Autor Wątek: różna dystrybucja wody z prysznica  (Przeczytany 1181 razy)

Offline audiofil Mężczyzna

• Ekspres: ECM Casa IV
  • Młynek: Macap M2M
różna dystrybucja wody z prysznica
« dnia: 02 Styczeń 2018, 18:58:26 »
Zauważyłem w moim ECM Casa IV takie zjawisko-przy różnie rozgrzanym ekspresie np. raz po 20 min a raz po 45 min. różną dystrybucję wody z prysznica-im bardziej nagrzany ekspres tym intensywniejszy wypływ wody-czy to normalne zjawisko?

PS jak to właściwie jest z tym ciśnieniem - czytam prawidłowe ciśnienie zaparzania waha się od 9-12 bar-więc powinno być katalogowo bliżej 9 czy koło 11-12? Wiem,że niektórzy producenci ustawiają różne wartości fabrycznie.Czy macie jakieś doświadczenia z różnymi od fabrycznych ustawieniami i czy zauważyliście jakieś różnice smakowe w naparze.Przyznam,żę ja regulowałem od 9 do prawie 10,5 bar ale smakowych różnic nie zauważyłem.Na zdrowy rozum,nie zmieniając grubości przemiału i siły tampingu różnice istnieć powinny,z drugiej strony powtarzalność tych dwóch składowych może nie być idealna.Ot zagadka.
« Ostatnia zmiana: 02 Styczeń 2018, 19:06:03 wysłana przez audiofil »

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: różna dystrybucja wody z prysznica
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Styczeń 2018, 19:30:31 »
Co do ciśnienia - im mniejsze ciśnienie tym grubiej trzeba mielić żeby zmieścić się w tym samym czasie. Niższe ciśnienie chyba daje większą ekstrakcję? Przez pomyłkę miałem ustawione 10bar przez paręnaście dni. Po zmianie na 9bar kawa była smaczniejsza (grubość mielenia dostosowałem do czasu zaparzania). Niektórzy zaparzają nawet w 6bar, osobiście nie próbowałem.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi