;

Autor Wątek: Pomoc w zaparzeniu kawy w domu  (Przeczytany 805 razy)

Offline Renox

  • Wiadomości: 8
  • Pomógł: 0
Pomoc w zaparzeniu kawy w domu
« dnia: 23 Styczeń 2018, 20:55:44 »
Witam :)!

Pokochałem smak kawy i postanowiłem się trochę zainteresować jak odpowiednio ją przygotowywać. Wyczytałem, co dla tutejszych użytkowników będzie oczywistością, że kawę powinno się mielić zaraz przed jej zaparzeniem.
Zawsze wybierałem kawę już zmieloną, tym razem kupiłem dripa i postanowiłem zmielić coś młynkiem mamy (tani, ręczny młynek Tchibo, 50zł) i tu pojawia się problem. Może po prostu jestem prostym człowiekiem, ale kawa mi nie smakuje. Co prawda taka zmielona jest bez wyrazu i płaska, ale ta zmielona ma wręcz ostry i nieprzyjemny smak. Kawę parzę w dripie. Czy może być to kwestia młynka? Zastanawiam się w co inwestować i czy w ogóle jest sens.

Za wszystkie rady będę bardzo wdzięczny :)

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 823
  • Pomógł: 7
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR
Odp: Pomoc w zaparzeniu kawy w domu
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Styczeń 2018, 20:59:30 »
A cóż to za ziarno takie niesmaczne? Zacznij może od poczytania o kawie, przemiale, technice dripa, takie ABC ;-)
Jeśli Nie Można Się Cofnąć, Trzeba Znaleźć Najlepszy Sposób By Pójść Naprzód ;-)

Offline bulczan Mężczyzna

  • Wiadomości: 63
  • Pomógł: 1
  • Ekspres: kawiarka, AP + prismo, FP, v60, chemex, phin
  • Młynek: c40 mk3 nitro blade
Odp: Pomoc w zaparzeniu kawy w domu
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Styczeń 2018, 21:02:23 »
Przede wszystkim mlynek musi być zarnowy z regulacją grubości mielenia. Do dripa kawa musi być zmielona dość grubo, coś  jak cukier kryształ. Istotna jest też temperatura, nigdy wrzatek.

Warto zaznajomić się z odpowiednimi działami na forum, wszystko jest bardzo obszernie opisane.
"Nie myśleliście nigdy, (…) że niebezpieczeństwem zadawania pytań jest to, iż możecie usłyszeć odpowiedź?". Mordimer Madderdin

Offline Renox

  • Wiadomości: 8
  • Pomógł: 0
Odp: Pomoc w zaparzeniu kawy w domu
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Styczeń 2018, 21:11:35 »
Czytałem o mieleniu i parzeniu kawy w dripie. Kawę miele grubo (rzeczywiście coś jak kryształki cukru, trochę grubiej niż piasek), młynek jest niby regulowany, pilnuję czasu zaparzania i proporcji woda:kawa, daję około 6g na 100ml wody. Pomijając już to, że identycznie parzę kawę już zmieloną, więc chyba tym bardziej nie powinno być problemu ze świeżo mieloną.

Na razie nie próbowałem wielu kaw, jakieś jasne ziarna ze Szczecińskiej palarni i przeprowadziłem nawet test - zmielona przeze mnie Lavazza vs kupowana wcześniej zmielona w opakowaniu i niestety moja coś słabo sobie radzi w tym porównaniu (tak wiem, Lavazza to nie jest super kawa, ale chodzi o sam test). Obecnie szukam miejsca gdzie można kupić dobrą, świeżo paloną kawę w Szczecinie.

Niestety z tego powodu trochę się zniechęciłem i nie wiem czy próbować wymienić młynek na jakiś porządny, czy wrócić do smutnej, zmielonej kawy w opakowaniu :(

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2195
  • Pomógł: 19
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Pomoc w zaparzeniu kawy w domu
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Styczeń 2018, 21:20:12 »
Czy dużym problemem dla Ciebie jest zamówić kawę przez Internet?

Jeśli nie przez Internet, to może ktoś podpowie Ci jakąś dobrą kawiarnię w Szczecinie, tam też można czasem kupić dobrą kawę.

Na grupie na Facebooku "Krakowska kooperatywa kawowa" jest mapa polecanych punktów kawowych. Jest tam kilka punktów w Szczecinie.

https://m.facebook.com/groups/434966129860899?view=permalink&id=649175735106603

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Renox

  • Wiadomości: 8
  • Pomógł: 0
Odp: Pomoc w zaparzeniu kawy w domu
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Styczeń 2018, 21:28:54 »
Zamówię coś z neta, jutro mam też chwilę to przejdę się do jednego z polecanych punktów na mapce :)

Jeśli dalej nie będę zadowolony, to zobaczy się co dalej. Nie widzę niczego co mógłbym wymienić nie licząc młynka. Czy mogę zapytać tutaj o jego wybór, czy zapostować w osobnym dziale do młynków?

Offline quorthon Mężczyzna

  • Wiadomości: 96
  • Pomógł: 5
  • Ekspres: Ascaso Steel UNO Prof Electronic, Chemex, Clever Dripper, V60-02, Aeropress, Gabi
  • Młynek: Ceado E6P, Kinu M47, Tchibo (KM3873)
Odp: Pomoc w zaparzeniu kawy w domu
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Styczeń 2018, 22:54:46 »
Zamówię coś z neta

Poszukiwania zacznij od polecanych na forum palarni.

Jeśli dalej nie będę zadowolony, to zobaczy się co dalej. Nie widzę niczego co mógłbym wymienić nie licząc młynka. Czy mogę zapytać tutaj o jego wybór, czy zapostować w osobnym dziale do młynków?

Zerknij najpierw na forumowy poradnik o młynkach i przejrzyj istniejące wątki, informacji jest tam aż nadto ;)

Tę Lavazzę masz ciemniej paloną? Może smak jasnych ziaren Ci nie odpowiada? To się może zdarzyć nawet przy ziarnach najwyższej jakości, kwestia indywidualnych preferencji smakowych. Nie wszyscy zachwycą się Keniami czy naturalami z Etiopii, grunt to znaleźć coś dla siebie :)

Jakiego drippera używasz? Na przykład taki V60 nie jest wbrew pozorom łatwy do opanowania, może łatwiej Ci będzie zacząć od innego sprzętu - FP, aero, Clever Dripper?

Jakiej wody używasz? To często pomijany aspekt, można niejedną kawę zepsuć...

Długo by wymieniać możliwe czynniki. Polecam cierpliwą lekturę forum i powodzenia w dalszych poszukiwaniach! :)

Offline JanekdF Mężczyzna

  • Wiadomości: 527
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Expobar Office Control, Cappuccino Amore, alternatywa
  • Młynek: Nemox, projekt własny, stare stożki
Odp: Pomoc w zaparzeniu kawy w domu
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Styczeń 2018, 23:33:32 »
Ważna jest jeszcze temperatura wody. Do jasnych kaw musi (zabiją mnie tu za takie stawianie sprawy na ostrzu noża, więc niech będzeie "powinna") być cieplejsza.
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

Offline Renox

  • Wiadomości: 8
  • Pomógł: 0
Odp: Pomoc w zaparzeniu kawy w domu
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Styczeń 2018, 00:14:59 »
Cytuj (zaznaczone)
Tę Lavazzę masz ciemniej paloną?
Staram się kupować kawę jasno paloną, ewentualnie trochę ciemniejszą.

Cytuj (zaznaczone)
Jakiego drippera używasz?
Używam randomowego drippera z marketu, nie uważam aby dla takiego amatora jak ja miało to wielkie znaczenie. Używając kawy mielonej w paczkach używało mi się go dobrze, tak samo kiedyś mocowałem filtr do słoika przy pomocy gumki i też kawa wychodziła okej  ;)

Cytuj (zaznaczone)
Jakiej wody używasz?
Woda butelkowana ze sklepu. Niestety nie mam żadnych sprzętów aby sprawdzić właściwości tej wody. Jaką powinienem kupić?

Cytuj (zaznaczone)
Ważna jest jeszcze temperatura wody.
Będę testować. Może nawet zaopatrzę się w jakiś termometr :).

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4064
  • Pomógł: 17
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Pomoc w zaparzeniu kawy w domu
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Styczeń 2018, 06:08:54 »
Tę Lavazzę masz ciemniej paloną?
Staram się kupować kawę jasno paloną, ewentualnie trochę ciemniejszą
Dajcie spokój to nie kawa to jakiś żart że też jeszcze ktoś się rozwodzi nad jasnością palenia to już nawet nie jest śmieszne.
Kup z palarni z forum 4-5x 250g różnych kaw. Wypróbuj poznaj i wtedy będziesz miał swoje zdanie. Moje jest takie że przelewy od XXX są wszystkie wspaniałe. Jeśli Ci nie zasmakują nie przejmuj się mi np nie smakuje wiele rzeczy nad którymi inni sir rozplywaja np mleko prosto od krowy.
« Ostatnia zmiana: 24 Styczeń 2018, 14:38:34 wysłana przez fux »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi