Autor Wątek: Jaki młynek do ekspresu kenwood k-mix?  (Przeczytany 3925 razy)

Offline kasiam Kobieta

• Ekspres: Ascaso Uno Prof, The Gabi Master A, V60, Chemex, aero, Moccamaster
  • Młynek: Ascaso i-1 mini, Comandante, Niche
Jaki młynek do ekspresu kenwood k-mix?
« dnia: 10 Listopad 2017, 10:43:19 »
Posiadam ekspres kolbowy kenwood k-mix i chciałam go wymienić na automat typu saeco itp. Pózniej jednak poczytałam trochę i pomyślałam, że może lepiej dokupić dobry młynek i Spieniacz (dysza w moim ekspresie coś nie chce pienić). Pije około trzech kaw dziennie- rano cappuccino, pózniej czarną, a od czasu do czasu espresso. Co polecacie? Chciałabym, żeby kawa była smaczna. Myślałam o Spieniaczu Jura i młynku baratza virtuoso. A może coś tańszego dałoby radę?

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Jaki młynek do ekspresu kenwood k-mix?
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Listopad 2017, 11:13:34 »
Hm skoro poczytałaś to czy możesz uzasadnić ten wybór młynka? W tej lub zbliżonej cenie są młyny z płaskim żarnem ok 50 mm i typowo przystosowane do przemiału wprost do kolby a nie do pojemnika, inna kwestia czy nie przytkasz tego kenwooda dobrze zmielonym ziarnem ?

Offline kasiam Kobieta

« Odpowiedź #2 dnia: 10 Listopad 2017, 11:47:52 »
najpierw robiłam rozeznanie w młynkach ręcznych- całkowicie zielona w tym temacie znalazłam młynek hario skerton i pomyślałam, że będzie w sam raz. Jednak okazało się, że niej jest on dedykowany pod espresso, a co za tym idzie nie nadaje się (chyba) do mojego ekspresu. Rozważałam jeszcze comandante, a to cenowo jest już blisko baratza virtuoso, o którym słyszałam, że jest ok. Jako, że jestem raczej kawowym laikiem, chciałabym kupić coś rozsądnego, dzięki czemu napiję się w końcu dobrej kawy. Ekspres automatyczny to wydatek rzędu 4-5 tys., więc pomyślałam o młynku.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Listopad 2017, 11:58:07 »
Posiadam ekspres kolbowy kenwood k-mix
Ten ekspres raczej nie ma zwykłego portafiltra/sitka tylko tzw "ciśnieniowe". Przynajmniej tak maja ekpresy w tym pułapie cenowym. Sprawdz najpier to.
Może tez być przystosowany pod kapsułki ESE. Jeżeli tak, to zacznij o tego i zobacz co faktycznie możesz z tego ekspresu wycisnąć. Prawdopodobnie sam młynek Tobie nie pomoże.

Offline kasiam Kobieta

« Odpowiedź #4 dnia: 10 Listopad 2017, 12:26:09 »
Rzeczywiście jest przystosowany ESE. Możliwe, że sitko "ciśnieniowe"- trudno mi ocenić, bo tylko z taki miałam styczność. to w takim razie co poradzić? Młynek+ nowy ekspres? Ekspres z wbudowanym młynkiem? A może kawiarka albo coś z alternatyw, co mogłabym ogarnąć i na bazie czego przyrządzę cappuccino i czarną, dobrą kawę - juz niekoniecznie espresso. Może lepiej tańszy sprzęt + metody alternatywne i dobrej jakości kawa?

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Listopad 2017, 12:30:01 »
Mój brat używa jakiegoś kolbowego delonghi. Kupił porządny młyn z żarnami 65 mm i przynajmniej może sobie zamówić dobre ziarna i mielić je na świeżo. Wcześniej zamawiał mielenie w palarni i czasem przyszła zmielona jak do ekspresu gastro, wtedy ten delonghi się zapychał. Jemu to wystarcza i z młynka jest zadowolony.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Listopad 2017, 13:24:09 »
Sitko ciśnieniowe (o ile masz wyjmowane z kolby) ma podwójne dno, więc od spodu widać tylko jeden mały otwór  ;-)

Offline kasiam Kobieta

« Odpowiedź #7 dnia: 10 Listopad 2017, 13:43:00 »
Sitko ciśnieniowe, wyjmowane z kolby

Offline mlopus Mężczyzna

« Odpowiedź #8 dnia: 10 Listopad 2017, 14:00:55 »
No to w mojej ocenie masz dwie opcje:
1. Kupić młynek typu Graef, Wilfa za 350 pln i nie spodziewać się cudów ale iść w stronę kawy palarnianej ze świadomością że niska cena młynka i sprzętu narzuca ograniczenia.
2. Nabyć lepszy młyn za ok 1000 pln z założeniem że to inwestycja idąca w stronę kawowego rozwoju, czyli z czasem zmiany ekspresu, może zabawy w kawiarkę lub alternatywę już teraz? Spieniacz za 350 pln to 1/3 ceny używanej kolby więc moim skromnym zdaniem średnio wydane pieniądze, można kupić french press za 30 pln ale użytkowanie jest trochę męczące. Zagrzać mleko do ok 70 stopni, przelać, spienić, umyć to wszystko, rano nie ma tyle czasu na celebrowanie z mlekiem. Kawa jak wyżej.

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Listopad 2017, 14:08:20 »
Co polecacie? Chciałabym, żeby kawa była smaczna.
świeże ziarno speciality z dobrej palarni, młynek żarnowy z regulacją, filtr do wody.

Sam zaparzacz to kwestia drugorzędna, może to być ekspres, kawiarka, aeropress, phin, z każdego można mieć dobrą kawę. Ciśnieniowe sitko da się przerobić na normalne, odcinając drugie dno https://youtu.be/i83W7LY9z1I?t=55s.

Offline kasiam Kobieta

« Odpowiedź #10 dnia: 10 Listopad 2017, 14:18:08 »
Myślę, że póki co kupię tani Spieniacz- na moje potrzeby chyba rzeczywiście nie potrzebuję lepszego, a zainwestuję w młynek, dobrą kawę i chyba kawiarkę. Głównie z mojego ekspresu pikę czarną przeciągniętą lurę, a "espresso" tylko od czasu do czasu. Spróbuję w takim razie z czyms nowym- może to będzie ta droga? Czy kawiarka+ młynek np. hario skerton + dobra kawa będzie na początek ok?
« Ostatnia zmiana: 10 Listopad 2017, 14:30:26 wysłana przez kasiam »

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Listopad 2017, 15:24:33 »
Głównie z mojego ekspresu pikę czarną przeciągniętą lurę
skoro tak to tradycyjne zaparzacze są dla Ciebie, bo one robią właśnie coś tego typu, jeden mniej inny bardziej. Kawiarka jest fajna, a dodatkowo warto mieć parę innych zaparzaczy, nie są drogie a każdy daje trochę inny smak. Intensywny napar otrzymasz również z phina, slowpresso, aeropressa, tygielka.

Co do młynka to chyba taki wystarczy na start, choć lepszy młynek zawsze poprawia ekstrakcję w każdej metodzie parzenia. Zerknij na elektryczny Wilfa, trochę droższy od ręcznego ale nie aż tak bardzo.

Offline kasiam Kobieta

« Odpowiedź #12 dnia: 10 Listopad 2017, 18:21:32 »
Dziękuję za porady. Już chyba wiem co i jak:)

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Listopad 2017, 19:01:33 »
Kawiarka wbrew pozorom nie jest taka banalna do opanowania. A jak masz np. Indukcje to się jeszcze komplikuje. Jak ja bym teraz rozpoczynał przygodę z dobrą kawa brałbym Aeropress. Banalnie proste, zaskakująco pyszne. Nie wymaga nic poza kawa i młynkiem.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Listopad 2017, 20:01:36 »
Z mojego doświadczenia, to z takiego ekspresu kawę uzyskuję się dość podobną do kawiarki. Nie wiem czy jest sens rzucać się w kierunku innego rozwiązania. Ja wyznaję zasadę że lepiej nauczyć się dobrze jednej rzeczy, a potem dopiero iść dalej.  Spieniacz może być zakamieniony. Czy odkamieniasz regularnie ekspres?

Na pewno jakiś rozsądny młynek się przyda. Teraz można kupić w dobrej cenie Bodum bistro w tk maxx ok 270 zł. podobne konstrukcje Severin 3873, Nivona cafe grano  czy Wilfa  też w granicach 400zł

Spieniaczem może być też french press, wystarczy wlać podgrzane mleko i chwilę poruszać tłoczkiem. Więc jeśli chcesz coś kupić sobie kawowego to wg mnie french press i/lub clever dripper, to są najprostsze na początek rozwiązania, z których można łatwo uzyskać smaczną kawę. Oba sprawdzą się też do zaparzania herbaty.

Przydaje się też dobra waga żeby odmierzać ilość kawy i wody.
« Ostatnia zmiana: 10 Listopad 2017, 20:14:22 wysłana przez krystians »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi