Autor Wątek: Automatyczny czy kolbowy  (Przeczytany 135560 razy)

alicjag3

• Gość
Odp: Automatyczny czy kolbowy
« Odpowiedź #90 dnia: 19 Październik 2013, 19:08:15 »
raczej breja. Może gdyby nie wyrzucać tego od razu.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #91 dnia: 19 Październik 2013, 19:37:32 »
Zaworu trójdrożnego, odprowadzającego wodę z grupy po ekstrakcji, ten ekspres raczej nie ma.

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
« Odpowiedź #92 dnia: 20 Październik 2013, 11:15:22 »
Jeżeli w Potrafiltrze (owa łyżka) masz breje, to zbyt mało kawy zapodajesz.
Może też zbyt grubo zmielona kawa.

Offline Blondas

• Ekspres: Ascaso Dream, Aeropress, Moka Bialetti Dama na 3 i 6 filiżanek;
  • Młynek: Macap M2M
« Odpowiedź #93 dnia: 20 Październik 2013, 13:38:02 »
Ponieważ też mi się zdarza nieco wody w PF, to czy kawa za drobno zmielona,  jak sugeruje wpis na poprzedniej stronie, czy za grubo,  zgodnie ze wpisem powyżej? Wg mnie raczej drobne zmielenie powoduje pozostawanie wody, przy grubym woda szybko wsiąka.
Pozdrawiam,
Piotrek

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #94 dnia: 20 Październik 2013, 14:06:26 »
Gruby przemiał spowoduje, że to, co wypłynie, zrobi to szybko, a więc samo najlepsze zostanie nie tam, gdzie powinno..
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
« Odpowiedź #95 dnia: 21 Październik 2013, 08:58:16 »
mowa była też o błocie, sporo pyłu zablokuje w pewnym momencie sitko, mało towaru błotko...

Offline Twolipan Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia
  • Młynek: Cunill
« Odpowiedź #96 dnia: 11 Grudzień 2013, 04:28:54 »
Oj coś ta ajliszyn "po męsku" sprawę stawiała, decyzję podjęła bez zastanowienia i jeszcze "akurat przypadkowo'' zauważyła wodę na ciastku chociaż  "poczuła z kawę w kawie" dzięki  temu że "Piłam epresso w kawiarniach i różnych miejscach......"?:lol2:

Wychodzi na to, żeśmy baranki boże które wywaliły tysiące na sprzęt, a tu trzeba było DeLonghi w zestawie za 300 zł kupić i gites :evil: 
Składam postulat:Wywalamy E61, HX-y, jednobojlerowce i młyny za okno i negocjujemy hurtową cenę za taki zestaw.!
Albo jeszcze lepiej kupmy po "cegle" w segment do zabudowy-wyjmiemy jak zacznie śmierdzieć.....

Kochani, trochę realiów, nie dajmy się zwariować, znam doskonale produkty DeLonghi z tej półki, niestety. To co przemiła koleżanka ) opisał(a) z ciśnieniowca to była tragiczna lura której  nie bylibyście w stanie stworzyć nawet w trakcie testów i ustawienia przemiału. I to samo dotyczy przelewówki, bo przy takim podejściu trafił tam poziomco najwyżej Woseby.A i tak ją ten "młynek" bez tuningu tylko oskrobał i poharata,ł a woda polizała.
I Pani(an) będzie tkwiła w przekonaniu własnej wyjątkowości, wiedzy i umiejętności oceny sytuacji dopóki ktoś mający minimalne pojecie o sprawach kawowych głośno nie oceni "dzieła" gospodyni u niej w domu.
No tak już niestety z ludźmi bywa.

A Was podziwiam, bo siedem stron ciężkiej i uczciwej pracy oraz cierpliwość mnicha buddyjskiego wykazaliście.
A sam chciałbym tak pełną ,dokładną oraz pomocną wiedzę otrzymać na początku swoje przygody z espresso.
SZACUN!
« Ostatnia zmiana: 11 Grudzień 2013, 04:32:18 wysłana przez Twolipan »

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #97 dnia: 11 Grudzień 2013, 07:10:27 »
Twolipan, znam pewną grupę "kawoszy", którzy twierdzą że nic co robisz w maszynie innej niż gastro nie jest kawą - żadne tam E61, HX w semiprof nie są w stanie zrobić nawet jej namiastki...
Zdajemy sobie sprawę z tego, że poniżej pewnego poziomu dobre espresso jest raczej dziełem przypadku niż harmonii pomiędzy człowiekiem a maszyną :) Ale jeśli ktoś chce zestaw za taką kasę, to możemy tylko pomóc wybrać jak najlepiej i tyle.
Z mojej perspektywy kupno RS czy innego sprzętu poniżej E61 i HX niespecjalnie ma sens, prawdopodobnie gdybym miał maszynę gastro pisałbym tak o sprzęcie profi itd. Niektórym po prostu wystarcza to co mają albo na tyle ich stać.
Dla mnie zauważenie przez Alicję "błotka" to krok w dobrą stronę - zaczyna postrzegać parzenie kawy jako proces, na który można oddziaływać :) a to zwiększa szanse na zakręcenie się na punkcie "czarnej ambrozji".

Offline Twolipan Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia
  • Młynek: Cunill
« Odpowiedź #98 dnia: 11 Grudzień 2013, 11:44:47 »
Spinka, doprecyzuję się.

Dla mnie osobiście nie do końca ma znaczenie klasa sprzętu (pewnie jako właściciel GS3/Speedstera mówiłbym inaczej ;)). Uważam, że przykłady takie jak Jogiego pokazują, że używana Gaggia Classic i adekwatny młynek plus zacne ziarno mogą dać efekty które śmiało można nazwać co najmniej poprawnym espresso. Z tego wynika, że dla kogoś z doświadczeniem sprzęt od w/w poziomu tylko ułatwia lub utrudnia końcowy efekt w filiżance , ale go nie determinuje.
Niemniej powyżej wspomnianego poziomu zaczyna się już strefa sprzętowa dla wtajemniczonych adeptów i pasjonatów "czarnego naparu" i wyższe etapy wiedzy kończące się chyba na poziomie komercyjnych ekspresów (lub w ogóle, bo sprzęt też się rozwija i nie stoi w miejscu).
Z punktu widzenia kogoś zaczynającego przygodę z kawą niekoniecznie muszą to być rzeczy czytelne, choć dla Ciebie na przykład są doskonale widoczne.  Moim skromnym zdaniem sprzęt jest więc rzeczą wtórną, aczkolwiek wspomniane doświadczenie nie uda się zdobyć, bez obcowania i poznania go z każdej półki :D

A biorąc pod uwagę całość zachowania i podobne doświadczenia plus fakt daty ostatniego wpisu Aliszjon raczej odbieram to dokładnie odwrotnie. Myślę, że odwróciła się na dłuższy czas od jakiejkolwiek wiedzy kawowej na rzecz własnych "przemyśleń" o uznaniu braku związku między wiedzą, sprzętem a doświadczeniem i umiejętnościami. Wrzuciłem swój wpis, bo uderzyło mnie zderzenie waszych najlepszych chęci i wysiłków ze ścianą ignorancji nie w kwestii wydanej kwoty (choć zainteresowana właśnie tym się kierowała), ale podejścia do tematu waszych wysiłków.
No obym się mylił ::)

• Administrator
« Odpowiedź #99 dnia: 11 Grudzień 2013, 11:53:01 »
No cóż, tak to bywa :)
Ale jest szansa że nawet jeśli nie Alicja to ktoś inny skorzysta ;)

Offline mr_j

• Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
« Odpowiedź #100 dnia: 27 Grudzień 2013, 17:58:31 »
Witam, podepnę się pod temat. Choć może lepiej byłoby stworzyć nowy wątek ?!
Bardzo proszę o radę.
Powoli przestaje mi wystarczać moja kawiarka i poszukuję lepszej kawy - espresso.
Czarę dopełniła ostatnia degustacja w niewinnej kawiarni w teatrze, chyba stał kolbowy i młynek  :pycha:
Zachorowałem na dobre. Tutaj pytanie automat czy kolbowy, po przeczytaniu paru postów. Skłaniam się ku kolbie.
Czy dużo lepszą kontrolę da się tylko uzyskać z PID-em ?
Ale gdyby był znośny młynek w automacie i kontrola parzenia czemu nie, tylko w 3500 zł - marne szanse ?
Wybaczcie pytanie, nie mogę wstawiać linków zewnętrznych ?!

Pozdrawiam

Z linkami musisz chwile poczekać. Ochrona przed niechcianą reklamą. Dodatkowo poprawiłem ekspresso na espresso. f.

« Ostatnia zmiana: 27 Grudzień 2013, 18:07:49 wysłana przez fux »

Offline Mario Barista Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Ascaso Basic| Aero| Dripper| Chemex| FP|
  • Młynek: Ascaso I-2 mini| Elektra MXC|
« Odpowiedź #101 dnia: 27 Grudzień 2013, 18:05:29 »
Espresso, proszę, espresso.
Automat, dla leniuchów. Kolba dla tych co nie zrażą się na początku jak mu trzy espresso nie wyjdą. W kolbie większa kontrola nad procesem parzenia, a w automacie wygoda obsługi.
PID daje pełną kontrolę nad temperaturą.
Nie znam za bardzo cen automatów, ale przypuszczam, że w cenie lepszego automatu kupisz kolbę z młynkiem nie najgorszą. Pytanie czy tylko nówki wchodzą w grę.

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #102 dnia: 27 Grudzień 2013, 18:26:13 »
Espresso z automatu nie uzyskasz, mam takowy nie najgorszy, ale można z niego uzyskać jedynie namiastkę tego co uzyska się z kolby. Owszem jest to wygodne urządzenie w obsłudze i przydatne na codzień, ale odczuwam brak kolby.

Offline mr_j

• Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
« Odpowiedź #103 dnia: 27 Grudzień 2013, 19:06:33 »
Wybaczcie błędy  :redface:
Tylko nowe urządzenia.

• Administrator
« Odpowiedź #104 dnia: 27 Grudzień 2013, 21:39:49 »
Oczywiście nie będę odkrywczy jeśli kolejny raz pojawi się info, że młynek możesz kupić jak najbardziej używany - to tak proste urządzenie że nie bardzo ma się w nim co popsuć. Lepiej używka gastro niż nówka ale z niższej półki. :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi