy?
LMWDP #469

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #102 dnia: 15 Marzec 2014, 10:53:58 »
Umówmy się, że wszystkie umowy dotyczące ustalenia ilości, czasu, etc. są umowne. :mrgreen:

Jestem tak leniwy w nastawianiu czasu mielenia w młynku, iż domielam na oko tak, aby tamper zawsze +/- na tej samej głębokości w sitku.
Czasami zadam sobie trud zważenia dozy i różnica rzędu 2 g nie powoduje gwałtownej zmiany koloru owłosienia na głowie.

Czerpmy frajdę, smak, przyjemność z picia kawy, a nie patrzmy sztywno na cyferki!
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #103 dnia: 18 Marzec 2014, 14:03:27 »
To ja tak samo... ;)

• Global Moderator
« Odpowiedź #104 dnia: 21 Marzec 2014, 14:34:45 »
Lejek dotarł i do mnie - paczka kusiła, kusiła i w końcu skusiła. Okazało się że do Compaka nie będzie potrzeby wycinania otworu w ściance lejka. Trzeba zrobić ząb. Chwila mierzenia, trochę zabawy Dremelem (tarcze biorą tą stal aż miło patrzeć) i ząb wycięty. Odrobina szlifowania, i polerki (kawa wsypana łyżeczką ładnie przelatuje, a na ściankach nic nie widać).
https://lh3.googleusercontent.com/-oSVoSHIZfK8/Uyw84zrCXrI/AAAAAAAADfc/WUCCm4eydPY/w526-h874-no/20140321_141945.jpg
DIY - rezygnacja z dozownika
https://lh6.googleusercontent.com/-ajV734GfYOk/Uyw9FveOzoI/AAAAAAAADfk/S6LdoTPkzAo/w526-h874-no/20140321_141920.jpg
DIY - rezygnacja z dozownika

Do zrobienia :
- 2 otwory montażowe aby lejek trafił na swoje miejsce
- ucięcie końcówki aby powiększyć wylot kawy - wstępne pomiary wykazują że by PF się mieścił będę potrzebował całkiem sporo uciąć - chyba będzie więcej niż Mazzerowe 27mm
- dokładna polerka wnętrza - ot tak żeby się ślizgało na cacy
LMWDP #469

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi