Lubię spróbować czegoś nowego i nigdy się nie zawiodłem na świeżo palonej kawie. Niekiedy nuty były nie pod mój gust ale zawsze modyfikując przepis byłem w stanie wyciągnąć to co lubię aż do dziś... Poległem.
Za producentem:
Kraj pochodzenia kawy: Brazylia
Region: Cerrado, Monte Carmelo, Chapadao de Ferro
Producent: Acacio Jose Dianin, Cesara Jordao, Helio Tutida
Metoda obróbki: Natural
Odmiana: Paraiso MG, Mundo Novo
Położenie upraw: 800 - 1300 m n.p.m.
Średnio palona info ze strony na opakowaniu jasno palona a w rzeczywistości jeszcze inaczej.
idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W smaku wyczuwalne są nuty
czekolady, orzechów oraz karmelu.
Do rzeczy... Kawa raczej palona w stronę ciemnej strony ale to przecież nie grzech. Zapach zwiastuje over-roasting. Pachnie popiołem
i tak samo smakuje. Gorycz posmak popiołu przypomniały mi się czasy kiedy paliłem fajki. Tragedia. No to standardowo temperatura w dół (zszedłem aż do 83 stopni) i grubsze mielenie niestety dalej porażka. Zostaje chyba Cold Brew z tego zrobić... Zdecydowanie nie polecam.