Autor Wątek: Dysza do spienienia w De Longhi EC156B  (Przeczytany 9765 razy)

Offline ilian69

• Ekspres: De Longhi EC820b
Dysza do spienienia w De Longhi EC156B
« dnia: 16 Grudzień 2017, 17:49:00 »
Potrzebuję pewnej rady.
Posiadam ekspres do kawy De Longhi Ec156B. Robi dość dobre espresso, ale ze spienieniem mleka tragedia. Od czasu do czasu uda mi się zrobić aksamitne cappuccino. Ale żeby steksturowac mleko, to nie ma opcji. Końcówka dysza to taka dziwaczna, krótka czarna sukieneczka. Zdjęcie w załączniku. Chciałbym kupić inną. Lepszą, która wytworzy odpowiedni wir. Widziałem na YT niejednokrotnie, że mieli do tego modelu ekspresu inne końcówki dyszy. Chciałbym taką, która PASUJE,  DZIAŁA I teksturuje dobrze mleko
Zdjęcie poglądowe ekspresu i dyszy w załączniku. Oczywiście końcówkę da się odkręcić.

Na YT jest video,  w którym ktoś spienia dyszą rancilio Silvia (załącznik 2.),  ale chyba trzeba by było odmontować rurkę,  nie tylko końcówkę. pan ma prawdopodobnie EC 155, ale widziałem w internecie że oryginalnie i ten model ma taka dyszę jak ja

Proszę o radę.  Jaką kupić?  Chciałbym teksturować i dobrze spieniać, bo widzę że się da tym sprzętem. Będę wdzięczny za rady i odpowiedzi. Przepraszam z góry za ewentualne dublowanie tematu,  ale nie znalazłem tak precyzyjnego w mojej sprawie

Offline ilian69

Odp: Dysza do spienienia w De Longhi EC156B
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Grudzień 2017, 12:44:04 »
Jeżeli ktoś wie, może doradzić w tej modyfikacji,  to bardzo pokornie proszę: napiszcie. Chciałbym to załatwić przed świętami :c

Offline Cinello

• Ekspres: V60
  • Młynek: Kinu M47
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Grudzień 2017, 13:38:46 »
ale chyba trzeba by było odmontować rurkę,  nie tylko końcówkę.

No tak, raczej cieżko byłoby na rurkę przykręcić kolejna rurkę. Do delo czy gaggia montowali chyba te starszą dysze od RS.

Po modyfikacji włączasz tryb pary. Wypuszczasz trochę wody. Spienianie zaczynasz nim zaświeci się lampka, wtedy będziesz mógł dłużej spieniać - będzie więcej pary.
« Ostatnia zmiana: 17 Grudzień 2017, 13:46:26 wysłana przez Cinello »

Offline ilian69

« Odpowiedź #3 dnia: 17 Grudzień 2017, 14:13:52 »
No właśnie. To byłaby już opcja atomowa i podjalbym się jej. Chciałbym się tylko upewnić,  że żadne inne końcówki nie byłyby przydatne /nie pasowałyby. Tj.: nie da się zamienić mojej oryginalnej końcówki na żadną inną,  bez pełnej modyfikacji.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Grudzień 2017, 14:19:37 »
Nie prościej kupić french press i nim spieniać jak należy?

Offline Cinello

• Ekspres: V60
  • Młynek: Kinu M47
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Grudzień 2017, 14:23:03 »
Można niby dospawać? dokręcić jakąś rurkę, ale to bez sensu. Polecam wymienić cała dyszę jeśli już musisz :).

Offline ilian69

« Odpowiedź #6 dnia: 17 Grudzień 2017, 15:15:07 »
A poradzicie jak steksturowac (!) mleko frenchem? Zależy mi na flat white

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Grudzień 2017, 15:22:24 »
Podgrzewasz mleko do temperatury ~60°C. Nalewasz do frencha do ~1/3-1/2 wysokości. Ruchami góra dół wtłaczasz powietrze w mleko. Trzeba doświadczalnie sprawdzić ile razy trzeba znaleźć się nad powierzchnią mleka, a ile razy tylko przemieszać tłokiem. Przelewasz mleko po ściance do dzbanka i można w latte arty.

https://livestream.com/worldcoffee/events/3952840/videos/83371575

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi