Autor Wątek: Opinie o ekspresie Lelit Anita PL042TEMD. Pomoc przy wyborze pierwszego ekspresu  (Przeczytany 11590 razy)

Offline polowoj

Dzień dobry.
Mam na imię Wojtek i chciałbym prosić o pomoc przy wyborze ekspresu do kawy. Chyba raczej kolbowy, bo naczytalem się o jakości, a z drugiej strony nie usmiecha mi się rozbieranie automatycznego i wymiatanie z niego syfu. Zabawa z mieleniem i nabijaniem kolby mnie nie przeraża wcale. Ilość kaw? Różnie. Czasem 3 - 4dziennie, a czesm w ogóle.
Podoba mi się Lelit Anita PL042TEMD: pasuje i wyglądem i budżetowo, no i młynek  ma.
Zastanawiam się:
1.  jak szybko, szkoląc się samemu, uda mi się zrobić na tyle dobrą kawę, żeby była lepsza niż na przykład z automatu Nivony 768? Piję espresso i cappuccino. Częściej jednak cappuccino.
2. Czy przy moim "obciążeniu kawowym" ekspresu na dzień kupować kolbę, czy jednak automat
3. Mniej więcej jak długo trzeba ogarniać temat speniania mleka, nie do mistrzowskiej formy, ale porównywalnej np z pianką ekspresową.

Z gory Wam dziękuję za pomoc

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
A co z młynkiem?

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Wbudowany, 38 mm stożek.

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
Osobiście radził bym Ci porozmawiać z Januszem odnośnie zakupu zestawu Ascaso, konec roku wyprzedażowe ceny zapewne i u niego. Dream + i2.  :ok: Znam ten zestaw i wiem co potrafi.
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline Fugazus

• Ekspres: Ascaso Dream
  • Młynek: Nuova Simonelli Grinta
Jak możesz, kup oddzielnie. Młynek jest ważny, i to bardziej niż sam ekspres.
Co do spieniania ja ogarnąłem latte art w w jakieś 2-3 tygodnie robiąc 2-3 kawy dziennie. Długo mi zeszło, żeby dobrze je spienić potem już z górki. Teraz czaruje rozetki, kwiatki serduszka - może nie jakieś super, ale ładnie kawa wygląda.
Co do wyboru ekspresu - ja mam Ascaso i mogę polecić, choć teraz pewnie bym się skusił na wyższy model. Moja sugestia, na allegro masz raty zero procent pogadaj z Januszem niech Ci wrzuci zestaw na allegro i masz problem z głowy :)
P.S. Też się do tego Lelita przymierzałem

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Moja sugestia, na allegro masz raty zero procent pogadaj z Januszem niech Ci wrzuci zestaw na allegro i masz problem z głowy :)

Po co mam płacić prowizję dla Allegro ? Mam przecież raty 0% u siebie. Bez żadnych kosztów.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline polowoj

Dziękuję wszystkim za dotychczasowe porady. Przeczytałem je uważnie, ale dalej nie wiem, czy przy kilku kawach na tydzień nie zdążę się zniechęcić zanim się nauczę. Przygotowanie kawy z kolby to jest cała maestria i to jest super, ale ten cholerny brak czasu......... Muszę to wszystko spokojnje przemyśleć. Moze pojawi się tez jakaś opinia, która przeważy szalę.....

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
Jak ogarniesz to będzie więcej niż kilka ;)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Moze pojawi się tez jakaś opinia, która przeważy szalę.....

Szybko nagrzewający się ekspres, małe przeszkolenie i już robisz kawy.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
rzygotowanie kawy z kolby to jest cała maestria i to jest super, ale ten cholerny brak czasu
To tylko tak wygląda czytając forum :)
Kawy z ekspresu robią nawet stażyści w czasie wakacji ;) Jakby ktoś im nastawił dobrze młyn i kupił niezłą kawę to pewnie by było to nawet pijalne.
Jak masz dobry sprzęt i odrobinę pojęcia o co chodzi to będzie dobrze :)
Jak poświęcisz temu kiedyś więcej czasu to będzie bardzo dobrze.

W Ascaso jak zdecydujesz się na odbiór osobisty to dostaniesz szkolenie gratis.
Jak kupisz coś innego to coraz więcej kawiarni przygotowuje proste szybkie kursy obsługi ekspresu. Chyba najlepsza jakość/cena to warszawskie Forum, za 50 złotych w zasadzie dowiesz się i praktycznie przetestujesz wszystko co potrzeba.

Bez obaw :). Nie bez powodu nazwa espresso, to najszybszy sposób na przygotowanie kawy. Szybciej niż w Aero, V60, etc.
« Ostatnia zmiana: 20 Grudzień 2017, 13:16:36 wysłana przez pj.walczak »

Offline GrizzzLee Mężczyzna

Odp: Opinie o ekspresie Lelit Anita PL042TEMD. Pomoc przy wyborze pierwszego ekspresu
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Grudzień 2017, 13:52:11 »
Nie bez powodu nazwa espresso, to najszybszy sposób na przygotowanie kawy.

Oj. [emoji14] "Espressivo"

Offline Mangi

• Ekspres: Rancilio Silvia v5
  • Młynek: Eureka Mignon
Odp: Opinie o ekspresie Lelit Anita PL042TEMD. Pomoc przy wyborze pierwszego ekspresu
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Grudzień 2017, 14:57:13 »
Cześć, daleki jestem od udzielania rad ale czytałem sporo dobrego o lelit 41 (TEM / EM)  który to podobno dość szybko się nagrzewa. znaczy w porównaniu do innych jednoboilerowców w tym przedziale cenowym. a jak ci nie podpasuje to sprzedasz ekspres a osobny młynek zostanie bo się przyda i do innych metod.
ML

Offline ristretto Mężczyzna

• Ekspres: Jest: Sage BES875 Był: Lelit PL042EMI; Phin
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Grudzień 2017, 16:13:00 »
Cześć. Mam od 6 m-cy. Kupiłem używkę (powystawowy) z racji okazji cenowej i jestem naprawdę zadowolony.

+ szybko się nagrzewa
+ ma wystarczająco dużo pary do spienienia mleka na 3-4 kawy
+ jest dość kompaktowy (mam mało miejsca na ekspres)
+ ma regulację mikrometryczną grubości mielenia, ja się poruszam w zakresie 4.1-4.4
+ łatwy w czyszczeniu

- dysza do spieniania jest do d***, ściągnąłem tę nakładkę metalową i spieniam samą "lancą"
- młynek dość głośny
- pojemnik młynka nie jest zabezpieczony tj. jak chcesz wymienić kawę na inną w hopperze to wysypie się do środka i masz 30min czyszczenia (upierdliwe)

Zaraz usłyszysz że rozwiązania 2w1 są "be" i znajdziesz coś lepszego w tej cenie albo wystawiasz się na zbyt duże ryzyko gdy młynek/ekspres się zepsuje. Ja wziąłem to ryzyko na barki i na razie jestem zadowolony.

PS. Moja wersja jest bez PID a mimo wszystko znalazłem powtarzalność

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi