Autor Wątek: Automatyczny czy kolbowy  (Przeczytany 135442 razy)

Offline bnew

• Ekspres: Nuova Simonelli Oscar (OPV + anti vac kit)
  • Młynek: Graef CM 800
Odp: Automatyczny czy kolbowy
« Odpowiedź #150 dnia: 25 Kwiecień 2014, 10:08:50 »
Czołem, od paru dni stoi w kuchni zmodyfikowana wersja Oscara z Electros. Wszystko cacy, espresso jak ta lala (a propos młynka, do Graefa nie musiałem dorzucać podkładki, bo regulacja jest w górnym żarnie, ale za jakiś czas przyjdzie czas na nowy młynek bo rozumiem już bolączki aktualnego). Mam tylko mały problem ze spienianiem mleka, czy ktokolwiek był w stanie spienić mniejsze ilości  (tak ok 200ml) końcówką z czterema otworami? Ciśnienie pary takie, że mleko jest gorące zanim się porządnie spieni. Na razie kupię chyba większy dzbanek i będę spieniał na dwie filiżanki, ale na mniejsze ilości będę musiał chyba zainwestować w inną końcówkę (dwa otwory) albo jak sugerują w internetach zatkać dwie w bieżącej.
Licz się z tym że jak zaczniesz dla gości kawy robić to się będą wpraszać  :evil:

A co do cen Sylwi i Oskara to nie ma aż 50% różnicy 480 vs. 630 EUR. Te 150 EUR to niby dużo ale ale jednak mowa tu o innej klasie sprzętu. Zwłaszcza w konfiguracji z linku  gdzie masz rozwiązane wszystkie bolączki Oskara.

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #151 dnia: 25 Kwiecień 2014, 10:16:49 »
Doraźnie zatkaj 1, 2 lub 3 dziurki wykałaczką  :)

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #152 dnia: 25 Kwiecień 2014, 10:21:18 »
Gratulacje!!! Dobrze widzieć kolejną zadowoloną z wyboru osobę.  :brawa:

O dziurkach zakładaliśmy wątek i wyszło że te 4 otworki to faktycznie na skalę gastronomiczną są. Najlepiej będzie chyba jak testowo/tymczasowo 2 sobie zatkasz wykałaczkami :D Ewentualnie nie otwieraj pary na maksa.

A w międzyczasie zmierz jaki tam jest gwint na końcówce - nie zdziwiłbym się jak by pasowała końcówka od innej maszyny.
LMWDP #469

Offline bnew

« Odpowiedź #153 dnia: 25 Kwiecień 2014, 10:22:03 »
tak chyba zrobię :)
Jeszcze jedna luźna uwaga, widzę że życie domowego baristy to na początku niemałe inwestycje, bo już planuje zakup knock-boxa, pewnie jakaś mata, tamper i to nie będzie koniec...    :o

Offline bnew

« Odpowiedź #154 dnia: 25 Kwiecień 2014, 10:24:37 »
gwint końcówki to 10mm (female, czyli nakręcana), sporo ekspresów ma takie. Szukając znalazłem taki wynalazek jednego japończyka www. espressoparts .com/EP_TX_FOAMKNIFE1 ale cena powala (nie mam prawa wklejać linków, więc trzeba usunąć spacje)
Gratulacje!!! Dobrze widzieć kolejną zadowoloną z wyboru osobę.  :brawa:

O dziurkach zakładaliśmy wątek i wyszło że te 4 otworki to faktycznie na skalę gastronomiczną są. Najlepiej będzie chyba jak testowo/tymczasowo 2 sobie zatkasz wykałaczkami :D Ewentualnie nie otwieraj pary na maksa.

A w międzyczasie zmierz jaki tam jest gwint na końcówce - nie zdziwiłbym się jak by pasowała końcówka od innej maszyny.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #155 dnia: 25 Kwiecień 2014, 10:28:51 »
Ewentualnie nie otwieraj pary na maksa.

Przede wszystkim ostrożnie operuj parą. Dysza jest w porządku, nie trzeba nic zatykać. Nie wiem czy koledzy używali takiej dyszy, z czterema otworkami, ale ja mam z nią do czynienia na co dzień. Najczęściej spieniam 120 ml mleka, bez żadnych problemów. Tylko z parą trzeba uważać. Nie pamiętam jakie jest rozwiązanie dozowania pary w Oscarze, u mnie jest dźwigienka.

Offline bnew

« Odpowiedź #156 dnia: 25 Kwiecień 2014, 10:32:50 »
jest pokrętło, próbuję znaleźć optymalne ustawienie i mi nie wychodzi, dlatego pytam czy to jest w ogóle możliwe.
Jak mi się nie uda to wciskam wykałaczki.
Ewentualnie nie otwieraj pary na maksa.

Przede wszystkim ostrożnie operuj parą. Dysza jest w porządku, nie trzeba nic zatykać. Nie wiem czy koledzy używali takiej dyszy, z czterema otworkami, ale ja mam z nią do czynienia na co dzień. Najczęściej spieniam 120 ml mleka, bez żadnych problemów. Tylko z parą trzeba uważać. Nie pamiętam jakie jest rozwiązanie dozowania pary w Oscarze, u mnie jest dźwigienka.

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #157 dnia: 25 Kwiecień 2014, 10:35:46 »
WS ma rację - to oczywiście jest możliwe wymaga jednak wyczucia maszyny. Na początek z wykałaczkami lub inna dysza będzie łatwiej  ;)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #158 dnia: 25 Kwiecień 2014, 10:43:32 »
Cztery strumienie pary łatwiej/lepiej, także szybciej spienią mleko niż jeden czy dwa, tak mi się wydaje. Oscar ma spory bojler, więc i para jest mocna, dlatego trzeba ją odpowiednio dawkować. Kwestia wprawy moim zdaniem. Spienianie udało mi się za drugim razem, ale duża w tym zasługa dźwigni do dawkowania pary. Wolę operować góra - dół niż kręcić.

Mr Szpakowski

• Gość
« Odpowiedź #159 dnia: 11 Wrzesień 2014, 22:12:45 »
Szanowny Dr Usagi!
natrafiłem na ten rozłożysty wątek i zaciekawiły mnie 2 pozycje ekspresów z młynkiem, które zaproponowałeś. Z braku miejsca blatowego byłoby to rozwiązanie idealne. Moje główne pytanie-jak oceniasz jakość młynków które tam są zastosowane?? Dziękuję  za odpowiedź!!!

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
« Odpowiedź #160 dnia: 11 Wrzesień 2014, 22:26:23 »
Te młynki to pewnie klasa Demoki czy i-mini. Wazne by bylo sprawdzic jak wyglada regulacja.
Minus to to że ziarno grzeje sie od ekspresu. Trzeba wiec mało sypać.

Miejsca mniej zajmie. Ale to kompromis.
LMWDP #469

Offline Lucy

• Ekspres: Krups EA 8298
« Odpowiedź #161 dnia: 19 Grudzień 2014, 14:58:24 »
A ja pochwalę się tutaj,że od pewnego czasu jestem dumną posiadaczką swojego pierwszego ekspresu do kawy. Konkretnie Krups EA 8298 .
I co mogę napisać po prawie miesiącu stosowania? Jestem z niego bardzo zadowolona. Kawka smaczna, pyszne cappuccino, jak z kawiarni. Dodatkowo robi się je jednym przyciskiem. Z czyszczeniem problemu nie ma żadnego ponieważ ekspres sam się czyści oraz odkamienia. Poinformuje nas o tym kiedy trzeba  usunąć odpowiednie odpady, jeśli zrobimy to niedokładnie to oczywiście również to dostrzeże :D
Obsługa jest prosta, w zasadzie to dopiero po kilku dniach zabawy sięgnęłam do instrukcji. Da się wszystkiego nauczyć samemu.

Offline Edwin Jagger Mężczyzna

• Ekspres: Alternatywy
« Odpowiedź #162 dnia: 19 Grudzień 2014, 15:00:36 »
Takie rzeczy tylko w Erze....  ;)

• Global Moderator
« Odpowiedź #163 dnia: 19 Grudzień 2014, 15:02:38 »
Cieszymy się razem z Tobą!

pyszne cappuccino, jak z kawiarni.
Z tym zgodzę się w 100%, kawa jak w większości kawiarnii  :diabelek:
LMWDP #469

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4