Autor Wątek: Prośba o pomoc w wyborze ekspresu Bezzera Magica s PID vs ROCKET Mozzafiato Type  (Przeczytany 25233 razy)

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Tak, wiem, Ty jesteś w czołówce tych najlepszych, ale kolega dopiero zaczyna.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
kolega dopiero zaczyna
Piep...sz, bo tu nie chodzi o kolegę, ale o ten Święty Graal - wagę. W pogoni za idealnym espresso zaraz dojdziemy do absurdów i założymy dział najlepszych wag do espresso. NA YouTubie na filmach uczących espresso jakos wag nie widać.
Najprostsza szkoła espresso to filmik Segafredo :

A zresztą wątek nie dotyczył wag.
« Ostatnia zmiana: 07 Styczeń 2018, 11:29:13 wysłana przez hlary »

Offline Cinello

• Ekspres: V60
  • Młynek: Kinu M47
Kto by wagę podkładał... robiąc Segafredo  :lol2:

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
kolega dopiero zaczyna
Piep...sz, bo tu nie chodzi o kolegę, ale o ten Święty Graal - wagę.
Nie bardzo rozumiem jak możesz oceniać moje intencje. Tu chodzi o kolegę. Chcę mu pomóc uniknąć nerwów towarzyszących przy początkach zabawy w espresso. Mając wagę będzie wiedział ile kawy użył i czy ekstrakt jest prawidłowy w zadanym czasie. Jak niby ma to ocenić jeśli dopiero będzie się uczył przygotowywać espresso?

Cytuj (zaznaczone)
W pogoni za idealnym espresso

To powinno być motto naszego forum

Cytuj (zaznaczone)
zaraz dojdziemy do absurdów i  założymy dział najlepszych wag do espresso.

Tu akurat się nie zgodzę. Bardzo dobrze sprawuje mi się chińczyk za 30 zł. Poza tym dział to byłaby przesada, jest już chyba wątek i to wystarczy

Cytuj (zaznaczone)
NA YouTubie na filmach uczących espresso jakos wag nie widać.

A zresztą wątek nie dotyczył wag.

To zależy który filmik wybrać, jest wiele takich bez wagi, ale rezultaty często są mizerne, Segafredo też jakoś nie brzmi mi jak autorytet. Jest wiele takich z wagą i mam wrażenie, że ludzie wiedzą o czym mówią na tych filmikach, a rezultat zawsze wygląda dobrze.

Obejrzałem twój filmik, bardzo fajny. Nie mówi on od a do z jak wykonać espresso, pokazuje tylko z czym wiąże się zbyt gruby lub zbyt drobny przemiał. Widzisz, barista ma dostępny młynek z tzw karuzelą, tam chyba też ustawia się dozę na jeden ruch dźwigni, poprawcie mnie jeśli się mylę. Ekspres, którego używa ma programowalny przepływ. Ja ustawiam grubość przemiału dokładnie tak jak on i tak jak on muszę najpierw wiedzieć ile mam suchej kawy w PF i ile w stosunku do tej kawy ustawić przepływu w ekspresie. Kiedy już wykonam te czynności i ustawie sobie ekspres na pożądany przepływ używając wagi to już później jej nie używam, chyba, że coś mi nie pasuje w filiżance. Używam młynka ręcznego, wcześniej z programowalną dozą. Zacznę od tego drugiego. Używam wagi kiedy ustawiam młynek pierwszy raz do zasypanej kawy. Niestety młynek nie jest idealny i muszę za każdym razem sprawdzać wagę kawy bo różnice sięgają 0,5 g. Może dla Segafredo to nie problem, ale z jasno palonymi singlami już nie jest tak różowo i te pół grama może oznaczać pyszną kawę albo mega kanały i kwas. W młynku ręcznym ważenie kawy jest oczywiste. Ja jeszce nie nabyłem takiej wyprawy, żeby ocenić wagę każdej kawy z każdego regionu w różnym stopniu palenia na oko.

Tak gonię króliczka. Można też poprzestać na Segafredo. Każdy wybiera swoją drogę.

Marek.
« Ostatnia zmiana: 07 Styczeń 2018, 12:10:57 wysłana przez Miklas »
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Cinello

• Ekspres: V60
  • Młynek: Kinu M47
evens77, zobacz te filmiki, są z napisami jakby co :)
http://www.youtube.com/playlist?list=PLtil0MLa0-7vNg_ovLcSHDT1O0pbCPuPM

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
Znalazłem odpowiednią wagę  :wow2:

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
Noszę się z zamiarem zakupu ekspresu kolbowego. Czy ktoś z użytkowników, forumowiczów mógłby porównać dla mnie te dwa konkretne modele ekspresów kobowych Bezzera Magica s PID a ROCKET Mozzafiato Type V. Chodzi mi i o wykonanie, spasowanie poszczególnych elementów, działanie manometrów, design. Może ktoś pomoże w podjęciu decyzji odnośnie zakupu?

Evans77 nie przejmuj się. Na tym forum tak już mamy, że temat zaczyna się od czego innego, a w jakim kierunku się rozwinie to Bóg raczy tylko wiedzieć  :hihihi:

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
Zapytam tylko, czy używacie wagi elektronicznej oczywiście od czasu do czasu, do sprawdzenia wagi tego, ile sypie młynek dla pojedynczego espresso jak i podwójnego. Pozdr

Evens, nie przejmuj się, na tym forum znajdzie się kilku takich, którym nie chce się przeczytać całego wątku, ale uważają, że pozjadali wszystkie rozumy, a na koniec wychodzi śmiesznie.

Marek.
« Ostatnia zmiana: 07 Styczeń 2018, 12:55:01 wysłana przez Miklas »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
NA YouTubie na filmach uczących espresso jakos wag nie widać.
Dziwnym trafem w kawiarniach wag używają. Przypadek?

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Ani najprostszy, ani najszczęśliwszy.

Stukanie tamperem po wstępnym ubiciu może przełożyć się na kanałowanie. Niszczenie sprzętu pominę.

Jeśli ktoś ma świeże włoskie kawy (bądź podobne w stylu palenia i w smaku) taki film się sprawdzi. Jeśli ktoś chce pić inne kawy zaczną się kłopoty wynikające z uproszeń w tym filmie.

tam chyba też ustawia się dozę na jeden ruch dźwigni
Tak właśnie się robi. Poza tym karuzela lubi być pełna aby dobrze działała. W innym przypadku dozujemy na oko (objętość kawy w siku) lub przy pomocy wagi. Do ustawienia karuzeli też się waga przyda.
To wszystko spowodowało rozwój młynków mielących na żądanie -- nie każdy ma taki ruch jak włoskie kawiarenki z rana.

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Używam młynka ręcznego, wcześniej z programowalną dozą. Zacznę od tego drugiego. Używam wagi kiedy ustawiam młynek pierwszy raz do zasypanej kawy. Niestety młynek nie jest idealny i muszę za każdym razem sprawdzać wagę kawy bo różnice sięgają 0,5 g. Może dla Segafredo to nie problem, ale z jasno palonymi singlami już nie jest tak różowo i te pół grama może oznaczać pyszną kawę albo mega kanały i kwas.

Jaka to kawa Marku,  :mhh: że 0,5 g robi tak wielką różnicę w smaku? 
Bo jak są kanały i przez te kanały jest kwas, to nie jest wina tych 0,5 g różnicy w dozie.  :mhh:
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
Jasno palone single do przelewów. Tutaj 0,5g decydują o tym czy będzie kanał czy nie.

Marek.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Jeżeli w sitku będzie 17,5 g kawy zamiast 18 g, to będzie kanał?

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
Przy tym samym tampingu i przemiale? Ja tak miałem wczoraj, ziarna objętościowo mniej w sitku i się kanał zrobił.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
Tak to u mnie działa jak opisał @siewcu

Marek.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi