Autor Wątek: Krótkie opinie o kawach  (Przeczytany 391769 razy)

Offline tytoos Mężczyzna

• Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: E37S, C40 IH, J-Max
Odp: Krótkie opinie o kawach
« Odpowiedź #1260 dnia: 25 Czerwiec 2024, 12:37:34 »
Palarnia "Euro Cafe" - Kostaryka Las Lajas, Perla Negra
Mnie też ta kawa urzekła dawno temu - wtedy pamiętam, że to był to najsmaczniejszy przelew jaki piłem. Dzięki za przypomnienie - muszę do niej wrócić o ile się pojawi znów.

popularnych ostatnio funky, anaerobowych wynalazków
Mam bardzo podobne zdanie nt ww. Mi one jakos nie podchodzą.
« Ostatnia zmiana: 25 Czerwiec 2024, 12:40:00 wysłana przez tytoos »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #1261 dnia: 25 Czerwiec 2024, 13:28:54 »
Mnie zaś bardzo podchodzi nasz anaerobowy Salwador Las Llantas. Nie wiem czy jest funky ale jest niesamowicie uniwersalną i przyjemną kawą.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #1262 dnia: 25 Czerwiec 2024, 14:35:04 »
Mnie też ta kawa urzekła dawno temu - wtedy pamiętam, że to był to najsmaczniejszy przelew jaki piłem.
Ja złapałem jeszcze z Good Coffee Perla Negrę, ale odmiany Villa Sarchi.
Cięższa niż ta tegoroczna od Gorana, ale też ciekawa, bardziej likierowo-winna, intensywniejsza i ciemniejsza w charakterze. Niestety też już niedostępna.

Mam bardzo podobne zdanie nt ww. Mi one jakos nie podchodzą.
Mam wrażenie, że potrzeba czasu, żeby farmerzy nauczyli się trochę okiełznać zastosowanie nowych obróbek. W tej chwili, w moim odczuciu, to idzie za bardzo po bandzie albo za bardzo w jedną albo za bardzo w drugą.

Mnie zaś bardzo podchodzi nasz anaerobowy Salwador Las Llantas. Nie wiem czy jest funky ale jest niesamowicie uniwersalną i przyjemną kawą.
Tej wspomnianej przez Ciebie kawy miałem okazję spróbować, faktycznie nie czuć tam za bardzo tej obróbki anaerobowej, ale jak dla mnie tu w drugą stronę przegięcie nastąpiło, bo zbyt stonowana i mało wyrazista jak na przelew, podejrzewam że w espresso lepiej by się spisała.
« Ostatnia zmiana: 25 Czerwiec 2024, 14:44:36 wysłana przez krystians »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #1263 dnia: 25 Czerwiec 2024, 14:44:51 »
Villa Sarchi
Jest to piękna odmiana kojarząca się z Kostaryką właśnie. Wspomniany przeze mnie Llantas to również Villa Sarchi, tzn. rodzina, bo Sarchi(Ti)mor ;).
« Ostatnia zmiana: 25 Czerwiec 2024, 14:47:05 wysłana przez Antonio »

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #1264 dnia: 25 Czerwiec 2024, 14:46:44 »
Villa Sarchi kojarzy mi się z Waszą palarnią, bo była to chyba jedna z pierwszych kaw specialty jakie od Was zamawiałem i była bardzo dobra.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #1265 dnia: 25 Czerwiec 2024, 14:48:32 »
Villa Sarchi kojarzy mi się z Waszą palarnią, bo była to chyba jedna z pierwszych kaw specialty jakie od Was zamawiałem i była bardzo dobra.
Musimy znowu kiedyś sięgnąć po takie "ciemniejsze" Kostaryki...

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #1266 dnia: 25 Czerwiec 2024, 15:40:09 »
Perla Negra Las Lajas będzie jeszcze dostępna. Upalne lato tuż przed nami zapowiada kawy z obróbki Thermal Shock.

Offline mielpio

• Ekspres: Rocket appartamento tca, WACACO PICOPRESSO
  • Młynek: EUREKA Helios 65
« Odpowiedź #1267 dnia: 23 Sierpień 2024, 16:22:21 »
Pytanie do bardziej doświadczonych osób. Czy kawa jednego rodzaju może rożnie sie wypalić? Kupiłem kawę w jednej z palarni,  India Monsooned Malabar AAA, i pierwszy raz spotkałem się z nierównym wypaleniem. Ziarna od czarnych po brązowe. Na pierwszy rzut oka widać jak by to była mieszanka. Napisałem do palarni ale twierdzą, że to jedyna kawa która może się nierówno wypalić.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #1268 dnia: 23 Sierpień 2024, 18:03:17 »
Kawy, nawet single-origin są mieszankami wielu plonów, bywa że z obszarów o dużych powierzchniach. Ale najważniejszą rolę odgrywa segregacja, selekcja owoców i ich ziaren na plantacjach. Różne kawowe produkty mogą bardzo różnie wyglądać. Najbardziej wyraźne i widoczne są defektywne ziarna zwane "floaters", "whiters". Trudno je oddzielić gdy ziarna są zielone, a po wypaleniu są one jaśniejsze od reszty, niezależnie od stopnia palenia. Może mokry proces obróbki jakoś je eliminuje ale jest to sporym problemem w naturalnych obróbkach. Te "białe" ziarna nie są ani smaczne ani treściwe. W pewnych granicach ilościowych nie mają większego wpływu na nasze wrażenia podczas testowania naparów i ekstraktów.
« Ostatnia zmiana: 23 Sierpień 2024, 18:08:54 wysłana przez Antonio »

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #1269 dnia: 23 Sierpień 2024, 19:42:32 »
Monsunowy Malabar to trochę inna opowieść, w zasadzie proces postarzania kawy. Proces obróbki tej kawy jest dosyć pracochłonny i czasochłonny, trwa od trzech do czterech miesięcy w zamkniętych magazynach.  Kawa podwaja swoją objętość a wilgotność ziarna jest na wyższym poziomie niż przy zwykłych obróbkach. Z kawą należy delikatnie obchodzić się w procesie palenia, a po upaleniu uwydatnia się różnorodność ziarenek.

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #1270 dnia: 05 Wrzesień 2024, 11:35:58 »
Peru Comercio Amazonas washed - od Gorana
https://sklep.eurocafe.com.pl/produkt/peru-comercio-amazonas-washed/?attribute_pa_weight=500g

Bardzo przyjemna kawka, jak ktoś poszukuje zerowej kwaskowatości to się zgadza z opisem.
Delikatna słodycz połączona z czekoladą, wyważony smak.

W drugim shocie udało się wstrzelić i taki efekt w filiżance:

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #1271 dnia: 17 Wrzesień 2024, 19:42:54 »
Zrobiłem spore zapasy: z wyrachowania, bo jeśli potop zaleje Wrocław, ale i z dobroci serca, bo mniej kawek będą mieli do wynoszenia przed wodą.

Na pierwszy ogień poszła pierwsza z lewej strony i to będzie najkrótsza opinia z wątku: "Krótkie opinie o kawach" po prostu " :wow2: :wow2: " zapach przed mieleniem i po  mieleniu => bomba konwencjonalna, smak espresso, ratio 1:3 przy dozie 25g => bomba atomowa, że tak się nieszablonowo wyrażę :pycha: :pycha:
« Ostatnia zmiana: 17 Wrzesień 2024, 19:45:08 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #1272 dnia: 27 Październik 2024, 13:53:20 »
W kawiarni Buno na Obozowej trafiłem na bardzo ciekawą kawę z palarni DAK. Nie znałem tej palarni wcześniej.
Kolumbia Milky Cake, to jedna z najciekawszych kaw jakie próbowałem od dawna: https://www.dakcoffeeroasters.com/shop/coffee/milky-cake?quantity=250g&roast=espresso
Bardzo silny aromat wanilii i pistacji. Warto spróbować.
Fajna i w przelewie i espresso.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #1273 dnia: 27 Październik 2024, 13:57:49 »
Jakoś parę miesięcy temu przewinęła sie ta palarnia na forum. Nawet ja osobiście prosiłem o poradę w sprawie jednej. Na forum i u nich, dostałem bardzo pomocną poradę ze strony palarni. Kiedyś jeszcze pewnie wrócę do jakiejś ich kawy.

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #1274 dnia: 27 Październik 2024, 14:11:47 »
DAK ma bardzo fajne kawy, zdecydowanie warto próbować. W tym roku mam już na koncie 30 różnych kaw od nich i polecam.

Milky Cake jest super, zdecydowanie zapada w pamięć  :pycha:

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi