Autor Wątek: Młynek do kawy tylko jaki...  (Przeczytany 26923 razy)

Offline mikolajcz Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso STEEL UNO PID
  • Młynek: Fiorenzato F64 evo, Ascaso i-1 steel
Odp: Młynek do kawy tylko jaki...
« Odpowiedź #15 dnia: 30 Październik 2017, 08:51:08 »

[/quote]
To jak myślisz, jaki młynek do domu będzie następny po takim z płaskimi żarnami 64 mm?
[/quote]
Tak. Sądzę, że  docelowym młynkiem będzie z 64mm, gastronomiczny ze zmniejszonym hopperem aby się zmieścił między szafki kuchenne. Mam już określony typ ale czekam co też inni zaproponują. Słowo "gastronomiczny" mnie nie przeraża bo będzie pracował w domu aż przekażę go wnukom 😆😆😆

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #16 dnia: 30 Październik 2017, 21:18:13 »
https://www.elektros.it/pl/en/coffee_grinder_eureka/macinacaffe-eureka-zenith-65-e-nero_tramoggia_piccola.html

Poniżej 46 cm. Używany można znaleźć w cenie twojego budżetu. Może być Nuova Simonelli MDX On Demand. Młynek siostrzany.
No patrz, a ja znalazłem, że E5P ma wysokość 44 cm, a MDX 59 cm. Faktycznie, niższa konstrukcja i na pewno lepsza używka od nowego...

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #17 dnia: 30 Październik 2017, 21:56:41 »
Jeśli już NS i ta spółka, to oni robią lepsze młynki z lejkiem zamiast tego "kosmicznego" panelu od frontu. Śruba mikrometryczna moim zdaniem jest trudniejszym rozwiązaniem niż prosta śruba regulacyjna z dokładną podziałką jak w E5/6P Ceado.

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #18 dnia: 31 Październik 2017, 01:43:01 »
Śruba mikrometryczna moim zdaniem jest trudniejszym rozwiązaniem niż prosta śruba regulacyjna z dokładną podziałką jak w E5/6P Ceado
Ale w NS MDX On Demand jest pokrętło i ustawianie żaren nie powoduje żadnego problemu. Jest łatwiutkie.
NS i Eureka mają to udogodnienie, że w celu czyszczenia młynka odkręca się górne żarno i po skręceniu nie trzeba młynka ustawiać na nowo. Nie wiem jak jest w innych młynkach, ale podobno po czyszczeniu w wielu innych trzeba ustawiać młynek.

Offline Titton

• brak
  • Ekspres: QuickMill QM67
  • Młynek: ???
« Odpowiedź #19 dnia: 01 Listopad 2017, 06:59:28 »
Do 50cm to tak, myślałem że chodzi Ci raczej o coś, co zmieści się między wiszące półki kuchenne a blat, czy raczej poniżej 40cm.
W miejscu gdzie stoi młynek i ekspres aktualnie jedynym ograniczenie co do wysokości to jest sufit.  Wysokość młyńska podyktowana jest walorami estetycznym zdefiniowanymi przez żonę

Offline Titton

• brak
« Odpowiedź #20 dnia: 01 Listopad 2017, 07:09:06 »
Jakiś Monolith czy inny Titan z 80 mm stożkami :D Szafki wiszą w różnych domach na rożnych wysokościach. Ale z małych może Mazzer Mini?
Mazzer - wysokość, żarna wszystko wyglada super tylko cena za mini electric A trochę ponad budzet. ale będę myślał?
A jak z twojego doświadczenia dział system ustawiania grubości zielenią w tych młynkach?

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #21 dnia: 01 Listopad 2017, 07:54:48 »
walorami estetycznym zdefiniowanymi przez żonę
Jeśli chodzi o estetykę, to Eureka Mignon jest urocza w swej maleńkości. NS właśnie odświeżyła swój najmniejszy model i również dobrze się nań patrzy.

Offline Titton

• brak
« Odpowiedź #22 dnia: 01 Listopad 2017, 14:11:55 »
sorki za błędy już wyłączyłem autokorekte - testuje jakis nowy telefon i jest problem z czułością wyswietlacza no i autokorekta..

a co myslicie na temat mcap m4d? 58mm żarno ale chyba duzej różnicy pomiędzy 64 a 58 nie będzie  jakie jeste wasze zdanie opinia?

wysokosc odpowidnia i cena też bo używek mógł bym kupić.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #23 dnia: 01 Listopad 2017, 14:40:11 »
Będzie różnica ;) Generalnie warto kupić najlepsze co się da, bo będzie w stanie zaspokoić potrzeby na dłużej. Weź też pod uwagę regulację, choć tu piszę ogólnie, nie o konkretnym sprzęcie - nie bierz młynka ze skokową regulacją. Nieraz jest tak, że najlepszy punkt wypadnie między skokami i wtedy trzeba się bawić dozą i tampingiem, żeby trafić w odpowiedni punkt. Ja, na Twoim miejscu, brałbym Ceado E5P, albo szukał jakiejś używki z timerem, może F64 się trafi. Dozownik odpuść, mało wygodny w domu(mam i sobie radzę, choć wolałbym coś z mieleniem bezpośrednio do kolby).

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #24 dnia: 01 Listopad 2017, 15:11:47 »
Nie wiem jak jest w innych młynkach, ale podobno po czyszczeniu w wielu innych trzeba ustawiać młynek.
Jeśli młynek ma dokładną, wyraźną podziałkę, to jaki w tym problem? Nieco kłopotu przysparza to ludziom, gdy śruba regulacyjna nie ma żadnego znaku, jak w przypadku Fiorka.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #25 dnia: 01 Listopad 2017, 15:22:44 »
Ale znak można obejść, wystarczy pisak, ołówek czy kawałek taśmy klejącej...

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #26 dnia: 01 Listopad 2017, 15:32:48 »
Zgadza się.

Offline Titton

• brak
« Odpowiedź #27 dnia: 01 Listopad 2017, 18:47:59 »
Dozownika nie planuję to wydaje się być dobre do kawiarni gdzie sprzedawana jest kawa za kawa. Ceado bardzo ciekawa propozycja a jaka jest różnica między e5p a e6p poza timerem? bo różnica w cenie zaczna.
Co do ustawień grubości mielenia w Ceado nie ma sruby tylko cos pośredniego między  skokową regulacja a sruba. Ma ktos ten młyn i moze podzielic się wrażeniami. Nie ukrywam że wyglada to naprawde przyjaźnie i szybkie w obsłudze. Pytanie jest czy precyzyjne bo tego nie wiem?

Offline wjp

• Ekspres: QM AQUILA, La Pavoni Abile, Flair 2 Pro
  • Młynek: SanRemo SR70, comandante c40 mk3
« Odpowiedź #28 dnia: 01 Listopad 2017, 19:18:11 »
W dziale Pchli Targ pojawił się Fiorek F64.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #29 dnia: 01 Listopad 2017, 19:20:31 »
Ceado nie ma nic wspólnego ze skokową regulacją stopnia mielenia. Skąd takie podejrzenia? Jest w E5/6P prosta i solidna śruba. Dystans między żarnami można ustawić dowolnie i bez ograniczeń. Do tego jest bardzo wyraźna i czytelna podziałka. Zmiana z drobnego do grubego mielenia jest banalna i można użyć do tego jednej dłoni :). Ponieważ górne żarno opiera się na sprężynie, można sobie dowolnie śrubą kręcić bez obawy, że się między żarnami zaciśnie kawę i żarna unieruchomi. Gdy zmieniam stopień mielenia z grubszego (dla Brazylii/Etiopii) na drobniejszy (np. dla Hondurasu, Kenii itp.) to nie muszę uruchamiać silnika, nie muszę opróżniać żaren, bo się żarna nie zacisną na kawie, jak w przypadku wielu innych młynków.
« Ostatnia zmiana: 01 Listopad 2017, 19:27:26 wysłana przez Antonio »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi