Autor Wątek: Krótkie opinie o kawach  (Przeczytany 390516 razy)

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Krótkie opinie o kawach
« Odpowiedź #1305 dnia: 27 Marzec 2025, 17:25:19 »
Jak w ogóle odbywa się przebieranie ziaren, przed paleniem czy po? Na podstawie koloru, wagi, kształtu?

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #1306 dnia: 27 Marzec 2025, 19:41:44 »
Kamień w kawie, to bardziej skomplikowana sprawa niż wygląda, przynajmniej jeżeli chodzi o kawy Specialty. Teoretycznie w tych kawach, nie powinen znaleźć się żaden kamień. Jest to defekt prymarny który wyklucza kawę z tego segmentu. Jednak, przy pobraniu 300g próbki kawy z całej partii, nic złego nie musi się w niej znaleść. W praktyce, importerzy często zawyżają jakość swojej kawy. Do tego, nie czują się do niczego odpowiedzialny i winne zwalają na plantatorów. Więc, cały ciężar odpowiedzialności pada na palarnie. Jeżeli relacja palarnia-klient jest odpowiednio dobra, to na pewno i sprawa się rozwiąże.

Ze względu, że kupujemy kawy z segmentu Specialty, nie posiadamy destonera. W większości palarni, jest to urządzenie używane po schłodzeniu kawy, separujące kamień od ziarenek kawy na podstawie ciężaru. Moc zassania ziarenek należy dostosować do ich masy. U nas, kawę po upaleniu podajemy do sortownika optycznego, który za pomocą dwóch kamer i dysz wysokociśnieniowych odrzuca niewłaściwe ziarenka. Po tej czynności, kawa jest pakowana w półautomatycznej lub automatycznej pakowarce. Przy tej pierwszej, jeszcze jest możliwość ręcznej selekcji, przy tej drugiej, proces jest zamknięty.

Pośpiech za większym zarobkiem nie wpływa dobrze na jakość kawy. Do tej pory, najlepsze selekcje kaw mieliśmy głównie z Afryki, a w kawach z Ameryki Środkowej zawsze można spodziewać się jakiejś niespodzianki ze względu, że kawy są suszone głównie na patio, obracane i grabione a do tego, kawa na takich gospodarstwach nie jest jedyną uprawą. Przy ręcznym sortowaniu upalonej kawy, najsłabsze ogniwo to człowiek i jego oczy, przemęczenie, monotonność. Przy automatycznej selekcji, ustawienia maszyny i jej dokładność mają decydujące znaczenie.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #1307 dnia: 25 Lipiec 2025, 14:43:51 »
Coffee Plant - Peru Parlamayo [Washed, Caturra 2000  m n.p.m]
Bardzo lubię kawy z Peru, a ta na prawdę była wyjątkowa. Są to ziarna typu niekawowego w kwestii skojarzeń aromatycznych - przypominająca kawy z Afryki. Znów poczułem za co lubię obróbkę na mokro. Terroir tej kawy jest zupełnie wyjątkowe.

Przede wszystkim kawka jest bardzo kwiatowa i rześka i wyrazista w aromatach. Nie jestem dobry w gatunkach kwiatów,  bo choć uwielbiam je wąchać, to jakoś nie zwracałem wcześniej uwagi na nazwy. Tu są lekkie, wakacyjne kwiaty kojarzące mi się z kolorami różowymi i żółtymi. Do tego kwaskowe owoce - żółto-pomarańczowe takie jak mirabelka, mandarynka, ale nie tylko. Pijąc ją aromaty pięknie się przenikają i są złożone. Świetna kawa na gorące dni i taka nieoczywista. W kwestii odczuć fizycznych, to napar jest czysty, lekki i gładki.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #1308 dnia: 25 Lipiec 2025, 18:24:27 »
2 tys. m n.p.m. robi ten efekt bardziej niż inne sprawy.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #1309 dnia: 25 Lipiec 2025, 21:41:02 »
Na pewno, ale piłem trochę kaw mytych z takiej wysokości i smakowały inaczej. Kawy z Peru mają coś w sobie co lubię.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #1310 dnia: 26 Lipiec 2025, 10:08:05 »
coś
Co to jest to coś? Coś z aromatu czy coś w smaku?

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #1311 dnia: 26 Lipiec 2025, 11:28:59 »
Mają taki czysty, łagodny, kwiatowo-owocowy charakter. Podejrzewam, że jest to pochodna składu chemicznego ziaren oraz dojrzewania owoców i ewentualnie obróbki. Czyli poniekąd gleby, klimatu i czynnika ludzkiego, co zdaje się określa się mianem "terroir".

Offline macgo

• Ekspres: Gaggia Espresso Pure, Rancilio Silvia
  • Młynek: Gaggia MDF
« Odpowiedź #1312 dnia: 31 Lipiec 2025, 09:26:07 »
od około 2 lat kupuję kawę (pijam prawie wyłącznie espresso) w palarni Szczodra we Wrocławiu, cały czas wysoki poziom, można spróbować na miejscu i porozmawiać o kawach. Polecam, jest strona i insta

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #1313 dnia: 01 Sierpień 2025, 14:28:20 »
Wraz ze swoją Biancą w zestawie dostałem trzy kawy Caprisette: Fragrante, Crema i Royale.
Typowe masówki, pojedyncze ziarno może być z jednej strony średnio wypalone, a z drugiej totalnie czarne, jest dużo "miału" kawowego - nie wiem jak to nazwać, po prostu dużo drobinek których raczej nie chcę pić.
Bywa sporo pustych ziaren lub takich, które po prostu odstraszają wyglądem, i to w każdej z trzech. W smaku nic nadzwyczajnego, z mlekiem katastrofy nie ma, trochę lepsze od typowych marketówek, które odstraszają zapachem.
Piszę jako ciekawostka, gdyby ktoś myślał nad zakupem... unikałbym :) Oczywiście brak daty palenia na opakowaniu, więc warto opanować sztukę wróżenia z ciastka po espresso czy coś  :lol2:

Offline Al9bis

« Odpowiedź #1314 dnia: 01 Sierpień 2025, 16:34:50 »
Typowe masówki, pojedyncze ziarno może być z jednej strony średnio wypalone, a z drugiej totalnie czarne, jest dużo "miału" kawowego - nie wiem jak to nazwać, po prostu dużo drobinek których raczej nie chcę pić.
Bywa sporo pustych ziaren lub takich, które po prostu odstraszają wyglądem, i to w każdej z trzech. W smaku nic nadzwyczajnego

Kawy za 160 czy 180 zł za kilogram nazywasz typową masówką???????  Chyba sie obracamy w innych środowiskach. Masy które znam uważają, że kawa za 5 dych jest droga

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #1315 dnia: 01 Sierpień 2025, 17:24:06 »
Mówiłem o masówce w kontekście typowej, masowej produkcji... Raczej można było to wywnioskować  :picardpalm:

Offline Al9bis

« Odpowiedź #1316 dnia: 01 Sierpień 2025, 18:15:08 »
Nie, nie można było. To Ty jesteś nieprecyzyjny - więc emotikon zalamania jest niegrzeczny

Offline msz38

• Ekspres: v60
  • Młynek: Timemore Sculptor 078
« Odpowiedź #1317 dnia: 02 Styczeń 2026, 08:44:30 »
Ostatnio zaskoczyła mnie Lavazza espresso italiano classico. Ta czarna 5/10.
Bardzo przyzwoita, bardzo dobrze zbalansowana kawa.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi