Autor Wątek: Młynek ręczny jaki wybrać?  (Przeczytany 47926 razy)

Offline Jordgubbe

Odp: Młynek ręczny jaki wybrać?
« Odpowiedź #90 dnia: 29 Maj 2018, 09:25:22 »
Żeby nie zakładać nowego wątku - zapytam tutaj. Nie mam aktualnie za dużo funduszy na dobry młynek, stąd pytanie - czy lepiej zamówić zmieloną kawę z dobrej palarni czy kupić tani młynek i zamówić ziarna? :)

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #91 dnia: 29 Maj 2018, 09:58:37 »
A gdzie dalej ma trafić ta kawa? Co rozumiesz poprzez tani młynek ?

Offline Jordgubbe

« Odpowiedź #92 dnia: 29 Maj 2018, 10:21:05 »
Kawiarka ewentualnie Drip :)

allegro.pl/reczny-mlynek-do-mielenia-kawy-przypraw-klausberg-i7046394532.html

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #93 dnia: 29 Maj 2018, 11:18:30 »
Jeśli nie masz funduszy to tego typu rozwiązanie może być ok na początek. Zawsze zdobędziesz jakieś doświadczenie. Możesz zamówić trochę kawy zmielonej i nie zmielonej i porównać jak będzie wychodzić.  Jednak pomyśl o takiej rzeczy - młynek jeśli kupisz w miarę dobry, to starczy Ci na przynajmniej kilka lat. Przy tym z ziaren, które mielisz, a nie ukrywajmy, jest to główny koszt przy piciu kawy, uzyskasz dużo lepsze i bardziej powtarzalne rezultaty niż z taniego młynka. Przeważnie przy lepszym sprzęcie nakład pracy też jest mniejszy.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #94 dnia: 29 Maj 2018, 11:19:35 »
Nie, ten młynek nie. W kraju chyba najtaniej wyjdzie Aergrind od @Deskowy

Taniej to raczej tylko polując na używane antyki. Jak np. ten.
LMWDP #469

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #95 dnia: 29 Maj 2018, 11:21:29 »
Fakt,  taki młynek jak wrzucił dr jest od razu kilka klas wyżej.

Offline Jordgubbe

« Odpowiedź #96 dnia: 29 Maj 2018, 11:28:54 »
Najtaniej? Z tego co widzę to koszt 429zł :D

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #97 dnia: 29 Maj 2018, 11:31:30 »
Najtaniej ze sprawdzonych, dobrych, nowych ręcznych młynków. Najtańszy sprawdzony elektryczny można kupić nowy poniżej 300 zł. Porządny ręczny retro w bardzo dobrym stanie to na ogół koszt ok. 70-150 zł

Offline Jordgubbe

« Odpowiedź #98 dnia: 29 Maj 2018, 11:40:08 »
Rozumiem. Na retro kompletnie się nie znam, a widzę że na olx i allegro jest tego ogrom. Nie zakładam też, że musi być to młynek ręczny :) Dzięki za pomoc :)

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #99 dnia: 29 Maj 2018, 11:55:04 »
Nie każdy retro będzie dobry, poczytaj na forum było sporo o tym wątków. Przede wszystkim żarna muszą być stalowe i ostre, nie żeliwne. Dobrze żeby trzymały osiowość i nie latały na boki. Polecane firmy to m.in. Armin Trosser, Pe-De Dienes, Peugeot, Zassenhaus itp. Przeważnie niemieckie i francuskie.
« Ostatnia zmiana: 29 Maj 2018, 11:57:54 wysłana przez krystians »

Offline Belo

« Odpowiedź #100 dnia: 29 Maj 2018, 12:25:35 »
@Jordgubbe, zabiorę głos, bo niedawno szedłem tą samą drogą, którą Ty się wybierasz. Też próbowałem wyjścia z zakupem kawy mielonej. Ale ta kawa po kilku dniach smakowała już dużo bardziej ubogo niż zaparzona kilka chwil po pierwszym otwarciu paczki. Eksperyment był powodowany koniecznością szukania oszczędności.
Podobnych eksperymentów robiłem kilka. Wszystkie nieudane. I jedyny wniosek, do jakiego doszedłem, to taki, że próbowałem wyważać otwarte drzwi. Wystarczy poczytać forum i zaufać mądrzejszym. Nie ściemniają. Młynek to podstawa, jeśli chcesz pić dobrą kawę. I oszczędności trzeba poszukać gdzie indziej.  Na skróty się nie da.
Ja swój młynek kupiłem na Ali. Szedł do mnie dwa tygodnie. Zamknąłem się w kwocie ok. 300 zł.
Ale da się taniej.

EDIT: poprawiłem link
« Ostatnia zmiana: 29 Maj 2018, 13:06:22 wysłana przez DrUsagi »

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #101 dnia: 29 Maj 2018, 13:07:07 »
Wystarczy poczytać forum i zaufać mądrzejszym. Nie ściemniają. Młynek to podstawa, jeśli chcesz pić dobrą kawę. I oszczędności trzeba poszukać gdzie indziej.  Na skróty się nie da.

@Belo :kwiat::poklon: To trzeba gdzieś na stałe przypiąć :)
LMWDP #469

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #102 dnia: 29 Maj 2018, 13:14:10 »
Oj byście chcieli od razu nie wiadomo z jakiego poziomu startować. Nie dacie człowiekowi rozwinąć skali porónawczej. Przecież najwięcej nauczyć się można na błędach. ;)

Offline Jordgubbe

« Odpowiedź #103 dnia: 29 Maj 2018, 13:33:51 »
@Jordgubbe, zabiorę głos, bo niedawno szedłem tą samą drogą, którą Ty się wybierasz. Też próbowałem wyjścia z zakupem kawy mielonej. Ale ta kawa po kilku dniach smakowała już dużo bardziej ubogo niż zaparzona kilka chwil po pierwszym otwarciu paczki. Eksperyment był powodowany koniecznością szukania oszczędności.
Podobnych eksperymentów robiłem kilka. Wszystkie nieudane. I jedyny wniosek, do jakiego doszedłem, to taki, że próbowałem wyważać otwarte drzwi. Wystarczy poczytać forum i zaufać mądrzejszym. Nie ściemniają. Młynek to podstawa, jeśli chcesz pić dobrą kawę. I oszczędności trzeba poszukać gdzie indziej.  Na skróty się nie da.

EDIT: poprawiłem link

Dzięki za cenną uwagę, na wydatek 300zł w obecnej chwili nie mogę sobie pozwolić. W takim razie nie będę wydawać bez sensu 50zł tylko uzbieram na coś porządniejszego :)

Offline deskowy Kobieta

• Coffeedesk.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Klikaj tutaj po dobrą kawę!
  • Ekspres: Moccamaster, Jura, Nivona, Bonavita, La Marzocco, Promac, Nivona
  • Młynek: Comandante, Mazzer, Eureka, Baratza, Wilfa, Hario, Porlex, Rhinowares
« Odpowiedź #104 dnia: 29 Maj 2018, 13:38:39 »
Hmmm jeśli obecny budżet nie pozwala Ci na wydatek na poziomie chociaż 160-200 zł to chyba lepiej mimo wszystko jest prosić w sklepach o mielenie (większość robi to bez problemu i bez dopłat).
Wg mnie nie ma sensu wydawanie kwoty mniejszej niż wspomniałem na początku bo nic z tego ciekawego nie wyjdzie a Ty będziesz się zastanawiał co źle robisz, że kawa nie smakuje. :)

Pooszczędzaj, może poproś znajomych/rodzinę żeby przy urodzinach pomogli Ci sfinansować jakiś konkretniejszy młynek i będzie okej, a mielenie na zapas przeżyjesz. Jesteś początkującym kawoszem więc nie zauważysz na starcie ogromnych różnic (sam piłem długo kawy mielone na zamówienie i było okej)
www.coffeedesk.pl - Rabat dla forumowiczów z kodem: Wszystkookawie - 6% rabatu na wszystko poza ekspresami Jura i Nivona. Kod nie łączy się z innymi promocjami.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi