Autor Wątek: Giotto V + 75mm / Giotto R + 65mm / inny set do 10tys  (Przeczytany 5296 razy)

Offline PanDemonium Mężczyzna

• Ekspres: R58, Moccamaster, V60, Kalita, APress, Baletti
  • Młynek: Olympus 75E, Iron ❤, Svart, Skerton, Slim
Giotto V + 75mm / Giotto R + 65mm / inny set do 10tys
« dnia: 02 Listopad 2017, 23:11:06 »
Long story short - zacząłem szukać w czerwcu ekspresu dla siebie. Od budżetu 4tys. I dokładałem, dokładałem i wciąż dokładam - końca nie widać. Od jednobojlerowca przez hx, hx z pidem, dwubojlerowiec... dotarłem do 15tys. po czym stwierdziłem, że chyba czas zrobić krok wstecz. Myślę, że dziesięć tysięcy na tę fanaberię to moje maksimum.

Pijam alternatywy, 100-140g kawy dziennie, głównie V60. Żony nie mogę namówić - to nie jej świat, woli piasek pustyni. Espresso wyjdzie pewnie z 40-50 tygodniowo, w porywach do 80, nie licząc gości czy klientów (rzadko). 1/4 z tego będzie mleczna. Miejsca mam dużo, osobny salon kawowy. Bez możliwości podłączenia do instalacji wodnej (Kryształ Żywiecki w dużym zapasie). Ekspres kupuję z zaskórniaków i nie muszę prosić maużowiny o zgodę :-).

W budżecie - 10tys. - pierwszy wybór padł na Giotto z pompą rotacyjną i Eurekę Zenith 65. Alternatywą jest Giotto z wibracyjną i Eureka Olympus 75. Co myślicie? Macie inne pomysły jak wydać te pieniądze?

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Giotto V + 75mm / Giotto R + 65mm / inny set do 10tys
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Listopad 2017, 23:28:28 »
Eureka Olympus 75
Jedyna uwaga, to warto zainwestować w wersje E z żarnami Mythos TiN.
Tu masz sporo o tym super młynku: https://www.bellabarista.co.uk/pdf/EUREKA-OLYMPUS-75E-MINI-COFFEE-GRINDER-REVIEW.pdf

« Odpowiedź #2 dnia: 02 Listopad 2017, 23:31:25 »
Eureka Olympus 75
Jedyna uwaga, to warto zainwestować w wersje E z żarnami Mythos TiN.
Tu masz sporo o tym super młynku: https://www.bellabarista.co.uk/pdf/EUREKA-OLYMPUS-75E-MINI-COFFEE-GRINDER-REVIEW.pdf
Dokładnie taki był plan (oba w wersji E, Mythosowe żarna do 75tki).

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Listopad 2017, 07:54:19 »
Przy pompie rotacyjnej jakoś trudno mi wyobrazić na dłuższą metę brak wodociągu. Dodatkowo odpływ do kanalizacji, według mnie warto część tego budżetu przeznaczyć na taki wodociąg i kanalizację.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Listopad 2017, 07:59:57 »
Co nie musi być jakieś bardzo drogie, mi udało się wszystko zmieścić za szafkami kuchennymi i robiłem sam, zajęło mi to jedno popołudnie. Myślę, że z filtrem RO wyrobiłem się w 500, 600 zł (z tym, że filtr miałem już wcześniej, ale wliczyłem do ceny)

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

« Odpowiedź #5 dnia: 03 Listopad 2017, 08:00:59 »
Przy pompie rotacyjnej jakoś trudno mi wyobrazić na dłuższą metę brak wodociągu. Dodatkowo odpływ do kanalizacji, według mnie warto część tego budżetu przeznaczyć na taki wodociąg i kanalizację.
To kompletnie niemożliwe - do odpływu/instalacji wodnej mam 20m stuletniego parkietu, kafelek i kilka ścian. Ot, uroki mieszkania w zabytkowych budynkach.

Odpływ na 5, 10 czy 20 litrów to prosta sprawa, zbiornik na wodę jest prawie trzylitrowy. Rodzaj pompy chyba nie ma tu żadnego znaczenia - obie zużyją tyle samo wody.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Listopad 2017, 08:07:19 »
Wężyk do wody w instalacji RO ma 6mm średnicy i jest dosyć elastyczny, dostępne są złączki 90 stopni i da się to dość łatwo ukryć za listwami przypodłogowymi i przejść przez ściany, trochę jak przewód koncentryczny do kablówki. Ja bym przynajmniej wodę doprowadził. Z kanalizacją rzeczywiście nie musi być łatwo.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

« Odpowiedź #7 dnia: 03 Listopad 2017, 08:17:00 »
Wężyk do wody w instalacji RO ma 6mm średnicy i jest dosyć elastyczny, dostępne są złączki 90 stopni i da się to dość łatwo ukryć za listwami przypodłogowymi i przejść przez ściany, trochę jak przewód koncentryczny do kablówki. Ja bym przynajmniej wodę doprowadził. Z kanalizacją rzeczywiście nie musi być łatwo.

Marek.
Nie ma takich szans, po ścianach wyjdzie ponad 50m, 3 przewierty. Już to przemyślałem - albo ekspres w kuchni i instalacja albo w saloniku i woda butelkowana. Z dwojga wybieram tę drugą opcję.

Wróćmy do meritum.

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Listopad 2017, 08:29:01 »
Zastanawiasz się czy wersja z pompą rotacyjną czy bez. Rotacyjna ciszej działa, ale pompuje ok 100l/h. Możesz porównać rozmiary obu. Jak zabraknie wody, to rotacyjna się szybko przegrzeje i do wymiany.  Nalewanie wody do fabrycznego zbiornika - trzeba zdjąć górną tackę z filiżankami jak stoją i dopiero dolać. Wody mało, włącza się czujnik wagowy i ekspres przestaje pracować (nawet w czasie ekstrakcji). Jakaś szafka z 10l zbiornikami na wodę i dodatkowym czujnikiem poziomu wody pewnie by załatwiła sprawę + 10l na ścieki i też czujnik przepełnienia.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Listopad 2017, 08:52:53 »
Jak rota to flojet albo wodociąg... Wolałbym kuchnię i RO, gdybym miał taki wybór.

« Odpowiedź #10 dnia: 03 Listopad 2017, 09:28:49 »
Jeszcze raz:
  • Nie będzie podłączenia do wody i ścieków - pisałem o tym w pierwszym poście, nie i basta, nie ma możliwości, nie mam ochoty, nie ma to sensu (wybierz co pasuje) - mam salon "kawowy" w którym podejmuję gości i klientów, tu stoi cały mój sprzęt kawowy, kawy, woda. Ekspres kupuję także po to, by cieszył moje oko. Obsługę wody i ścieków mam opracowaną - parzę tu w końcu kawę codziennie.
  • Woda będzie uzupełniana w zbiorniku na bieżąco - to bardzo bezpieczne podejście, raz dziennie rano, w ilościach zużywalnych, z zapasem. Jedna osoba parząca kawę (ja). Łatwy dostęp do ekspresu (dużo miejsca). Względnie zostanie podłączony większy zbiornik (10, 20 litrów) z czujnikiem poziomu ale nie jest to moim priorytetem. Woda to Żywiecki Kryształ.
  • Rotacyjna czy wibracyjna - wiem, że różnica w smaku jest niewielka (o ile jest). Wiem, że rota jest cichsza (bez znaczenia, osobne pomieszczenie a dodatkowo wibracyjną można wygłuszyć). Zostaje kwestia stabilności/sposobu podawania wody i trwałości samej pompy. Bez znaczenia jest wydajność pompy rota - jak ekspres nie pracuje woda nie jest zużywana, nie ma szans by ekspres zużył 3 litry wody gdy nie jest używany a tylko się grzeje (zakładam maks 15h dziennie)
  • Zakup planuję na 3-5 lat minimum stąd budżet 10tys a nie 5 czy 3 i myślenie o tym, że mógłbym przecież coś wymienić. W myśl zasady bang for the buck - najlepsze co można zdobyć w rozsądnych pieniądzach, pomijając minimalne zyski jakościowe kosztem kolejnych tysięcy i utratę pewnego komfortu użytkowania szukając oszczędności. Jeśli budżet 10tys. jest niewystarczający w czyjejś opinii to z chęcią przeczytam jak bardzo mam go rozciągnąć i dlaczego.

Wracam wiec do mojego pytania - w budżecie 10tys. zł: jaki młyn, jaki ekspres - jako alternatywa dla Giotto R/V i Zenitha/Olympusa?
« Ostatnia zmiana: 03 Listopad 2017, 09:38:46 wysłana przez PanDemonium »

Offline malkos Mężczyzna

• Świeżo Palona
  • Użytkownik komercyjny
    • ŚwieżoPalona
  • Ekspres: Aeropress, Hario v60, French Press Bodum, kawiarka GAT Konica
  • Młynek: Zassenhaus Quito, Comandante MK3
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Listopad 2017, 09:56:19 »
Tak Jak pisał tom517 jak chcesz dolewać wody, to może lepiej, bezpieczniej z wibracyjną? Czytałeś https://www.home-barista.com/espresso-machines/vibe-pump-vs-rotary-t10792.html ?
Właściciel sklepu :: https://swiezopalona.pl
Zapraszam po kawę na :: https://swiezopalona.pl/kategoria/26/kawa-ziarnista

dlawokawie5 - nowy kod - 5% zniżki na wszystko

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Listopad 2017, 10:07:27 »
Woda, w pomieszczeniu z ekspresem, jest właściwie niezbędna, choćby do opłukania portafiltra po ekstrakcji. A co do modelu ekspresu, to celowałbym w ECM-a lub Vivaldi La Spaziale.

Offline tom517

« Odpowiedź #13 dnia: 03 Listopad 2017, 10:13:53 »
Jak szukałem sobie HXa to wybrałem że ma posiadać pompę rotacyjną i grupę E61, byłem bliski zakupu Giotto z rotacyjną, ale w międzyczasie pojawił się w dobrej cenie Izzo Alex i go wybrałem. Nie podoba mi się praca pompy wibracyjnej, jak Tobie nie przeszkadza, to jednak bez wodociągu będzie lepiej wibracyjna. Jak masz podłączenie do wodociągu to mycie grupy, flush możesz robić bez uruchamiania pompy i wody nie idzie aż tak dużo, mi przy 4 cappuccino dziennie przed podłączeniem wodociągu codziennie 2 litrowy zbiornik trzeba było napełniać, a polegało to na zdjęciu filiżanek, zdjęciu pokrywy, wlaniu wody, założeniu pokrywy, postawieniu filiżanek :). Co byś nie wybrał będzie dobrze, w smaku różnicy za bardzo nie uświadczysz :). Młynek brałbym z programatorem czasowym i widelcem na kolbę, czyli po ustawieniu 1 klik i mam zmieloną odpowiednią dawkę.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Listopad 2017, 11:23:07 »
Weź pod uwagę to, że pompy wibracyjnej nie wyciszysz, chyba że chcesz rozbierać nowy ekspres na gwarancji. A są one naprawdę głośne.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi