Autor Wątek: Mała Czarna  (Przeczytany 57421 razy)

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
Odp: Mała Czarna
« Odpowiedź #75 dnia: 27 Październik 2017, 17:34:31 »
innych miastach listonosz może okazać się bardziej złośliwy
Ja dostałem awizo o przesyłce nierejestrowanej.

Offline dilbi Kobieta

• Ekspres: French Press, Aeropress, kawiarka
  • Młynek: Wilfa cgws-130b, ręczny
« Odpowiedź #76 dnia: 27 Październik 2017, 18:55:32 »
Do mnie dzisiaj listonosz przyniósł do domu, bo się nie mieściła w skrzynce ;) I nie musiałam gnać na pocztę :D
Nr 1 właśnie w kubeczku.
Teraz trochę o niej. Ziarenka mniejsze i ciemniejsze niż w pozostałych 2 kawach. Palenie średnie.
Po zmieleniu wyczuwałam jakąś słodycz (nie wiem dlaczego z bourbonem mi się skojarzyło  :hihihi:)
Zaparzałam w FP, temp. około 94 stopni.
Od razu po zalaniu zapach.. rodzynek  [emoji38]
W smaku bardzo ciekawa, brak goryczki, lekko kwaskowa, ale przyjemnie. I jest jeszcze coś czego nie jestem w stanie zidentyfikować.
Zostaje w ustach lekki posmak czekolady.
Ogólnie  kawka  :pycha:
To według tego co czułam, ale nie jestem aż takim smakoszem jak niektórzy koledzy ;)

Offline Pawcio Mężczyzna

• Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
« Odpowiedź #77 dnia: 29 Październik 2017, 12:54:30 »
No to jedziemy dalej z koksem ;) Właśnie piję kawę nr 2 więc transmisja niemal online :)

Ziarna kawy nr 2 są sporo większe niż kawy nr 1. Palenie średnie. Po otwarciu opakowania pojawia się słodki, bardzo przyjemny zapach. Jeden z przyjemniejszych aromatów kawy po otwarciu z jakimi miałem jak na razie do czynienia.
Kawa przyrządzona w FP. Kawa kwasowa, zdaje się, że nieco bardziej niż poprzedniczka. Pierwszy łyk i od razu skojarzenie: cytryna lub coś w ten deseń. Po ostygnięciu, tak gdzieś w połowie kubka pojawia się smak czekolady a kwasowość jakby trochę łagodnieje. Goryczka w kawie nr 2 również jest znikoma, może ociupinkę większa niż w kawie nr 1.
Kawy zostało mi jeszcze na jedną porcję, zaparzę ją jakoś inaczej i być może coś tu jeszcze dopiszę :ok:

Offline Marecki Mężczyzna

• Ekspres: ECM Casa Speciale, Kawiarka Bra Magna 6, Phin
  • Młynek: MYM54 <= Hario Slim
« Odpowiedź #78 dnia: 31 Październik 2017, 10:43:55 »
Wczoraj otrzymałem przesyłkę więc po pracy zabrałem się za test.
Paczuszka nr 1 (wydaje mi się, że to jakaś etiopia) z kawą drobną o niezbyt atrakcyjnych, nieregularnych kształtach, wygląda jak mieszanka ciemno i średniego palenia. Za to zapach bardzo ładny. Zmieliłem ją drobno w Hario Slim - to wydłuża czas zaparzania w phinie ale takie napary mi smakują. 24 g do przelanego wrzątkiem zaparzacza i kubka, krótka preinfuzja i zalanie do pełna ok. 200 ml. Dwa razy dolewałem wody by uzyskać w sumie gdzieś 300 ml kawy. Czas ok. 25 min :) Długo to trwało ale warto było czekać.
Podzieliłem na 2 porcje dla żony i siebie. Kawa uraczyła nas mocno owocowymi akcentami bez wyczuwalnej kwasowości. Po przełknięciu czuję ten charakterystyczny aromat kwiatowy i lekki posmak czekolady.

Dzisiaj rano zrobiłem z 12 g, czas parzenia ok. 15 min. Uzyskałem ten sam smak, piękny kolor i klarowność naparu. Dodałem spienionego mleka (pewnie dla niektórych to profanacja) ale tak mi najbardziej smakuje. Nuty smakowe tej kawy nie zostały wytłumione i nadal były mocno wyczuwalne. Gdybym poczęstował kogoś pijącego zwykłe kawy taką, to na pewno zdziwiłby się, jakie atrakcje dla podniebienia szykują dobre ziarna.

kawy1-3_1200.jpgkawa_przemial_1200.jpgparzenie_1200.jpg
« Ostatnia zmiana: 31 Październik 2017, 10:47:19 wysłana przez Marecki »

Offline GrizzzLee Mężczyzna

« Odpowiedź #79 dnia: 31 Październik 2017, 13:43:41 »
Ja swoje porcje testowe otrzymałem wczoraj wieczorem (zdziwiony byłem, że listonosz do tej godziny pracuje - był nawet wniebowzięty, że mnie zastał, bo "przesyłka nie mieściła się w skrzynce" - oczywiście paczka wymiętolona niemiłosiernie). Dzisiaj na "ruszt" poszła #1. Nic na razie o kawach nie napiszę. Tylko tyle, że testy przeprowadzam w V60 :) .

Offline Mader Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
« Odpowiedź #80 dnia: 31 Październik 2017, 17:42:53 »
Mam i ja. Odebrałem wczoraj.
Dziś paczka numer 1. Po otwarciu czuć było delikatna słodycz taka bardziej owocowa.
Przygotowanie w aeropress
17g doza
24 klik IH
V60-02
92 stopni
Metoda zalane 50g, wymieszane i dolane do pełna. Odczekałem 2 min od pierwszego zalania i przeciskałem. Całość zamknęła się w 2.20 min. Dolałem w kubku do 300ml.

Zapach i smak kawy przypomina mi Kenię jaka piłem ostatnio w jednej kawiarni. Owocowa słodycz. Stawiam wiec na Kenię bo na Etiopię to za miękkie ziarna.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #81 dnia: 31 Październik 2017, 18:59:50 »
Ja też mam. Będę testować ziarenka i Gabi jednocześnie. Ale to od jutra.
LMWDP #469

Offline Marecki Mężczyzna

• Ekspres: ECM Casa Speciale, Kawiarka Bra Magna 6, Phin
  • Młynek: MYM54 <= Hario Slim
« Odpowiedź #82 dnia: 31 Październik 2017, 19:37:25 »
Kawa nr 3 jakoś nie dogadała się z moją kawiarką. Ten sam stopień zmielenia jak do phina. Czuć wyraźnie nuty owocowe ale w tle dominuje silny posmak ziemisty. Nie wiem czy to dobre określenie ale nie odpowiada mi on. Jak myślicie czy grubszy lub drobniejszy przemiał poprawi smak? Jutro jeszcze wyląduje w phinie i zobaczę co wyjdzie.

Offline Wojciech Mężczyzna

• Ekspres: Gabi, Aeropress, Phin, Melitta CI Touch, ex. Ascaso Dream
  • Młynek: Rhinowares, ex. Ascaso i2
« Odpowiedź #83 dnia: 31 Październik 2017, 19:40:48 »
Dzisiaj dopiero odebrałem przesyłkę. Postaram się napisać coś więcej przez weekend, zobaczymy co wyjdzie w AP. Phina zostawiłem w pracy - zapomniałem go zabrać  :picardpalm:
Pozdr., W.

Offline Mader Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
« Odpowiedź #84 dnia: 31 Październik 2017, 19:51:30 »
Ja też mam. Będę testować ziarenka i Gabi jednocześnie. Ale to od jutra.
Idziesz na łatwiznę z Gabi

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
« Odpowiedź #85 dnia: 31 Październik 2017, 20:04:45 »
E tam, z v60 symultaniczne będę robił.
LMWDP #469

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #86 dnia: 01 Listopad 2017, 11:57:30 »
A ja sobie wziąłem w końcu w domu :) Dzięki uprzejmości Małej Czarnej mogłem spróbować(bo w moim przypadku to tylko próby) zaparzyć na Kalicie i z użyciem konewki, ale z racji prób ustawienia młynka(w końcu poważniejsze testy Aergrinda) średnio wyszło. Ale... dzisiaj wjechała próbka numer 1. Temperatura około 96 stopni, 15/250, parzenie około 2:45 min, żywiecki kryształ. Zdjąłem dripa ze zlewki - fajne, orzeźwiające aromaty. W filiżance dominuje orzeźwiająca kwasowość, ale czuć, że jednak lekko przeparzone - choć dalej przyjemnie :) Body dosyć duże, aftertaste wyczuwalny. Młynek przestawiony, następnym razem wyjdzie sporo więcej :) choć i tak jest przyjemne w piciu...

• Global Moderator
« Odpowiedź #87 dnia: 01 Listopad 2017, 13:10:20 »
Na pierwszy ogień poszła paczka nr 3.
W mielonym ziarnie czuć coś jakby karmel, samo mielenie nad wyraz lekko poszło. Po ostatnich małych i twardych ziarenkach jest to miła odmiana.

Symultaniczne przygotowałem w Gabi i V60-01. U mnie w ciepłym jak i przestudzonym naparze było dużo goryczki i ziemisty posmak. V60 po przestudzeniu okazało się słodsze i pojawiło się owocowe tło. Gabi jakieś takie bezpłciowe.

W kolejnym podejściu do nr3. zacznę z niższą temperaturą, plan na 90C zamiast 94C.
LMWDP #469

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #88 dnia: 01 Listopad 2017, 13:49:38 »
Próbuj z wyższą ;) Ja w Kalicie jechałem na 96 stopni, dosyć drobne mielenie i nie było nic z tego o czym piszesz.

Offline Pawcio Mężczyzna

• Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
« Odpowiedź #89 dnia: 01 Listopad 2017, 16:25:38 »
Ciąg dalszy :taktak: Właśnie sączę sobie kawkę nr 3.

Po otwarciu opakowania aromat bardzo słodki, uzależniający wręcz ( nie mogłem nosa oderwać) i w tle gdzieś tam przebijała się również jakby herbaciana nuta. Na pierwszy ogień test w moim wysłużonym, jednokubkowym ekspresie przelewowym. Jutro będzie w FP. Pierwszy łyk i już wiem, że smakowo to mniej więcej moje klimaty będą. Kwasowość zdecydowanie mniejsza niż w przypadku dwóch poprzednich kaw, szczególnie w porównaniu z nr 2. Goryczka odrobinę większa ale taka bardzo przyjemna.
Ja w smaku kawy nr 3 ewidentnie czuję indyjską bądź indonezyjską egzotykę. Kawa jakby czekoladowa z korzennymi, intensywnymi zapachami, pikantna. Pikantność obkleja wewnętrzną stronę ust, jest to uczucie intensywne, bardzo przyjemne a na języku smak nieco inny, bardziej czekoladowy plus coś jeszcze. W tej kawie są również inne, pozytywne smaki, których jeszcze nie potrafię nazwać. Jutro zrobię ją sobie z FP.
Z trzech testowanych kaw to właśnie kawa nr 3 smakowała mi najbardziej. Gdybym miał którąś z nich zamówić w kilogramowej torebce to właśnie na nią by padło  :pycha:  :ok:

U mnie osobiste podium tych kawek wygląda następująco:
1) kawa nr 3
2) kawa nr 1
3) kawa nr 2

Panowie streszczajcie się z testami bo chciałbym poznać ich nazwy :mrgreen:
« Ostatnia zmiana: 01 Listopad 2017, 16:36:28 wysłana przez Pawcio »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi