Wcale mnie taka odpowiedź z Twojej strony nie dziwi. Zastanawiam się, co Tobą kieruje, że tak na siłę mój test krytykujesz. Twoim zdaniem, test termobloku Ascaso przedstawia większą wartość. Masz do tego pełne prawo.
Ja też ma prawo stwierdzić na podstaiwe 2 tabelek z testu, że ten konkretny model Ascaso termoblok to jest nic innego jak ekstrakcyjny przepalacz wody i kawy jednocześnie, a wystarczy tylko gdy się go zostawi na 10 minut na postoju.
Wiem doskonale jak smakuje kawa gdy jej drobiny traktuje się podczas ekstrakcji zbyt wysoką temperaturą.
Pomocna by była tabelka z testu na 90 stopni. Lecz raczej jej nigdy nie zobaczymy.
Moim zdaniem.
Wracając do mojego testu.
Wiem, że po przeczytaniu opisu wykonania symulacji pomiaru temperatury z tego źródła,
https://www.home-barista.com/reviews/wbc-procedure-for-measurement-of-brewing-water-temperature-t516.htmlpewne osoby na tym forum mogą mieć wątpliwości co do mojego testu.
Małe wyjaśnienie z mojej strony.
Mając na uwadze metodę z forum home-barista i uwagi z ich strony co do zrobienia pomiaru, mój test dowodzi, że kawa w sitku nie jest przeszkodą.
Dodam mój test jest prawdziwym testem 100 % real, test z home-barista jest tylko symulacją.
Dla porównania, jaką wartość przedstawia dla Was test np. zawieszenia samochodu zrobiony na jakimś tam symulatorze. Dla mnie bardziej wartościowy byłby test zawieszenia zrobiony w terenie.
Proponuję Wam wszystkim na zwrócenie swojej uwagi na test kawy nr.3 i 4.
Zapomniałem wyłączyć zapis pomiaru. Jak ta sonda szybko reaguje za zmianę temperatury dokonując pomiaru co 1 sekundę.
Widać to ładnie jak dokonuje pomiaru nawet przy odbijaniu kawy.
Jak i później stygnie w "szarpany" sposób, by później ustabilizować temperaturę po wsypaniu kawy w sitko.
Bardzo szybki odczyt temperatury ma miejsce gdy sonda ma kontakt z wodą. Moim zdaniem wszystko widać jak na dłoni.
Ten ekspres to przemyślana konstrukcja, z dobrych materiałów jest zrobiony, jest stosowna masa elementów konstrukcyjnych która gwarantuje stabilność temperatury.
W tych wykresach nie ma ani jednego błędu pomiarowego. To co się działo podczas ekstrakcji i miedzy ekstrakcjami zostało zapisane do pamięci rejestratora i w takiej samej formie przedstawione Wam.
Jak co jest niejasne, proszę pytać się śmiało.