;

Autor Wątek: Ikawa  (Przeczytany 2172 razy)

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Extract Coffee Roasters
  • Wiadomości: 262
  • Pomógł: 2
    • insta
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Kalita Wave, Nel, Aeropress, Chemex, Phin, moka pot, Hario Cold Brew+Fretta, V60, Syphon, Bodum French Press
  • Młynek: ROK, Ditting KR1203
Ikawa
« dnia: 27 Listopad 2017, 21:01:24 »
Tak z ciekawości zapytam się - bawił się ktoś tak porządnie?
https://www.instagram.com/mr_blend/

Dobra kawa nigdy nie jest gorzka, dobry barista zawsze...

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 3109
  • Pomógł: 30
  • Ekspres: V60, AP, Severin KA 5702, Astoria CKE, FP, Melitta AromaSignature Deluxe
  • Młynek: MSJ, serbski ręczny, Wilfa, Aergrind, Faema trup
Odp: Ikawa
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Listopad 2017, 22:38:23 »
Co to dla Ciebie znaczy "tak porządnie"?

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Extract Coffee Roasters
  • Wiadomości: 262
  • Pomógł: 2
    • insta
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Kalita Wave, Nel, Aeropress, Chemex, Phin, moka pot, Hario Cold Brew+Fretta, V60, Syphon, Bodum French Press
  • Młynek: ROK, Ditting KR1203
Odp: Ikawa
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Listopad 2017, 22:44:40 »
Co to dla Ciebie znaczy "tak porządnie"?
No, że miał okazje przetestować przez dni. Mam kilka pytań :)
https://www.instagram.com/mr_blend/

Dobra kawa nigdy nie jest gorzka, dobry barista zawsze...

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 3109
  • Pomógł: 30
  • Ekspres: V60, AP, Severin KA 5702, Astoria CKE, FP, Melitta AromaSignature Deluxe
  • Młynek: MSJ, serbski ręczny, Wilfa, Aergrind, Faema trup
Odp: Ikawa
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Listopad 2017, 22:48:02 »
Ja może będę mieć okazję, co potrzebujesz wiedzieć?

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Extract Coffee Roasters
  • Wiadomości: 262
  • Pomógł: 2
    • insta
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Kalita Wave, Nel, Aeropress, Chemex, Phin, moka pot, Hario Cold Brew+Fretta, V60, Syphon, Bodum French Press
  • Młynek: ROK, Ditting KR1203
Odp: Ikawa
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Listopad 2017, 23:14:26 »
Czy apka zaczęła wyrabiać na telefonie? (słyszałem z pierwszej ręki, że się zwieszała - to jednak mogły być trudne początki)
Czy da się w jakikolwiek sposób przełożyć profil z wersji pro na palenie w piecu napędzanym gazem?
Jak ogólnie działa apka pod względem zmiennych parametrów w wersji pro - jedynie temperatura i czas, czy coś więcej?
Jak duża jest baza danych profili na chwilę obecną (dla wersji home)?

Te chyba najpilniejsze :) Z góry wielkie dzięki nawet za jedną odpowiedź :szampan:
https://www.instagram.com/mr_blend/

Dobra kawa nigdy nie jest gorzka, dobry barista zawsze...

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 3109
  • Pomógł: 30
  • Ekspres: V60, AP, Severin KA 5702, Astoria CKE, FP, Melitta AromaSignature Deluxe
  • Młynek: MSJ, serbski ręczny, Wilfa, Aergrind, Faema trup
Odp: Ikawa
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Listopad 2017, 23:28:16 »
Przełożyć się da, bo wiem, że w Małej Czarnej tak robią ;) ale to proste nie jest, zupełnie inna filozofia działania sprzętu więc to raczej nie powinno dziwić. A reszta... No cóż, może Ci odpowiem na te pytania, jeśli będę miał możliwość popróbowania samemu - i jeśli tak, to tylko wersja pro.

Offline My_coffeecake

    • LaCava
  • Wiadomości: 10
  • Pomógł: 0
Odp: Ikawa
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Maj 2018, 14:17:16 »
Macie jakieś nowe spostrzeżenia co do Ikawy? próbuje rozpracować ale w Polsce jakoś nie ma fachowców w tej dziedzinie a i na stronie Ikawy profile mnie nie satysfakcjonują :) Może ktos chetny do wymiany spostrzezen?

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Extract Coffee Roasters
  • Wiadomości: 262
  • Pomógł: 2
    • insta
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Kalita Wave, Nel, Aeropress, Chemex, Phin, moka pot, Hario Cold Brew+Fretta, V60, Syphon, Bodum French Press
  • Młynek: ROK, Ditting KR1203
Odp: Ikawa
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Lipiec 2018, 00:54:54 »
Ok - wypowiem się o domowej wersji Ikawa, mogłem ostatnio przetestować.

Jeśli ktoś rozumie palenie - będzie mu dużo łatwiej to okiełznać. Dobra kawa będzie wymagać od kompletnego laika trochę nauki metodą prób i błędów (o ile używamy własnych ziaren, te kupne w Ikawie - skanujemy kod z opakowania i wyskakuje profil). Na apce jest kilka profilów do edytowania i utworzenia własnych, palenie bardzo dobrze odzwierciedla czasy rzeczywiste w roasterze baryłkowym do sampli (temperatury niekoniecznie ze względu na inny odczyt). Czas palenia od 3 do 10 minut, nie polecam schodzić poniżej 6 :) Ustawiamy również czas chłodzenia - 2 minuty wystarczą. Bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie regulowana prędkość bębna.

Aplikacja nie wiesza się na telefonie i jest banalna w obsłudze. Nie dotarłem do jakiejkolwiek bazy danych z profilami innych dla wersji home - nie wiem czy jest. Wersja domowa nie pozwala na temperaturę zrzutu ziarenek - zaczynamy od zera, ale nie jest to wielki problem.

Czy warto zainwestować w wersje pro? Jeśli ktoś potrzebuje niuansów to i owszem - wersja pro pozwala na 20 punktów zmiany na krzywej palenia, wersja home tylko 5. Jeśli ktoś chce jedynie poeksperymentować z ziarnem to gorąco polecam wersję... domową! Można wiele sprawdzić inwestując niewiele ziarenek. Kolejną rzeczą jaka mnie zaskoczyła to to, że można poczuć kolejne etapy palenia . Po przystawieniu nosa do wylotu chłodzenia - czuć jak ziarno zmienia zapach. Daje to pełną - wizualną oraz węchową - kontrolę. Kolejnym plusem jest możliwość przerwania procesu wypalania ziarna w każdym momencie - naciskając guzik startu (np. nasz wstępny profil nie zgadza się z rzeczywistością i ziarno już strzela a tam jeszcze 3 minuty).

Ciekawa rzecz - kawa może nam utknąć w roasterze kiedy się nie wystrzela po pierwszym cracku i Ikawa wtedy nam jej nie wywieje do słoiczka. Może się to zdarzyć kiedy ustawimy roast na 3 minuty i niską temperaturę... Trzeba wtedy ponowić palenie a gdy ziarno w końcu zleci - wyrzucić je do śmieci. 

Dla kogo jest w takim razie ten sprzęt? To jest bardzo dobre pytanie :) Nie umiem na nie odpowiedzieć. Dla domowych pasjonatów i profesjonalistów? Niby dla domu, ale osobiście nie polecam komuś kto nie widział krzywej palenia. Te kilka, które miałem na apce oryginalnie wgrane nie są dobre z powodu niedorozwoju i zupełnie bezsensownie opadającej krzywej w środku palenia. Można się nauczyć czytając i próbując - natomiast przesiadka po tym na baryłkowy sampler może być bolesna :P Jest to zbyt droga zabawka dla kogoś kompletnie bez pasji.

Jeśli o mnie chodzi - widzę ogromny potencjał w wersji home, wersja pro jest lepsza - nie ma dwóch zdań, jednak jeśli ktoś się zastanawia i nie świerzbi go 5000 złotych różnicy to chyba bym się nie zdecydował. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony możliwościami Ikawy, ma mnóstwo plusów - zaczynając testy nie byłem ani na "tak", ani na "nie" - chciałem zobaczyć co to cudeńko potrafi. Wykonanie bardzo solidne, nie ma się do czego przyczepić. Ta zewnętrzna powłoka to oczywiście nie jest plastik :)

Tyle ode mnie - jest to moja prywatna opinia :) Nikt w sumie poważnie nie wypowiedział na temat wersji domowej, a ta jest w troszeczkę bardziej przystępnej cenie. Chętnie odpowiem na pytania jak się jakieś znajdą.
https://www.instagram.com/mr_blend/

Dobra kawa nigdy nie jest gorzka, dobry barista zawsze...

Online Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5374
  • Pomógł: 42
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Ikawa
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Lipiec 2018, 05:45:27 »
Regulowana prędkość bębna w maszynce fluid bed? Czy jest to jakiś parametr w oprogramowaniu?

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 3109
  • Pomógł: 30
  • Ekspres: V60, AP, Severin KA 5702, Astoria CKE, FP, Melitta AromaSignature Deluxe
  • Młynek: MSJ, serbski ręczny, Wilfa, Aergrind, Faema trup
Odp: Ikawa
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Lipiec 2018, 09:12:10 »
Jaki bęben chcesz regulować, jeśli go tam nie ma?

Online Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5374
  • Pomógł: 42
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Ikawa
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Lipiec 2018, 12:01:33 »
Przeczytaj uważnie poprzedni wpis.

Offline My_coffeecake

    • LaCava
  • Wiadomości: 10
  • Pomógł: 0
Odp: Ikawa
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Lipiec 2018, 16:42:09 »
ja testuję wersję PRO, i każdy gotowy wykres pali kawe na ciemne espresso, więc jedynie nawiew zostawiam przy wykresach bo nie mam wiedzy jak on może wpłynać na efekt smakowy ( poza tym - ze im wiekszy tym szybciej sie pali kawa). temperature i czas zmieniam adekwatnie do gestosci ziarna i obróbki..
ogónie staram sie DCR trzymac na poziomie 15% - i chyba to jest jedyna zasada jakiej przestrzegam w ikawie ;o

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Extract Coffee Roasters
  • Wiadomości: 262
  • Pomógł: 2
    • insta
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Kalita Wave, Nel, Aeropress, Chemex, Phin, moka pot, Hario Cold Brew+Fretta, V60, Syphon, Bodum French Press
  • Młynek: ROK, Ditting KR1203
Odp: Ikawa
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Lipiec 2018, 20:58:14 »
Regulowana prędkość bębna w maszynce fluid bed? Czy jest to jakiś parametr w oprogramowaniu?

Na wykresie w aplikacji można zmienić prędkość obracania się, manipulując tym parametrem przy niższych wartościach ziarna dosłownie stawały na chwilę. Można ustawić stałą lub wzrost/spadek w trakcie palenia. Pełnego, zamkniętego bębna nie ma, ale jest część obracająca i spełnia podobną funkcję ;)

ja testuję wersję PRO, i każdy gotowy wykres pali kawe na ciemne espresso

To jest to, czego nie do końca rozumiem w Ikawie home. Dostajemy palarkę, którą możemy spersonalizować i ma ona ogromne możliwości - jednak laikowi będzie ciężko skroić profil na miarę, gdyż może nawet nie widzieć różnicy pomiędzy obróbkami.  Roaster na YT jest reklamowany jako ten odpowiedzialny za świeżą kawę z rana... Być może po spróbowaniu wszystkich 6 profili ktoś mógłby wybrać najlepszy i po prostu używać go do wszystkiego - to jednak trochę tak jakby w aucie korzystać tylko z siedzenia kierowcy... Roaster daje duże pole do popisu np. jak ziarno reaguje na zmiany temperatury w kolejnych fazach palenia - inwestycja 50g kawy. Te 50g może być zarówno plusem, jak i minusem - w zależności kto czego oczekuje  ;)

 
« Ostatnia zmiana: 06 Lipiec 2018, 21:13:13 wysłana przez mr_blend »
https://www.instagram.com/mr_blend/

Dobra kawa nigdy nie jest gorzka, dobry barista zawsze...

Online Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5374
  • Pomógł: 42
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Ikawa
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Lipiec 2018, 21:02:47 »
Część obracająca? ;) Toż to musi być po prostu airflow, ciąg powietrza. Im większy ciąg, tym szybciej wirują ziarna. Trzeba wielkiej wyobraźni, by szukać analogii do maszyny bębnowej. Ale producent może mieć taki kaprys, by dostrzec takie podobieństwo ;).

W piecu bębnowym, sam bęben i czołowa/tylna płyta stanowią clue transferu ciepła. We fluid bed mamy tylko grę gorącego powietrza...
« Ostatnia zmiana: 06 Lipiec 2018, 21:05:39 wysłana przez Antonio »

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Extract Coffee Roasters
  • Wiadomości: 262
  • Pomógł: 2
    • insta
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Kalita Wave, Nel, Aeropress, Chemex, Phin, moka pot, Hario Cold Brew+Fretta, V60, Syphon, Bodum French Press
  • Młynek: ROK, Ditting KR1203
Odp: Ikawa
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Lipiec 2018, 21:17:12 »
Część obracająca? ;)

Ok, popatrzyłem na kształt wylotu nawiewu i zwracam honor. W takim razie do będzie regulowana moc ciepłego powietrza.
https://www.instagram.com/mr_blend/

Dobra kawa nigdy nie jest gorzka, dobry barista zawsze...

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi