Autor Wątek: Automatyczny czy kolbowy  (Przeczytany 135462 razy)

Offline sccoty Mężczyzna

• Ekspres: La Marzocco Strada Gr1
  • Młynek: Mahlkonig ek43, Mazzer Major Timer Mod
Odp: Automatyczny czy kolbowy
« Odpowiedź #165 dnia: 21 Grudzień 2014, 19:34:57 »
A po 2/3 latach jak we wszystkich modelach ;) hmm dlaczego cieknie od spodu woda ;)

Offline Gregs

« Odpowiedź #166 dnia: 21 Grudzień 2014, 22:47:42 »
Witam wszystkich i o radę proszę.
Na forum jestem nowy, trafiłem tu tak jak pewnie większość, szukając odpowiedzi jaki sprzęt byłby dla mnie odpowiedni.
Zacząłem chyba typowo, jaki automatyczny ekspres wybrać.
Potem dzięki forum myślenie mi się rozszerzyło o kolby, a na koniec wróciłem do początku czyli do czego właściwie mi sprzęt potrzebny.
Ale od początku:
Kawę pijemy rano - parzoną w FP - z duża ilością mleka - dla 2 osób. Pilibyśmy americano, no ale espresso nie ma jak przygotować (bo nie mamy sprzętu).
Espresso i pochodne pijemy poza domem i raczej od święta.
W domu czasem robię jeszcze kawę po turecku, w tygielku, bo polubiłem podczas pobytów na południu Europy.
Gości męczę albo rozpuszczalną, albo FP.
Doszedłem do wniosku, że nie ma sensu inwestować w ekspres automatyczny, bo go nie wykorzystam, a zamiast tego krok po kroku wyposażyć kuchnie w a/ dobry młynek (jaki?)
b/ dobrą kawę ziarnistą (będę eksperymentował)
W ten sposób poprawię to co dziś piję, a jak dojrzeję to dokupię:
c/ ekspres kolbowy

A może jednak źle kombinuje i lepiej wziąć po prostu porządny ekspres automatyczny?
Wtedy pewnie Jura. Tak czy siak wydatek co najmniej 2 - 3 tyś.
Wszelkie sugestie mile widziane.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #167 dnia: 21 Grudzień 2014, 23:15:39 »
Twój plan z grubsza mi się podoba ;)
Obecnie mleko do kawy grzejesz jakoś?
LMWDP #469

Offline Gregs

« Odpowiedź #168 dnia: 22 Grudzień 2014, 10:37:34 »
Mleko oczywiście podgrzewane (osobno), czasem ręcznie spieniane.

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #169 dnia: 22 Grudzień 2014, 10:38:15 »
Połączyłbym tylko pkt. a i b w jedno  :)

Offline Edwin Jagger Mężczyzna

• Ekspres: Alternatywy
« Odpowiedź #170 dnia: 22 Grudzień 2014, 10:50:13 »
Jak zamówisz zmieloną to i można miejscami zamienić  ;)

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
« Odpowiedź #171 dnia: 22 Grudzień 2014, 11:07:02 »
a. i b. to dobry pomysł

a. do sprzętu, który masz wystarczy Concept/Severin (z 3-ką na końcu!). Sam zobaczysz jak zmieni się smak kawy z FP pod warunkiem zrealizowania punktu b.
b. ranGo/Antonio - nic z marketów, od ranGo możesz kupić zmieloną do tygielka - w domu tak drobno nie zmielisz.

A w następnym kroku proponowałbym kawiarkę dla doznań "jak espresso" - americano z tego zrobisz. Americano wyjdzie ci też z Dripa - Hario V02, właśnie sączę dużą szklankę delikatnej kawy  :)

Kolba w twoim przypadku to być może przyszłość - rozważyłbym jak kawiarki nie będziesz chciał już rozcieńczać wodą i w kawiarniach będziesz pił słodkie (ale nie słodzone) espresso. Automat - chyba przerost formy nad treścią - masz obecnie sprzęt który wykorzystujesz. Trzeba by tylko dodać do niego świeżą kawę i młynek a sam zobaczysz że doznania smakowe zmienią się diametralnie.

LMWDP #469

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #172 dnia: 22 Grudzień 2014, 20:51:23 »
Americano wyjdzie ci też z Dripa - Hario V02, właśnie sączę dużą szklankę delikatnej kawy 

Przepis proszę tutaj dla kolegi górala jeśli to nie rodzinna tajemnica z dziada pradziada.

• Global Moderator
« Odpowiedź #173 dnia: 22 Grudzień 2014, 20:54:14 »
Americano wedle definicji to espresso zalane wodą. A taki drip to coś bardzo do americano zbliżonego. 22g ziarna, 300ml wody, 2:30 czasu z preinfuzją.
Pewnie, że to nie w 100% to samo, ale chyba blisko. Kto wie czy taki drip nie będzie nawet delikatniejszy niż americano.
LMWDP #469

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #174 dnia: 22 Grudzień 2014, 20:56:42 »
Dziękuję zapisany przepis. Jutro sprawdzamy. Juz nie przeszkadzam.

Ale moment przecież drip to 6 g = 100ml A u Ciebie 22 g to powinno minimum być 360 ml No to jakie to americano toż to ristretto.
« Ostatnia zmiana: 22 Grudzień 2014, 21:00:12 wysłana przez manfred »

• Global Moderator
« Odpowiedź #175 dnia: 22 Grudzień 2014, 20:58:28 »
woda 85C u mnie - jakoś mi tak ostatnio wszystkie dripy dobrze smakują
LMWDP #469

Offline Gregs

« Odpowiedź #176 dnia: 23 Grudzień 2014, 10:31:28 »
Dziękuję za wszelkie rady.
Musze jeszcze doczytać i się jeszcze podszkolić i generalnie trzymam się założonej kolejności.
Będę kupować dobrą kawę, ale jednak ziarnistą bo przy małym zużyciu nie ma sensu trzymać w domu mielonej.
Młynek wolałbym kupić już pod kątem przyszłego zakupu kolby. Czyli jakiś w możliwie szerokim zakresie przemiału.
Czy Severin KM 3873 lub Concept KM-5120 będą odpowiednie?

• Global Moderator
« Odpowiedź #177 dnia: 23 Grudzień 2014, 10:41:51 »
Nie. Jeśli chcesz młynek do espresso to szukaj okazyjnie używanego gastronomiczny (2 czy 3 są u nas na forum w ogłoszeniach) albo szukaj nowego (okolice 1000-1200 PLN)
LMWDP #469

Offline Lucy

• Ekspres: Krups EA 8298
« Odpowiedź #178 dnia: 02 Styczeń 2015, 06:49:55 »
A ja pochwalę się tutaj,że od pewnego czasu jestem dumną posiadaczką swojego pierwszego ekspresu do kawy. Konkretnie  222.
I co mogę napisać po prawie miesiącu stosowania? Jestem z niego bardzo zadowolona. Kawka smaczna, pyszne cappuccino, jak z kawiarni. Dodatkowo robi się je jednym przyciskiem. Z czyszczeniem problemu nie ma żadnego ponieważ ekspres sam się czyści oraz odkamienia. Poinformuje nas o tym kiedy trzeba usunąć odpowiednie odpady, jeśli zrobimy to niedokładnie to oczywiście również to dostrzeże
Obsługa jest prosta, w zasadzie to dopiero po kilku dniach zabawy sięgnęłam do instrukcji. Da się wszystkiego nauczyć samemu.

@spinacz - kolejny raz przypominam o zakazie spamowania. Otrzymałaś już jedno ostrzeżenie, kolejne skutkować będzie ograniczeniem możliwości pisania postów
« Ostatnia zmiana: 02 Styczeń 2015, 07:00:00 wysłana przez Spinacz »

Offline milkami

• Ekspres: Krups AE8108
« Odpowiedź #179 dnia: 05 Styczeń 2015, 19:19:41 »
Nie czepiajcie się dziewczyny może naprawdę kawa z tego ekspresu jej smakuje. Ja mam Krupsa AE8108 i nie narzekam ani na czas przygotowania kawy ani na jej smak. Myślę, że dobrze wybrałam :) Co do rodzaju ekspresu to moim zdaniem najlepsze są automatyczne bo mają więcej funkcji i jak dla mnie lepiej się prezentują. To jednak jest tylko moje zdanie i każdy może kupić ekspres jaki mu się podoba.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi