Autor Wątek: Automatyczny czy kolbowy  (Przeczytany 135546 razy)

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Automatyczny czy kolbowy
« Odpowiedź #105 dnia: 28 Grudzień 2013, 04:59:17 »
Koledzy wszystko powiedzieli.
Jeżeli kolba, to zapewne kolejny raz napiszemy - najpierw z budżetu wykrój kwotę na młynek o odpowiednich parametrach pod espresso, a dopiero resztę przeznacz na ekspres.

Offline mr_j

• Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
« Odpowiedź #106 dnia: 28 Grudzień 2013, 17:02:16 »
Wyniki moich poszukiwań:
Co będzie najlepsze ?
Ascaso Steel Uno Prof Pid
Quick Mill - Cassiopea
Ascaso Basic
ISOMAC Zaffiro
Ascaso Basic mini ten młynek będzie dobry ?

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #107 dnia: 28 Grudzień 2013, 17:20:02 »
Zobacz jeszcze QuickMill Silvano. Bojler plus termoblok do pary i PID. Bardzo chwalony na zagranicznych forach.
LMWDP #469

Offline mr_j

• Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
« Odpowiedź #108 dnia: 29 Grudzień 2013, 01:45:22 »
Raczej nie zmieszczę się z ceną ekspres + młynek ...

Offline kszychooo

• Ekspres: Rancilio Silvia
  • Młynek: Graef CM800
« Odpowiedź #109 dnia: 02 Styczeń 2014, 00:15:10 »
Witajcie,

Podepnę się pod wątek (przeczytałem ten i kilka innych) i proszę o wasze opinie :-)

Aktualnie kawę piję w domu z dziewczyną tylko weekendowo (w pracy mam automat Jura i kawa jest ok).
Zaczęliśmy od kawy rozpuszczalnej - jakiś jeden typ Jacobs, potem kupiliśmy kawiarkę na gaz i używaliśmy z mieloną kawą (też jakiś Jacobs).
Aktualnie korzystamy z kawiarki z ręcznym młynkiem (taki za 20zł) z kawą Lavazza.

Pewnie wypadamy dosyć blado w świecie prawdziwej kawy - przypomnę, że kawę pijemy głównie w pracy z lepszych sprzętów.
Patrząc na aktualne efekt mielenia kawy, rozważałem zakup młynka elektrycznego np. BOSCH MKM 6003.

Wstrzymuję się z zakupem, bo chciałbym poznać Wasze opinie n.t. proponowanego rozwoju w świecie kawy - co i w jakiej kolejności próbować zmieniać.
Proszę pamiętajcie, że kawę pijemy tylko od święta, jednak bardzo to lubimy :) Dodatkowo odwiedziliśmy Sycylię w tym roku i tamtejsze kawy to było to!

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #110 dnia: 02 Styczeń 2014, 00:52:31 »
Absolutnie odpuść ten młynek, tak jak i wszystkie inne nożowe udarowe, ten który masz najprawdopodobniej daje o niebo lepsze efekty.

Jeśli pytasz od czego zacząć zmiany, to zacznij od kawy. :)

Jeśli jednak młynek, to wyłącznie żarnowy (ale to nie ten wątek).

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64

Offline kszychooo

• Ekspres: Rancilio Silvia
  • Młynek: Graef CM800
« Odpowiedź #112 dnia: 02 Styczeń 2014, 15:43:35 »
Hej,

Ten młynek, który mam to wygląda bardzo biednie, wg mnie mieli średnio (duże grudki), kawa rozsypuje się wszędzie tylko nie do szufladki ;)

Odnośnie młynka żarnowego, znalazłem na allegro kilka poniżej ceny Graefa (~500zł):
FIRST model FA 5480 ok. 120zł (wygląda jak tchibo z linków)
SEVERIN KM 3874 ok. 130zł (była o nim mowa w tym wątku)
Krups GVX242 ok. 230zł (krups?)

Czy te młynki są warte uwagi?
Odnośnie kawy - proszę o podanie konkretnych ziaren :-)

Prosiłbym też o napisanie mniej więcej sugerowanej przez was kolejności zmian, np.:

kawa > młynek > ekspress ;)

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
« Odpowiedź #113 dnia: 02 Styczeń 2014, 16:55:14 »
Jeśli przemiał z twojego młyna jest nierówny - to proponuję zmianę młynka. Z tych trzech co proponowałeś wybrałbym czwarty - Severin KM3873  Też Severin ale z trójką na końcu.

Jeśli przemiał jest w miarę równy to zacznij od zmiany kawy.

Ekspres zostaw na koniec :)

A w sumie to najprościej by ci chyba było zamówić 2-3 kawy od Antonia czy ranGo - i poproś o mielenie pod kawiarkę. Dostaniesz produkt świeży, ładnie zmielony. Jeśli ta forma będzie ci pasować to nic ze sprzętu nie kupujesz :)

EDIT: jeśli myślisz o ekspresie ciśnieniowym (kolba) to potrzebujesz solidnego młynka żarnowego - używany gastronomiczny bądź jakaś nówka. Budżet 500 (i dużo cierpliwości w polowaniu na okzję) do 1500, z tym że w zakresie ~1000-1200 PLN masz już całkiem fajny wybór nowych młynków. A jak twoja biurowa Jura jest OK to może nie komplikować życia i o automacie pomyśl :P Kolba da lepszą kawę ale mało która kobieta będzie chciała się w to samemu bawić.
« Ostatnia zmiana: 02 Styczeń 2014, 16:58:38 wysłana przez DrUsagi »
LMWDP #469

Offline bnew

• Ekspres: Nuova Simonelli Oscar (OPV + anti vac kit)
  • Młynek: Graef CM 800
« Odpowiedź #114 dnia: 02 Styczeń 2014, 20:29:09 »
Czołem (pierwszy raz na forum, dziwne że wcześniej tu nie trafiłem)
Właśnie po paru latach kupowania mielonki i związanej z tym frustracji kupiłem Graef CM 800 i już zaczynam sobie pluć w brodę widząc ceny żaren. Trudno się mówi, na razie musi dać radę.
Zaczynam zbierać fundusze na Rancilio Silvia, ale z tego co widzę to najpierw trzeba będzie młynek wymienić :)
W każdym razie udało mi się dzisiaj dobrać grubość przemiału i wyszło przyzwoite espresso (jak na możliwości mojego ekspresu oczywiście).
Ktoś wie ile wytrzymają żarna w moim młynku?
pozdrowienia dla użytkowników forum.

• Global Moderator
« Odpowiedź #115 dnia: 02 Styczeń 2014, 20:47:13 »
O ile mnie pamięć nie zawodzi to na 250 kg. Przy 2 kg miesięcznie masz młynek na 10 lat.

Pijesz kawy czarne czy mleczne? Bo jak mleczne to Silvia (jak każdy jednobojlerowiec) jest trochę uciążliwy jeśli chcesz robić wiecej niż 2 kawy za jednym podejściem. Wtedy warto brać pod uwagę coś z HXem. Ot choćby NS Oskar czy droższy ale w stalowej obudowie mikrus SAB Alice z E61.

EDIT: żarna do Graef'a góra plus dół to 70 EURO  :nienie:
« Ostatnia zmiana: 02 Styczeń 2014, 21:07:27 wysłana przez DrUsagi »
LMWDP #469

Offline bnew

« Odpowiedź #116 dnia: 02 Styczeń 2014, 21:13:26 »
No i to jest dobry nius :)
Pijemy w domu częściej cappucino niż espresso, ale nigdy nie robię więcej jak dwie na raz. Oskar to ponad 50% więcej, ale pewnie nie ma takiej gimnastyki jak przy Sylvii :)
O ile mnie pamięć nie zawodzi to na 250 kg. Przy 2 kg miesięcznie masz młynek na 10 lat.

Pijesz kawy czarne czy mleczne? Bo jak mleczne to Silvia (jak każdy jednobojlerowiec) jest trochę uciążliwy jeśli chcesz robić wiecej niż 2 kawy za jednym podejściem. Wtedy warto brać pod uwagę coś z HXem. Ot choćby NS Oskar czy droższy ale w stalowej obudowie mikrus SAB Alice z E61.

• Global Moderator
« Odpowiedź #117 dnia: 02 Styczeń 2014, 21:24:41 »
Licz się z tym że jak zaczniesz dla gości kawy robić to się będą wpraszać  :evil:

A co do cen Sylwi i Oskara to nie ma aż 50% różnicy - 480 vs. 630 EUR. Te 150 EUR to niby dużo ale ale jednak mowa tu o innej klasie sprzętu. Zwłaszcza w konfiguracji z linku  8) gdzie masz rozwiązane wszystkie bolączki Oskara.
LMWDP #469

Offline bnew

« Odpowiedź #118 dnia: 02 Styczeń 2014, 21:36:59 »
no rzeczywiście, cena "zagranico" atrakcyjniejsza.
Dzięki za pomoc, Oscar będzie dużo bezpieczniejszy w szkoleniu dla mojej żony - kawowej analfabetki.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #119 dnia: 02 Styczeń 2014, 21:58:31 »
Off-Topic:
mikrus SAB Alice z E61.

A dlaczego mikrus. Przecież wagę, jak na ekspres, ma sporą. Do pojemności bojlera przyczepić się też nie można.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi